Ο Σ. Κεδίκογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μίλησε στις 19/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Δεν θα υπογράψουμε επόμενο μνημόνιο":

«Δεν θα υπογράψουμε επόμενο μνημόνιο. Και νισάφι πια με αυτή την συνομοσιολογία και την καταστροφολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Τους έχουμε συνηθίσει λίγο όλο αυτό τον καιρό, αλλά χθες σε μια ημέρα που για πρώτη φορά μετά από χρόνια μπορέσαμε να δείξουμε χειροπιαστά ότι βγαίνουμε από την κρίση και είμαστε
στο σωστό δρόμο, το να ακούγονται τέτοια μίζερα και μικρόψυχα ακόμα και για το επίπεδο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με εξέπληξε... Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής. Επικυρώνεται το πλεόνασμα. Οι δύο όροι για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 ήταν η Ελλάδα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα επικυρωθεί και να επικυρωθεί επίσης το ότι παραμένει εντός προγράμματος. Από την στιγμή που θα γίνει αυτό, οι πιστωτές μας είναι υποχρεωμένοι, βάσει της συμφωνίας του 2012, να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί αυτό, δηλαδή, αν θα είναι επιμήκυνση ή είναι περαιτέρω μείωση επιτοκίων, δεν είναι αυτό που έχει μείζονα σημασία».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το 2013 καταφέραμε, με μηδενική ανάπτυξη και σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να παρουσιάσουμε το πλεόνασμα, το οποίο μας προγραμμάτιζαν να έχουμε το 2014. Τα 2,7 δισ. ευρώ είναι το πλεόνασμα που προβλεπόταν να έχει η Ελλάδα το 2014. Ήδη από πέρυσι, καταφέραμε να έχουμε αυτό το πλεόνασμα σε πιο δύσκολες συνθήκες. Σκεφτείτε πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία φέτος, που όλοι προέβλεπαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ρευστότητα στην αγορά θα ενισχυθεί από το 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον. Είναι πολύ πιο ευοίωνες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία... Το πλεόνασμα του 2013 προκύπτει, αφού έχουν αφαιρεθεί -ακόμα και αν δεν έχουν καταβληθεί-, οι οφειλές του δημοσίου για το 2013. Και μάλιστα θα πληρώσουμε και ένα δισ. ευρώ παραπάνω, μέσω του πλεονάσματος. Δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ που είναι οι προγραμματισμένες οφειλές συν 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Αυτή την "καραμέλα" ότι δεν πληρώσαμε, ας την παρατήσουμε πλέον».

Δημοσιογράφος: Δεν νομίζω ότι έχετε αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις σας...

Σ. Κεδίκογλου: «Όχι. Αλλά είναι υπολογισμένες στον καθορισμό του πλεονάσματος. Είναι υπολογισμένη η καταβολή όλων των υποχρεώσεων».

* "Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατομμύρια ευρώ θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες μέρες":

«Τα κριτήρια θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες. Αφορά ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που βρίσκονται στην πλέον δεινή θέση. Επειδή ακούγονται και διάφορα άλλα μικρόψυχα ότι "μόνο το 17% αντί για το 70%...". Δεν είναι μόνο τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα δισ. ευρώ οι οφειλές συν 350 εκατομμύρια ευρώ που θα καλύψουμε το κενό που θα υπάρξει στα ταμεία από τη μείωση των εισφορών. Μια μείωση εισφορών, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη. Όλα μαζί είναι 1,9 δισ. ευρώ. Και επειδή ακούω και την άλλη μικρόψυχη κριτική ότι "είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα δώσει το 70% στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους και τώρα δίνει μόνο το 17%...". Όχι. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι θα δώσει ένα ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ και όταν ο υπολογισμός του πλεονάσματος ήταν κάτω του δισεκατομμυρίου. Όταν καταφέραμε να ξεπεράσουμε κατά πολύ το στόχο, ήταν φυσικό να κοιτάξουμε η κατανομή αυτή να γίνει και σε άλλες κατευθύνσεις, ώστε να ευεργετηθεί περισσότερο το σύνολο».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δοθεί και αυτό το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή οι οφειλές του δημοσίου;

Σ. Κεδίκογλου: «Έχει σημασία το πότε; Αν το δώσουμε πριν τις εκλογές, θα πουν ότι είναι προεκλογικό πυροτέχνημα».

Δημοσιογράφος: Έχει σημασία για την αγορά...

Σ. Κεδίκογλου: «Το συντομότερο δυνατόν. Και με όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερη ιεράρχηση. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η καταβολή του οφειλόμενου Φ.Π.Α στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, διότι αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν την αιχμή του δόρατος για μια οικονομία που θέλει να γίνει πιο εξωστρεφής».

* Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων:

«Από τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι δεν χρειάζεται η λήψη άλλων δημοσιονομικών μέτρων, το αν θα είναι επιμήκυνση ή μείωση επιτοκίων ή κάποια άλλη μέθοδος (σ.σ. η καλύτερη λύση για το χρέος), έχει μικρή σημασία. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι η εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι πολύ ευκολότερη και θα είναι το γρηγορότερο να μπούμε σε ρυθμούς ταχείας ανάπτυξης... Δεν δημιουργήσαμε νέα χρέη το 2013. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Από εκεί και έπειτα, με το να επικυρωθεί με τη βούλα πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, βγάζουμε τη θηλιά από λαιμό μας και βγαίνουμε από τα μνημόνια».

* "Δεν υπάρχει συζήτηση για ανασχηματισμό, ούτε για εκλογές":

«Ούτε για εκλογές, ούτε για να ανασχηματισμό έχει γίνει συζήτηση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα