Ο Ρ. Σπυρόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μίλησε στις 14/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.  Για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και τη μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Η εικόνα είναι πραγματικά δραματική, τέτοια που έχω την αίσθηση ότι υπάρχει αλυτρωτισμός πλέον. Κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν και να τιμωρηθούν σκληρά...

Ρ. Σπυρόπουλος: «Θα τιμωρηθούν, αυτό είναι σίγουρο... Πάντως, σε
ό,τι μας αφορά, είναι πια ολοφάνερη η δυνατότητά μας να εντοπίζουμε παραβατικές συμπεριφορές. Σας λέω λοιπόν, με ιδιαίτερη ένταση θα συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο...».

Δημοσιογράφος: Αυτή την στιγμή μπορείτε να αποτιμήσετε το κόστος όλης αυτής της ιστορίας για τα ασφαλιστικά ταμεία;

Ρ. Σπυρόπουλος: «Μπορεί να κάνουμε και λάθος αποτιμήσεις. Ένα που μπορώ μετά βεβαιότητας να πω είναι ,ότι τουλάχιστον εμείς σαν ΙΚΑ έχουμε όλα τα εργαλεία και δεν υπάρχει περίπτωση να μην ελέγξουμε παραβατικές συμπεριφορές με πολύ συστηματικό τρόπο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην διεκδικήσουμε, ως παρανόμως παρακρατηθέντα, ποσά που αφορούσαν είτε συντάξεις πεθαμένων, είτε συντάξεις μαϊμού, είτε παροχές που χορηγήθηκαν σε άτομα τα οποία δεν τις δικαιούνταν...».

Και πρόσθεσε:
«Ήδη, οι εν λόγω υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία και βεβαίως θα διωχθούν ποινικά. Και βεβαίως, από τη δική μας την πλευρά έχει ήδη δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία να ασκήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε,ώστε να επανέλθουν στο ΙΚΑ χρήματα τα οποία καταχράστηκαν... Ήδη έχουμε συμπέρασμα, το τι κόστιζαν σε ετήσια βάση οι συντάξεις σε πεθαμένους. Το ξέρουμε αυτό. Με βάση το δείγμα Καλλιθέας -γιατί δεν πιστεύουμε ότι είναι το μοναδικό φαινόμενο-, μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, (σ. σ. ότι οι συντάξεις για πεθαμένους μας κόστισαν) πάνω από 10 με 15 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Άρα 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο...».

Δημοσιογράφος: Αν κάνουμε μια αποτίμηση της τελευταίας δεκαετίας, τα ζητήματα διαφθοράς και το κόστος, η "αιμορραγία" ίσως καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό, τα ελλείμματα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή το ασφαλιστικό σύστημα.

Ρ. Σπυρόπουλος: «Όχι ένα μεγάλο κομμάτι του δημόσιου χρέους. Γιατί, δυστυχώς, τα ελλείμματα καλύπτονται από το δανεισμό και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φυσικά, έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα