Ο Πλάμεν Τόντσεφ στον ΑΘΗΝΑ984

O επικεφαλής του προγράμματος Ασιατικών Σπουδών του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Πλάμεν Τόντσεφ, μίλησε στις 28/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Κώστα Ράπτη.

 Για τις εκδηλώσεις θρήνου στη Βόρεια Κορέα, έπειτα από το θάνατο του αυτοκράτορα Κιμ Γιονγκ Ιλ, μεταξύ άλλων, είπε:

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσωπολατρείας και έχει καλλιεργηθεί χρόνια τώρα στην Βόρεια Κορέα.
Συζητάμε για φαινόμενα τα οποία είναι ξένα για τη δική μας νοοτροπία και πολιτική κουλτούρα. Θα πρέπει να αναζητήσει κανείς κάποιες πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Στην Ανατολική Ασία, όπως είναι η Ιαπωνία, η χερσόνησος της Κορέας, αλλά και η Κίνα, υπάρχει μια προδιάθεση για διαλογισμό, παρά για διαφωτισμό ευρωπαϊκού τύπου. Συνεπώς υπάρχει μια τέτοια σχέση με υπερφυσικά φαινόμενα... Στη Βόρεια Κορέα, ελλείψει θρησκείας -διότι ήταν απαγορευμένη η άσκηση της θρησκείας-, ουσιαστικά αυτό το κενό είχε αναπληρωθεί με την απόλυτη προσωπολατρεία. Είχαν κατορθώσει και ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, να καλλιεργήσουν μια προσωπολατρεία απόλυτου τύπου, με θεϊκές ιδιότητες που αποδίδονταν σε αυτούς τους ηγέτες... Νομίζω ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό καταναγκασμού και προσωπολατρείας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα