Ο Π. Ρήγας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε στις 27/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας:

«Πρώτον, θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δεύτερον, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το εισόδημα κάθε πολίτη, είτε εργάζεται στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, είτε είναι αυτοαπασχολούμενος, έχει μειωθεί πραγματικά, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι δεν είναι δυνατή η
εξυπηρέτηση του δανείου του. Τρίτον, θα πρέπει να εξεταστεί και η συμπεριφορά του γενικότερα ως οφειλέτη, δηλαδή αν την περίοδο που είχε την δυνατότητα να ξοφλήσει το δάνειο του, δεν το έκανε. Τότε θα υπάρξει αντίστοιχη συμπεριφορά της πολιτείας ή εν πάση περιπτώσει των φορολογικών αρχών απέναντι του».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι ένα από τα κριτήρια είναι η συμπεριφορά του ως οφειλέτη, το εισοδηματικό κριτήριο δηλαδή... Υπάρχει από πλευράς ΠαΣοΚ μια επεξεργασία, ώστε να ξέρουμε για τι ποσό μιλάμε;

Π. Ρήγας: «Όχι, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει ένα σενάριο, έχει ορίσει το ποσό στις 20.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα βέβαια αυτό το ποσό, αν υποτεθεί ότι ισχύσει ως εισοδηματικό κριτήριο, θα πρέπει αντίστοιχα να καθοριστεί και το ύψος της δόσης. Διότι, μπορεί ο οφειλέτης να μην μπορεί να πληρώσει την δόση που έπρεπε στο παρελθόν και σήμερα, με βάση την μείωση του εισοδήματος του, ακόμα και αν αυτό ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει καθόλου. Αυτή η λογική του ότι "δεν μπορώ να πληρώσω και δεν πληρώνω τίποτα", δεν μπορεί να περάσει. Διότι, αυτό λειτουργεί εις βάρος των επόμενων πιθανών ή εν δυνάμει δανειοληπτών από τις τράπεζες, δημιουργεί πρόβλημα γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα και θα λειτουργήσει και εις βάρος των ανθρώπων, οι οποίοι είναι συνεπείς. Άρα, λοιπόν, το ξεκαθαρίζουμε. Τα κριτήρια θα είναι συγκεκριμένα και θα καθορίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε πραγματικά αυτός που δεν μπορεί να εξοφλήσει το δάνειο του λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, να προστατεύεται και η πρώτη του κατοικία δεν πρόκειται να κινδυνέψει».

Δημοσιογράφος: Το οικονομικό επιτελείο το ΠαΣοΚ δεν συμφωνεί με το όριο - πλαφόν των 20.000 ευρώ...

Π. Ρήγας: «Όχι. Δεν μπορούμε έτσι, χωρίς δεύτερη κουβέντα, να συμφωνήσουμε σ' αυτό το εισοδηματικό κριτήριο. Θα υπάρχουν πάρα πολλά κριτήρια, τα οποία θα προσεγγίζουν το ζήτημα και επίσης υπάρχει και ένα αντικειμενικό θέμα το οποίο θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να λάβει υπόψη του και πιστεύω ότι το έχει κάνει ήδη. Οι τράπεζες γνωρίζουν σήμερα, με ονοματεπώνυμο, αυτούς που έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν το δάνειο τους και δεν το κάνουν, εξαιτίας διαφόρων δικαιολογιών. Είτε γιατί είναι μπαταχτσήδες εκ συστήματος, είτε γιατί ιδεολογικά έχουν προσχωρήσει σε οποιοδήποτε κίνημα, είτε γιατί δεν θέλουν να το ξοφλήσουν. Αυτούς τους γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι είναι 14.000 οφειλέτες από τους περίπου 60.000 που συζητάμε σήμερα, γιατί τόσο είναι το πρόβλημα που αφορά στις τράπεζες. Από εκεί θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει πολύ στοχευμένα...».

* Για την τροπολογία για τις τιμές των φαρμάκων:

«Θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία τελικά, για να αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να είσαι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα σε όλα τα θέματα. Δεν μπορείς να λες ότι "θέλω την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, θέλω εν πάση περιπτώσει να μειωθούν τα φάρμακα, να ελαφρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία" και από την άλλη πλευρά τελικά να αποδεικνύεται ότι υποστηρίζεις κάτι, το οποίο μόνον οι φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν. Τελικά στη Βουλή να φαίνεται ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει μείνει μόνος με τον παραλογισμό του και καμία άλλη πολιτική δύναμη -θα δούμε αν υπάρχει κάποια, γιατί δεν ξέρω τι θα κάνει η Χρυσή Αυγή-, δεν φτάνει σ' αυτόν τον ακραίο παραλογισμό, να μην ψηφίζει δηλαδή τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Αυτό είναι πρωτοφανές. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαπράττει τρομακτικό σφάλμα. Δεν έχει να κάνει με την σύγκρουση του κ. Γεωργιάδη με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ο κ. Γεωργιάδης έχει συγκεκριμένο στυλ και αισθητική, με τα οποία εν πολλοίς εγώ διαφωνώ. Αλλά το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτή τη στιγμή εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Αυτά που ψελλίζει για την διάσωση των φαρμακοβιομηχανιών, ότι τελικά οι πολίτες πληρώνουν μεγάλες εισφορές, δεν δικαιολογούν καθόλου την άρνησή του να μειωθεί το φάρμακο».

* Για την υπόθεση των υποβρυχίων:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει καταντήσει πολιτικά επικίνδυνο κόμμα. Σε μια εποχή που η χώρα πλέον αναζητεί με νύχια και με δόντια στοιχειώδη πολιτική σταθερότητα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή που θα αποδείξει τη μεγάλη ευθύνη του προέδρου του ΠαΣοΚ για τα υποβρύχια. Κυοφορούν 40 μέρες την κατάθεση της εξεταστικής επιτροπής, καταθέτουν μια εξεταστική "σούπα" κυριολεκτικά, η οποία όχι μόνο δεν αναφέρεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά αρχίζει και μιλά από το 1998 μέχρι σήμερα, γενικά και αφηρημένα. Τελικά, όλες οι απειλές που εκτόξευε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ότι θα φανούν η αλήθεια και η τεράστια ευθύνη του κ. Βενιζέλου, είναι αστειότητες. Θα γίνει συζήτηση στη Βουλή... Εμείς δεν λέμε απλά και μόνο ότι δεν ψηφίζουμε εξεταστική επιτροπή. Το κάνουμε συνειδητά και λέμε ότι το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην παγίδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και από ό,τι φαίνεται και η Δημοκρατική Αριστερά και η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσουν γι' αυτή την εξεταστική επιτροπή. Ας μείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Θα δούμε λοιπόν στη συζήτηση στη Βουλή, αν υπάρχει κανένα σοβαρό επιχείρημα από πλευράς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που να ενοχοποιεί, έστω και πολιτικά, το ΠαΣοΚ και τον κ. Βενιζέλο. Θα έλεγα, χωρίς αυτό να είναι πρόκληση, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αν θέλει να αντλήσει επιχειρήματα και να μάθει καλά το τι έχει συμβεί στα υποβρύχια -το λέω χωρίς να θέλω να προβοκάρω κανέναν και το λέω ειλικρινά-, ας ζητήσει την άποψη και τη γνώμη πολλών στελεχών του ΠαΣοΚ, οι οποίοι, εκείνη την εποχή των αμαρτωλών συμβάσεων, βρίσκονταν δίπλα στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τώρα είναι στο κόμμα του».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα