Ο Π. Ρήγας και ο Ν. Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Βούτσης, μίλησαν στις 19/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπαν:

Π. Ρήγας: «Θα εκφράσω τη θέση του ΠαΣοΚ η οποία δεν εκφράζεται για πρώτη φορά, είναι μία πάγια και σταθερή πολιτική μας θέση η οποία δεν έχει να κάνει με ηθικοθρησκευτικές προσεγγίσεις,

"να είμαστε καλοί, ενωμένοι και αγαπημένοι". Έχει να κάνει με μία πολιτική συγκεκριμένη άποψη που την έχουμε καταθέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πρώτος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μίλησε για την ανάγκη συμπόρευσης όλων των κομμάτων του δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί θεσμικά και με το "νομικό οπλοστάσιο" που έχουμε στη διάθεσή μας και ό,τι άλλο χρειαστεί, αλλά και με πολιτικό τρόπο, το φαινόμενο του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Από κάποιους εκλήφθηκε ως εντυπωσιακή πρωτοβουλία, μία επικοινωνιακή πρωτοβουλία εντυπωσιασμού και βεβαίως οι περισσότεροι γύρισαν την πλάτη τους, χωρίς να δώσουν συνέχεια. Άρα, η άποψή μας είναι καθαρή. Δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -και φαντάζομαι ούτε η Νέα Δημοκρατία το ισχυρίζεται επίσημα-, αποτελεί το ένα άκρο...».

Δημοσιογράφος: Με συγχωρείτε, η Νέα Δημοκρατία επίσημα το ισχυρίζεται, μέσω δηλώσεων συγκεκριμένων, θυμίζω στους ακροατές μας και τις χθεσινές δηλώσεις του κου Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Π. Ρήγας: «Τις άκουσα πολύ καλά και θεωρώ ότι είναι ανιστόρητες, ακραίες ,χωρίς να έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τη λογική του ότι από τη μία πλευρά έχουμε τη Χρυσή Αυγή και από την άλλη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν οφείλει και δεν επιβάλλεται να μετέχει σε αυτή την προσπάθεια χτυπήματος των φαινομένων βίας, όπως εκφράζεται μέσα από τη δράση της Χρυσής Αυγής».

Δημοσιογράφος: Κύριε Βούτση, θα συμμετάσχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτή την έκκληση, που την ακούσατε από τον κ. Ρήγα για την ανάγκη συναίνεσης των κομμάτων του συνταγματικού τόξου;

Ν. Βούτσης: «Μέσα από τις συζητήσεις και τις τοποθετήσεις που γίνονται στη Βουλή, δηλαδή με τον πιο θεσμικό τρόπο, διαμορφώνεται σιγά - σιγά, ένα πλαίσιο ασφυκτικής απομόνωσης αυτών των απόψεων και των ιδεών, των άκρως επικίνδυνων της Χρυσής Αυγής. Από εκεί και πέρα, το υπάρχον "νομικό οπλοστάσιο" είναι απόλυτα επαρκές. Λείπει η πολιτική βούληση, είναι σαφέστατο, εμείς γνωρίζουμε εδώ και δύο χρόνια τι συμβαίνει ακριβώς... Αρκεί να σας πω ότι νεότευκτη υπηρεσία της αστυνομίας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας έχει ασχοληθεί με έξι μόνο συμπτώματα σε μήνες λειτουργίας, όταν έχουμε τόσα συμπτώματα κάθε δύο, τρεις ή πέντε ώρες στη χώρα . Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και κεντρικής κατεύθυνσης της ηγεσίας της κυβέρνησης, η οποία, τουλάχιστον μέχρι τώρα, εκινείτο σε διαφορετική κατεύθυνση, δηλαδή στο "χάιδεμα" και στην ασυλία της αυθαιρεσίας. Και βέβαια λόγω Μελιγαλά, για να είμαι ειλικρινής, ούτε λόγω Περάματος, δεν θα αρκούσε ούτε η χθεσινή δολοφονία, για να ανακρούσουν πρύμνα, φαίνεται ότι λόγω Μελιγαλά, σοβεί μία πολύ ισχυρή σύγκρουση μέσα στην πολυκατοικία της δεξιάς, της ακροδεξιάς που φτάνει μέχρι κάποια ρετιρέ νεοναζιστικής εκφόρτισης».

Π. Ρήγας: «Βέβαια αυτό που κάνει ο κ. Βούτσης είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο κ. Λαζαρίδης, οφείλω να πω... Με το να ταυτίζετε τη Νέα Δημοκρατία και εσείς, να τη βάζετε στην ίδια πολυκατοικία με τη Χρυσή Αυγή, καταλαβαίνετε ότι κάνετε το ίδιο πράγμα κύριε Βούτση».

Ν. Βούτσης: «Καθόλου ...».

Π. Ρήγας: «Κάνετε ακριβώς το ίδιο πράγμα, άλλο να λέτε για έλλειψη πολιτικής βούλησης, άλλο να λέτε για φαινόμενα κάποιων ή μεμονωμένες περιπτώσεις κάποιων, οι οποίοι "αλληθωρίζουν" και άλλο να βάζετε τη Νέα Δημοκρατία στην ίδια πολυκατοικία με τη Χρυσή Αυγή είναι λάθος αυτό που κάνετε».

Ν. Βούτσης: «Κύριε Ρήγα, έχουμε μιλήσει εδώ και καιρό και πλέον αποδεικνύεται ότι προφανώς αφορά συγκεκριμένα στελέχη και συγκεκριμένους κύκλους της Νέας Δημοκρατίας. Το επισημαίναμε και στη χθεσινή μας ανακοίνωση αυτό, αναφερόμενοι στο δημοκρατικό κόσμο αυτού του κόμματος, αλλά επειδή δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε, αφορά σε έναν στενό ηγετικό πυρήνα γύρω από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έχουμε μιλήσει εδώ και μήνες ότι εκτρέφεται η ακροδεξιά αντίληψη, με αφορμή τότε το αντιρατσιστικό κ.λπ.. Αυτή είναι η αλήθεια και η πολιτική στρατηγική των δύο άκρων, την οποία πλασάρει ο πρωθυπουργός και διεθνώς, οδηγεί ακριβώς σε συμψηφισμούς οι οποίοι είναι και ανιστόρητοι και αντιδημοκρατικοί. Άρα λοιπόν, υπάρχει σαφέστατο πεδίο κυρίως μέσα στην κοινωνία, διότι πέραν της πολιτικής δημοκρατίας υπάρχει, είναι σύμφυτη η κοινωνική δημοκρατία. Υπάρχει πεδίο αντίκρουσης, αντιμετώπισης, απομόνωσης και στραγγαλισμού, θα έλεγε κανείς, των απόψεων και της επιρροής της Χρυσής Αυγής μέσα στα πεδία της κοινωνίας και μέσα στο γήπεδο της δημοκρατίας όπου θα συντριβούν».

Π. Ρήγας: «Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση -και αυτή είναι μία έκκληση και μία παρατήρηση προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, αυτό το λάθος που γίνεται με τη θεωρία των δύο άκρων, που πράγματι πλασάρεται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να ταυτίζει από την άλλη πλευρά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την Νέα Δημοκρατία, στην ακραία της έστω εκδοχή της δεξιάς με ένα ναζιστικό κόμμα».

Ν. Βούτσης: «Ούτε κατά διάνοια δεν το κάνω αυτό...».

Π. Ρήγας: «Επειδή είπατε στην ίδια πολυκατοικία γι' αυτό το λέω... Αφού το διευκρινίζετε, εμένα με καλύπτει απόλυτα»

Ν. Βούτσης: «Με συγχωρείτε, υπήρξε δυστυχώς και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό, από στελέχη με μακρά ιστορία μέσα στη Νέα Δημοκρατία η αναζήτηση και πολιτικών συμμάχων εκεί, σε αυτό αναφέρομαι...».

Π. Ρήγας: «Κύριε Βούτση, έχετε δίκιο, αλλά θα έλεγα ότι αν εγώ το γυρίσω από την άλλη πλευρά, θα σας έλεγα ότι ποτέ μη δοκιμάζετε τις δηλώσεις...».

Ν. Βούτσης: «Μην το γυρίζετε. Κύριε Ρήγα, εσείς είστε ΠαΣοΚ, δεν έχετε λόγο να το γυρίσετε από την άλλη πλευρά, αλίμονο...».

Π. Ρήγας: «Δεν πρέπει όμως να προκαλούμε σύγχυση στην κοινή γνώμη, διότι αν και εγώ έλεγα ότι από πλευράς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάποια στελέχη του μίλησαν για λιντσαρίσματα, θα έχουμε την τύχη του Καντάφι και κάτι τέτοια, τα οποία προφανώς δεν είναι η επίσημη γραμμή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα δημιουργούσα ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση. Ας αφήσουμε λοιπόν, την περιπτωσιολογία και ας καταδικάσουμε αυτές τις φωνές...».

Ν. Βούτσης: «Ναι, δεν αρκεί η καταδίκη όμως. Σας είπα πως χρειάζεται και μεγάλος αγώνας τον οποίο εμείς κάνουμε στο επίπεδο της κοινωνικής αλληλεγγύης, διότι έχει αποσυρθεί το κοινωνικό κράτος και εκεί βρίσκουν κενά οι συμμορίες...».

Π. Ρήγας: «Αυτές οι λογικές της κοινωνικής αλληλεγγύης, μην ξεχνάτε, ότι υιοθετήθηκαν και από τη Χρυσή Αυγή..».

Ν. Βούτσης: «Γι' αυτό ακριβώς θα πρέπει να μην τους αφήνουμε το χώρο κύριε Ρήγα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα