Ο Π. Παυλόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε στις 8/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Αντώνη Αλαφογιώργο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον προϋπολογισμό:

«Μην ξεχνάμε ότι η ψήφος για τον προϋπολογισμό είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτοί που ψήφισαν την κυβέρνηση, την ψήφισαν για να φέρει σε πέρας και τον προϋπολογισμό αυτόν και να συνεχίσει τη θητεία της».

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Επειδή έχουμε όλη αυτή τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν το δούμε πολιτικά και θεσμικά το ζήτημα,
αυτοί οι 155 βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν τον προϋπολογισμό, ψήφισαν για να συνεχίσει η κυβέρνηση τη θητεία της, απρόσκοπτα, μέχρι το τέλος, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία που ορίζει το Σύνταγμα...
Είναι πάγια θέση μου από το 2009 -επειδή δεν συνηθίζω να ταξιδεύω με σημαίες ευκαιρίας-, δεν ξέρω αν υπάρχουν, αλλά πρέπει να βρεθούν, πρέπει να υπάρξουν 180 βουλευτές, γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το Σύνταγμα δεν είναι μόνο ένα θεσμικό κείμενο, αλλά είναι και η βάση πάνω στην οποία στηριζόμαστε όταν πολιτευόμαστε, για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία. Το Σύνταγμα ορίζει πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι νοητό να το ερμηνεύεις και να το εφαρμόζεις, λέγοντας "δεν με ενδιαφέρει αν λέει αυτό το Σύνταγμα, εγώ όποιο πρόσωπο και να προτείνετε, δεν θα το στηρίξω διότι θέλω να πάω σε εκλογές". Αυτά τα έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009, τα αποτελέσματα είναι γνωστά και όπως έχω πει προς πάσα κατεύθυνση -σεβόμενος την άποψη κάθε άλλου-, ο κ. Παπανδρέου σε πολλά πράγματα, αλλά ιδίως σε αυτό, νομίζω ότι είναι παράδειγμα προς αποφυγή και όχι προς μίμηση...
Θεωρώ ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα στην περίπτωση αυτή και δεν νομίζω πως υπάρχει και διαφορετική άποψη... Έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Από εκεί και πέρα, το να χρησιμοποιείς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να πας σε εκλογές δεν είναι ούτε διασταλτική, ούτε πολιτική ερμηνεία του Συντάγματος. Είναι απλώς παραβίασή του...».

Και πρόσθεσε: «Είναι ερμηνεία του Συντάγματος a la carte, ερμηνεία του Συντάγματος με κομματικά κριτήρια, η οποία δεν ταιριάζει, όχι μόνο στο Σύνταγμα, αλλά και στη κρισιμότητα των καιρών. Έχουμε απέναντί μας μία Τρόικα η οποία, πρώτον, ζητάει παράλογα πράγματα. Δεύτερον είναι εκείνη που ευθύνεται για πολλά από τα δεινά του ελληνικού λαού. Βεβαίως, το πολιτικό σύστημα και ο τρόπος που μπήκαμε στο μνημόνιο είναι η κύρια ευθύνη, αλλά έχουμε ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει σε πολλά πράγματα. Και αυτό είναι ευθύνη των εταίρων μας...
Η αντίφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο ότι, τώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και υπό όρους εκβιασμών από την πλευρά της Τρόικας -και ιδίως από την πλευρά του Νομισματικού Ταμείου-, αντί η αξιωματική αντιπολίτευση να πει ότι "ειδικά σε αυτή τη φάση, που ξέρω τι αγώνα κάνετε, είμαι μαζί σας", αυτήν την ώρα, εμφανίζεται απέναντι... Θα έλεγα ότι είναι ένα πολιτικό λάθος το οποίο το βρίσκουμε μπροστά μας κάθε φορά».

* Για πρόταση δημιουργίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού χωρίς τον Α. Σαμαρά:

«Χωρίς να κάνω κριτική στους συναδέλφους μου, θα πω κάτι. Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί νομίμως για τέσσερα χρόνια. Χθες το βράδυ, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Όποιος γυρίζει και μου λέει αυτή τη στιγμή να βρούμε αυτές τις λύσεις, μάλλον δεν έχει καταλάβει καλά ούτε τι σημαίνει λαϊκή ετυμηγορία, ούτε τι σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Εγώ θεωρώ ότι οι καθαρές λύσεις στην πολιτική είναι και οι καλύτερες. Η καθαρή λύση είναι ότι η θητεία της κυβέρνησης είναι τέσσερα χρόνια και πρέπει να σεβαστούμε το Σύνταγμα. Από εκεί και πέρα, οποιεσδήποτε άλλες λύσεις, τις ακούω, δεν τις κριτικάρω, αλλά θεωρώ ότι οι καθαρές λύσεις είναι εκείνες οι οποίες οδηγούν και σε λύσεις από τα αδιέξοδα... Η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της και να κριθεί από το αποτέλεσμα το οποίο θα έχει φέρει, με όλην την πολιτική της, την εποχή εκείνη...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Όταν κρίνεις μία κυβέρνηση σε μία πολύ δύσκολη στιγμή -όχι μόνο για εκείνη, αλλά και για τον τόπο-, χρησιμοποιείς αυτή τη στιγμή για να πας σε εκλογές, με όρους ευκαιριακούς. Όταν στις δημοκρατίες υπάρχουν τέτοιου είδους αντιλήψεις, δεν είναι εύκολο αυτός ο τόπος να πορευθεί με την ομαλότητα εκείνη, με την οποία θα έπρεπε να πορεύεται».

* Για την πρόταση ψήφισης Προέδρου και συμφωνίας για εκλογές:

«Θεωρώ ότι όταν έρχεσαι και προσδιορίζεις πρόωρα ένα χρόνο εκλογών -και όχι με τη λήξη της θητείας-, στην πραγματικότητα παρατείνεις μία προεκλογική περίοδο... Σε τι θα ωφελούσε αυτό;».

Δημοσιογράφος: Πότε θα έχουμε αναθεώρηση του Συντάγματος;

Π. Παυλόπουλος: «Απ' όσο γνωρίζω, επειδή κατατέθηκε η πρότασή μας, την ερχόμενη Δευτέρα -δεν ξέρω αν έχει ορισθεί ακόμη-, θα υπάρξει συζήτηση στην ολομέλεια, για να συσταθεί η κοινοβουλευτική επιτροπή. Κατά το άρθρο 110, η Βουλή αποφασίζει τη σύσταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία μετέχουν όλα τα κόμματα, μπορούν να καταθέσουν και εκείνα τις προτάσεις τους. Υπάρχει το πόρισμα που εκδίδει η επιτροπή αυτή και ύστερα αρχίζει η συζήτηση στην ολομέλεια, ολοκληρώνεται, παρεμβάλλεται ένας μήνας και μετά επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία. Άρα, χρειαζόμαστε ένα χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση περί αναθεωρητέων διατάξεων, περίπου μέχρι τον Μάιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα