Ο Π. Κουρουμπλής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στις 25/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις 4.000 προσλήψεις προσωπικού:

«Έχουμε πάρει την έγκριση για 4.000 προσλήψεις προσωπικού. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των γιατρών χρειαζόμαστε το λιγότερο 1,5 - 2 χρόνια. Καλώ τους φορείς, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Πανελλήνιο Σύλλογο και
τους λέω να βρούμε ένα τρόπο να προσλάβουμε τους γιατρούς σε πέντε μήνες, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του συστήματος είναι η υποστελέχωση. Τα κονδύλια είναι στον προϋπολογισμό, έχουμε, δηλαδή, τα χρήματα για το προσωπικό που σας αναφέρω... Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στα 200 εκατομμύρια στην άκρη για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές και έχουμε έτοιμη και την τροπολογία στη Βουλή. Πιστεύω να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο της επόμενης εβδομάδας για να πέσουν στην αγορά γύρω στα 200 εκατομμύρια από πλευράς προμηθειών... Παλεύουμε με τις δυνατότητες που έχουμε. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να προσλάβουμε κόσμο. Γίνεται προσπάθεια να κρατήσουμε το σύστημα στα πόδια του, αλλά το ότι λείπουν φάρμακα και άλλα τέτοια είναι υπερβολές. Εγώ παρακολουθώ και έχω και κάποια χρήματα στην άκρη, με την έννοια αν μου πει κάποιο νοσοκομείο "μου λείπουν κάποια χρήματα"...».

* Για φαρμακοβιομηχανίες και συνταγογράφηση:

«Η δικιά μας γραμμή είναι να στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανοίξει ένα διάλογο με όλες τις φαρμακοβιομηχανίες και τις ελληνικές και τις πολυεθνικές. Οι πολυεθνικές έχουν πολύ μεγάλες εκκρεμότητες μαζί μας, σε ό,τι αφορά και τα φορολογικά τους, αλλά και σε σειρά άλλα ζητήματα, όπως οι όφειλες τους. Υπολογίστε ότι τα τελευταία αυτά δέκα χρόνια χρησιμοποιήθηκε η χώρα σαν να ήταν χώρα 40 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η συνταγογράφηση έφτασε σε τέτοια επίπεδα όλα αυτά τα χρόνια και οι δαπάνες που πλήρωσε το ελληνικό κράτος ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Εμείς αλλάζουμε το σύστημα rebate στα φάρμακα, από τα οποία υπολογίζουμε ότι θα έχουμε ένα πολύ σημαντικό όφελος, διότι θα πάμε στο rebate όγκου. Είναι πιο δίκαιη κατανομή των βαρών στη φαρμακοβιομηχανία... Υπήρχαν διάφορα rebate, δεν υπήρχε όμως το rebate όγκου, το οποίο θα ξεκινάει από το πρώτο ευρώ και από αυτή την ιστορία υπολογίζουμε να έχουμε ένα όφελος γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ».

* Για τη διαπραγμάτευση και την αναμενόμενη συμφωνία: " Η πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα ψηφιστεί, όποια και να είναι".

Δημοσιογράφος: Περιθώριο έχουμε να πούμε δεν πληρώνουμε τη δόση στο ΔΝΤ;

Π. Κουρουμπλής: «Όλοι θεωρούμε ότι η χώρα πρέπει να υπάρξει. Η χώρα θα υπάρξει είτε έτσι είτε αλλιώς. Πέρασε και άλλες τέτοιες μπόρες και έζησε, δεν πέθανε. Δεν πάμε με τη λογική ότι θα πεθάνουμε. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία και το κατανοώ. Βεβαίως πρέπει να είμαστε εντός ευρώ, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό... Ποιος είπε ότι η ψήφος στη Βουλή δεν θα είναι αυτή που πρέπει να είναι, όταν έρθει η συμφωνία από την κυβέρνηση; Η πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα ψηφιστεί, όποια και να είναι... Αν πίστευα ότι η χώρα, μειώνοντας και τις συντάξεις ακόμα, θα έβγαινε από αυτό το τούνελ, δεν θα είχα καμία δυσκολία να πω, για 1 - 2 χρόνια, ας το κάνουμε και αυτό. Εγώ μέχρι σήμερα δεν είδα με όλες αυτές τις πολιτικές να έγινε κάτι ουσιαστικό, το οποίο να πούμε ότι έδωσε μία προοπτική. Το πρόβλημα της οικονομίας είναι οι συντάξεις ή οι μισθοί;... Το κρίσιμο είναι αν η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει αναπτυξιακό πακέτο, ακόμα και να δεχθεί κανείς δύσκολες αποφάσεις. Στις ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά πίσω. Η κυβέρνηση δείχνει κατανόηση. Από εκεί και πέρα, όμως, από την απέναντι πλευρά δεν μπορούμε να πάμε σε μία διαδικασία που να μην έχει μέσα ούτε προοπτική αναδιάρθρωσης, ούτε αναπτυξιακό πακέτο... Πρέπει να δώσουμε ένα διέξοδο στη χώρα. Αν πρόκειται να κάνουμε ό,τι έκανε ο Α. Σαμαράς ή ο Γ. Παπανδρέου -ό,τι του έκαναν, γιατί δεν θέλω να είμαι άδικος- και στο τέλος είχαν αυτό το πολιτικό τέλος... Δεν θέλω να έχω κι εγώ ένα τέτοιο πολιτικό τέλος. Πρέπει να καταλάβουν και στην Ευρώπη ότι ζητάμε ανάπτυξη. Ανάπτυξη όμως δεν γίνεται ούτε με λόγια, ούτε να δίνεις με το σταγονόμετρο τη ρευστότητα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα