Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 5/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Η νέα σχέση θα προκύψει από μια διαπραγμάτευση, η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και όπως μάθαμε χθες από τα χείλη του αρμόδιου επιτρόπου, του κ. Μοσκοβισί, θα ολοκληρωθεί με το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Είναι δύσκολο, σήμερα,

να περιγράψει κανείς την ακριβή σχέση που θα έχουμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα. Τελειώνει το μνημόνιο, τελειώνει η τρόικα, τελειώνει το βαρύ πρόγραμμα της επιτήρησης που είχαμε μέχρι τώρα και πάμε σε κάτι πιο ελαφρύ, που θα πρέπει όμως να τηρήσουμε, όχι μόνο γιατί μας το λένε οι εταίροι μας, αλλά γιατί είναι καλό για τη χώρα μας να συνεχίσουμε μία σειρά από αλλαγές που μπορούν να φέρουν ξανά ανάπτυξη και απασχόληση στον τόπο... Υπάρχει μία γραμμή στήριξης μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, αλλά η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί μία ιδιαίτερη σχέση, μία sui generis σχέση με την Ευρώπη. Είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να τηρήσουμε πράγματα, τα οποία έχουμε υποσχεθεί να κάνουμε...».

Δημοσιογράφος: Ο δρόμος που θα προκύψει από αυτή τη διαπραγμάτευση πρέπει να περάσει από ευρωπαϊκά κοινοβούλια;

Π. Καρβούνης: «Ίσως ναι. Τουλάχιστον από ορισμένα. Αυτό θα φανεί από το είδος της σχέσης που θα έχουμε και από τα χρήματα που θα υπάρχουν στο τραπέζι. Δεν μπορούν να εκταμιευθούν χρήματα ή να υπάρχουν χρήματα στην άκρη, χωρίς τα κοινοβούλια να έχουν γνώση και ορισμένα από αυτά να έχουν δώσει το πράσινο φως».

Δημοσιογράφος: Στην Ευρώπη βλέπουμε κυβερνήσεις ν' αλλάζουν, φεύγει ο Σαρκοζί έρχεται ο Ολάντ, φεύγουν οι εργατικοί έρχονται οι συντηρητικοί... Γιατί στην Ευρώπη η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο θέμα;

Π. Καρβούνης: «Στην Ελλάδα που πέρασε μία τόσο βαθιά κρίση έχουμε ανάγκη από ηρεμία, ώστε να βγούμε από το μνημόνιο και να πάμε προς την ανάπτυξη με τρόπο σταθερό. Η Ελλάδα όσον αφορά τους δημοκρατικούς θεσμούς δεν είναι διαφορετική από τις άλλες χώρες και αυτό που κάνει το αποφασίζει η πολιτεία και το σύστημά της. Αυτό που λέμε όλοι -και οι Έλληνες πολίτες και μιλάω και σαν Έλληνας πολίτης-, είναι ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένα αυτά τα οποία χάσαμε. Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες. Αυτό που εννοώ, όταν λέω πολιτικό κίνδυνο, είναι ότι είμαστε σε μία επικίνδυνη γειτονιά. Γύρω μας υπάρχουν πόλεμοι, αστάθεια, υπάρχει φωτιά και τσεκούρι, όπως είδαμε με τους τζιχαντιστές...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα