Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 11/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την έλευσή της στην Αθήνα:

«Η τρόικα δεν έχει έρθει ακόμα, διότι θέλει
να έρθει για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση και να φύγει ξανά. Έχει έρθει ήδη τρεις φορές και δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την έκθεσή της. Το μεγάλο θέμα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Μιλάμε πολύ για πρωτογενές πλεόνασμα και από τη στιγμή που το έχουμε, θεωρούμε ότι έχουμε λύσει τα προβλήματά μας. Σίγουρα είναι κάτι πολύ θετικό, αλλά σε δημοσιονομικό επίπεδο. Για να μπορέσει η ανάπτυξη να επιστρέψει στη χώρα μας και να υπάρξουν θέσεις απασχόλησης, πρέπει να γίνει μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές. Εκεί ακριβώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται εξ' αποστάσεως. Η τρόικα επιθυμεί να διαβεβαιωθεί ότι, όταν θα έρθει στην Ελλάδα, θα κλείσει η συμφωνία. Δηλαδή, θα συμφωνήσουν για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Χωρίς αυτές, η χώρα μας δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι...».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια υπόγεια διαμάχη με τις συντεχνίες, οι οποίες προσπαθούν να "καθίσουν πάνω στο τυράκι τους" και να μην το πειράξει τίποτα. Αυτό δεν γίνεται. Για να πάει μπροστά η χώρα πρέπει, πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά. Πρέπει οι τιμές να πέσουν, όπως έχουν πέσει οι μισθοί και οι συντάξεις. Αυτό δεν γίνεται, όταν κάθε συντεχνία προσπαθεί να κρατήσει το αδιάβατο για τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται. Οι αρχές συνομιλούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να βρεθεί μια ισορροπία και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλέον δημοσιονομικά το ενδεχόμενο να κοπούν μισθοί και συντάξεις. Οι θυσίες που έγιναν, έπιασαν τόπο... Η τρόικα θα έρθει για να κλείσει η συμφωνία, για ν' αποφευχθεί αυτό το "γαϊτανάκι", όπου η ίδια τρέχει από υπουργείο σε υπουργείο. Θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα υπάρξει συμφωνία, ώστε να έρθουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να μην ξαναέρθουν».

* Για το πρωτογενές πλεόνασμα:

«Το πλεόνασμα της Ελλάδας θα ανακοινωθεί από την Eurostat στις 23 Απριλίου. Αυτή τη στιγμή γίνεται έλεγχος των στοιχείων και θα έλεγα ότι είναι καλό που γίνεται αυτός ο έλεγχος, διότι το νούμερο που θα προκύψει θα είναι απόλυτα αξιόπιστο διεθνώς, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της... Η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Είναι αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν και οι κανόνες είναι αυστηροί. Αυτό που ήθελε να πει -ίσως όχι με τον πιο καλό και σεμνό τρόπο-, ο επικεφαλής της Eurostat είναι ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή, ούτως ώστε αυτοί οι αριθμοί να ελεγχθούν, όπως ελέγχονται για όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή εμείς δίναμε λανθασμένα στοιχεία, έχει αυστηριοποιηθεί πάρα πολύ το σύστημα...».

* Για την παραμονή του κου Μορς στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα:

«Ο κ. Ματίας Μορς δεν αλλάζει... Τα καθήκοντα του όσον αφορά τη χώρα μας παραμένουν τα ίδια...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα