Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κομισιόν, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 22/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

*Σημαντική η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα. Να κάνουν τη δουλειά και να μην επιστρέψουν":

«Αυτό που γνωρίζω -από πλευράς ευρωπαϊκής επιτροπής-, είναι ότι θα έρθουν σύντομα, αλλά η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακριβώς. Καταλαβαίνω ότι θα είναι μετά τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία
άφιξης. Αναμένουμε...
Δεν νομίζω ότι υπάρχει δυσφορία για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα στην Κομισιόν και στους άλλους θεσμικούς παράγοντες. Ακούω όσα λέγονται, ωστόσο εκτιμώ ότι αποτελούν εικασίες για το τι πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι. Απ' ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν υφίσταται θέμα δυσφορίας. Από την αρχή είχε λεχθεί ότι θα επιστρέψουν. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να επιστρέψουν, να κάνουν τη δουλειά και να μην ξανάρθουν, παρά μετά από πάρα πολλούς μήνες. Δηλαδή, να μην επαναληφθεί αυτό το πήγαινε-έλα, που γνωρίζουμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Να έρθουν μια και καλή, να είναι έτοιμη η κυβέρνηση απαντήσει, να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί, να συμφωνήσουν και να πάει όλο το πακέτο στο επόμενο Γιούρογκρουπ, τον Φεβρουάριο. Αυτή είναι η γενική ιδέα. Τις ημερομηνίες θα τις δούμε τις επόμενες ημέρες...
Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, κ. Ντάισελμπλουμ, δεν είπε τίποτε καινούργιο. Οι εκταμιεύσεις των δόσεων για την Ελλάδα γίνονται αναλόγως της προόδου. Το θέμα είναι ότι πλέον απομένουν λίγα δανειακά κεφάλαια, τα οποία έχει να εισπράξει η χώρα μας το 2014 και το θέμα είναι πώς θα τα εισπράξει. Η ιδέα είναι να έρθουν μία φορά, να συμφωνήσουν και μετά να εκταμιευθούν τα χρήματα της επόμενης δόσης».

* Για τη ρύθμιση του χρέους:

«Η επόμενη ημέρα αποτελεί συνάρτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο η Ελλάδα φαίνεται να πιάνει και τα οριστικά νούμερα θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Μαρτίου. Βεβαίως από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να έχει κλείσει και το ζήτημα της Τρόικας, να έχουμε δηλαδή την έκθεσή της η οποία θα δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων, προκειμένου να υπάρχει ένα θετικό κλίμα για την Ελλάδα. Έτσι, με το πρωτογενές πλεόνασμα από τη μια και τη θετική έκθεση από την άλλη, θα έχουν δημιουργηθεί οι όροι και θα πάει για την ελάφρυνση του χρέους, που έχουν υποσχεθεί οι εταίροι από τον Νοέμβριο του 2012, εάν πιάσουμε τους στόχους, που τους πιάνουμε».

* "Πρέπει να προχωρήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων":

«Παρακολουθώ τη σχετική συζήτηση και βλέπω τις υφιστάμενες αντιστάσεις για πράγματα που είναι για το καλό της χώρας, όπως το να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων, των τροφίμων, που δεν πέφτουν, παρά την συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων. Ας επικεντρωθούμε καλύτερα στο να πράξουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να αλλάξουμε την Ελλάδα και να μην ξαναβρεθεί στη θέση που είναι τώρα και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους, διότι μας τα έχουν υποσχεθεί και θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους...
Είναι ανάγκη να κάνουμε τις αλλαγές που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού, ώστε να πέσουν οι τιμές και ο κόσμος να ζήσει καλύτερα».

* Για την συζήτηση με αφορμή τις δηλώσεις Σταθάκη για το επαχθές χρέος:

«Αυτό που ξέρω είναι ότι το χρέος είναι ελληνικό και υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία το διαχειρίζεται και το διαπραγματεύεται. Υπάρχει μια δέσμευση των εταίρων μας να το ελαφρύνουν περαιτέρω. Έχουν γίνει ήδη δύο μειώσεις του χρέους της Ελλάδας, μην το ξεχνάμε αυτό. Η τελευταία που έγινε ήταν 100 δισ. ευρώ και έχουν υποσχεθεί οι εταίροι μας περαιτέρω μείωση, όταν πιάσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα. Συνεπώς, περιμένω αυτή την στιγμή και προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζεται η κυβέρνηση».

* "Μην περιμένουμε από τα κοινοβούλια των χωρών να δεχθούν νέο κούρεμα":

«Αυτή την στιγμή, το ελληνικό χρέος είναι προς κυβερνήσεις, προς χώρες. Δεν είναι προς ιδιώτες, για να πούμε ότι το κουρεύουμε, όπως έγινε πριν ενάμισι χρόνο στην Ελλάδα, όπου κουρεύτηκαν οι ιδιώτες που είχαν ελληνικά ομόλογα. Τώρα, μιλάμε για ομόλογα του δημοσίου ξένων χωρών. Φαντάζομαι ότι αυτά είναι πρακτικά αδύνατον να κουρευτούν, διότι τα κοινοβούλια των χωρών αυτών θα αρνηθούν και συνεπώς, δεν γίνεται. Από την άλλη, υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης. Δηλαδή, να πάμε ακόμα πιο μακριά την αποπληρωμή των δανείων, να ελαφρύνουμε περαιτέρω το επιτόκιο. Τέτοιοι όροι οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να έχουμε ένα μεγάλο διάστημα ανάσας τα επόμενα χρόνια, να μην έχουμε να πληρώσουμε τοκοχρεολύσια, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα οποία θα βγάλουμε σαν χώρα για την ανάπτυξη, για δουλειές, για την απασχόληση και όχι για να ξεπληρώνουμε χρέη».

Δημοσιογράφος: Είναι υπερβολική η εκτίμηση που ακούω, τις τελευταίες ημέρες, ότι πιθανόν ένας από τους λόγους της αναβλητικότητας που φαίνεται από την Τρόικα, στην έλευσή της στην Αθήνα, είναι και το ότι δεν έχει εντοπιστεί ο τρομοκράτης;

Π. Καρβούνης: «Μου φαίνεται τελείως απίθανο. Όχι. Δεν μπορούμε να τα μπλέξουμε όλα με όλα. Οι εταίροι μας δίνουν στο κάθε θέμα ιδιαίτερη σημασία, αλλά σαφώς δεν τα δένουν όλα, για να κάνουν ένα τέτοιο πακέτο. Όχι, η Ελλάδα εφόσον εκπληρώνει τους όρους, θα πρέπει να παίρνει βοήθεια. Οι εταίροι να την υποβοηθούν, όπως επίσης μπορούν να την υποβοηθούν και για τα θέματα τρομοκρατίας και την έχουν ήδη βοηθήσει. Αλλά, δεν υπάρχει σαφώς καμία διασύνδεση μεταξύ των δύο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα