Ο Π. Καψής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός αρμόδιος για την δημόσια ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής, μίλησε στις 8/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Έως την Τετάρτη θα εκπέμψει και πάλι η δημόσια τηλεόραση; Αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες;

Π. Καψής: «Δεν ξέρω αν θα είναι Τετάρτη, Τρίτη ή Πέμπτη, αλλά υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ, έχουμε δώσει αρκετό χρόνο για τις διαπραγματεύσεις...».

Δημοσιογράφος: Θα εκπέμψει αυτό το μεταβατικό σχήμα, έτσι δεν είναι;

Π. Καψής: «Ναι. Θα είναι μια εκπομπή
ανάγκης, κατά κάποιον τρόπο... Θέλω να ευχηθώ, δεν θέλω να εκφράσω εκτίμηση, ότι θα μπορέσουμε να βρούμε (σ. σ. με τους εργαζόμενους) την χρυσή τομή. Αν δεν μπορέσουμε, τότε αναγκαστικά υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ, κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκπομπή σήματος».

Δημοσιογράφος: Και ενδεχομένως η εκπομπή να γίνει με άλλη μεθοδολογία;

Π. Καψής: «Θα δούμε. Υπάρχουν πολλές λύσεις, θα δούμε ποια θα είναι η τελική».

* Για τις προσλήψεις δημοσιογράφων στον νέο φορέα:

«Είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν -και αυτό είναι μια δική μου προσωπική δέσμευση-, για να είναι αξιοκρατικές οι προσλήψεις. Σίγουρα θα είναι πολύ πιο αξιοκρατικές από ό,τι στο παρελθόν...
Το πρώτο εποπτικό συμβούλιο που θα δημιουργηθεί, θα συγκροτηθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και θα είναι από άτομα εγνωσμένου κύρους. Η πρόθεσή μας είναι να είναι τέτοια η σύνθεσή του, που να μην αφήνει κανένα περιθώριο καχυποψίας ότι μπορούν να μεταφέρουν κομματικές ή κυβερνητικές γραμμές... Αυτό το συμβούλιο θα έχει την ευθύνη των νέων προσλήψεων, όμως στην διάρκεια του καλοκαιριού -που θα αποφασιστεί πώς θα ανασυγκροτηθεί η νέα δημόσια τηλεόραση-, ένα βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι ακριβώς το να διασφαλίσουμε την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα στις προσλήψεις. Είναι μια πρόκληση για όλους μας αυτό. Ιδίως για την περίπτωση των δημοσιογράφων, που ξέρετε ότι δεν υπάρχουν εύκολα κριτήρια αξιολόγησης. Αυτό είναι βασικό στοιχείο της ευθύνης την οποία έχω αναλάβει και εγώ προσωπικά, αλλά αυτή είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει στο τραπέζι της συζήτησης πρόταση εργαζομένων να λειτουργήσει ως έχει η ΕΡΤ και να γίνει ένα ξεκαθάρισμα με κριτήρια συνταξιοδότησης του προσωπικού της ή αυτό αποκλείεται;

Π. Καψής: «Να λειτουργήσει ως έχει, δεν γίνεται. Η ΕΡΤ δεν υφίσταται πλέον ως εταιρία και ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, αυτό το έχει αποδεχτεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το να δεχόμαστε αυτή την πρόταση, θα ανέτρεπε όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και θα δημιουργούσε και άλλα προβλήματα, διότι ο νέος φορέας, ο μεταβατικός, μπορεί να προσλάβει. Το να επιλέξουμε 2.000 εργαζομένους σε μια ΕΡΤ, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί, θα γινόταν χωρίς κριτήρια, θα έπρεπε να διαλέξουμε ατομικά και θα δημιουργούσε και μια σειρά νομικά προβλήματα. Αυτό δεν υπάρχει. Το ότι όμως κάποιοι εργαζόμενοι βγαίνουν στην σύνταξη και άρα στο νέο σχήμα θα είναι λιγότεροι υποψήφιοι, αυτό είναι βέβαια λογικό».

* Για το χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία νέου φορέα:

«Υπάρχει ένα γενικό χρονοδιάγραμμα τριών - τεσσάρων μηνών, αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από το πότε θα τελειώσουν οι διαδικαστικές συζητήσεις που έχουμε, για να δημιουργηθεί ο μεταβατικός φορέας, γιατί αυτό τον καιρό περισσότερο ασχολούμαστε με αυτό, παρά με τον νέο...
Στην αρχή (σ. σ. του μεταβατικού φορέα) θα είναι μόνο για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, αλλά εάν υπάρξει συμφωνία, θα αποκατασταθούν όλα. Αν δεν υπάρξει, σιγά - σιγά, προφανώς, θα αρχίσουν να αποκαθίστανται όλες αυτές οι λειτουργίες».

* Για τους εργαζομένους:

«Εάν με ρωτάγατε τι θέλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, θα σας έλεγα ότι είμαι περίπου βέβαιος ότι θέλουν να υπάρξει αυτή η συμφωνία. Δυστυχώς, υπάρχουν συνδικαλιστικές αγκυλώσεις που δεν το επιτρέπουν. Ελπίζω να μην χρειαστεί να αναφερθώ σε αυτές, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα