Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

O εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μίλησε στις 12/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και το συμπόσιο του ΠαΣοΚ:

«Η μέτρηση αφορά στο ΠαΣοΚ,
το συμπόσιο αφορά στη μεγάλη προσπάθεια να γίνει και να δημιουργηθεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη... Προχθές στο συμπόσιο πήραμε μία απόφαση η οποία νομίζω ήταν από όλους μας γνωστή. Η χώρα χρειάζεται μία παράταξη στο κέντρο, στην κεντροαριστερά, η οποία θα δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Οι όροι που δημιουργήθηκαν μέσα από το διήμερο συμπόσιο φαίνεται ότι είναι καλοί οιωνοί για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και να πάμε βήμα βήμα. Και στις ευρωεκλογές να απαντήσουμε όχι πια με άρθρα, με λόγια, αλλά ουσιαστικά σε αυτό που ζητά ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Μία νέα παράταξη στην κεντροαριστερά».

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι το ΠαΣοΚ προετοιμάζεται και συζητά το ενδεχόμενο στις επικείμενες ευρωεκλογές του 2014, να μην κατέλθει με λίστα ΠαΣοΚ, αλλά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κόμματος; Μίας ευρύτερης παράταξης;

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Νομίζω ότι ότι ήταν απόλυτα σαφής ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, όταν είπε ότι στις ευρωεκλογές πρέπει να κατέβουμε υπό τη σημαία των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών. Και κάλεσε όλους όσους πιστεύουν στις αξίες, στις αρχές των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών, χωρίς καμία ηγεμονία του ΠαΣοΚ και χωρίς κανέναν προσωπικό ηγεμονισμό -έτσι ακριβώς είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ-, να καθίσουμε κάτω και να δημιουργήσουμε αυτή την παράταξη...Το ΠαΣοΚ -και για αυτό να δείτε ότι έχουμε πάρα πολύ καλή διάθεση- εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και δημοκράτες στη χώρα. Εμείς όμως δεν υποστηρίζουμε τι εμείς είμαστε και δεν υπάρχει κανένας άλλος. Λέμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνάμεις και είναι ανάγκη για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα να το κάνουμε αυτό πράξη ».

Δημοσιογράφος: Από αυτές τις δυνάμεις εξαιρείτε την Δημοκρατική Αριστερά;

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Όχι βέβαια. Προς Θεού. Σε καμία περίπτωση. Εμείς δεν έχουμε μάθει ούτε να εξαιρούμε και δεν είμαστε εμείς που θα εξαιρέσουμε».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι η Δημοκρατική Αριστερά λέει όχι στο ΠαΣοΚ του κ. Βενιζέλου;

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Ο διάλογος αυτός θα ολοκληρωθεί. Κατανοώ. Δεν θα πω σε καμία περίπτωση τίποτε άλλο. Έχω χιλιάδες επιχειρήματα γι' αυτό που λέτε, να πω οτιδήποτε άλλο ή να κάνω τον έξυπνο. Σας λέω ότι η διάθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Όσοι μείνουν απ' έξω θα είναι με δική τους ευθύνη. Το αναγνωρίζει αυτό ο κόσμος. Δεν υπάρχει κανένας που να αποκλείσει τον άλλο. Θα αποκλειστούν μόνον αυτοί που δεν έχουν σχέση με τις ιδέες, με τις αξίες, των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών. Από εκεί και πέρα προσωπικά παιχνίδια δεν υπάρχουν. Η κεντροαριστερά, εάν προσθέσουμε τα ποσοστά της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠαΣοΚ, είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που ξεπερνά το 20% και αν θέλουμε να το εκπροσωπήσουμε, θα πρέπει να το κάνουμε με σοβαρούς και πολιτικούς όρους».

Δημοσιογράφος: Αυτή η πολιτική στρατηγική θα φανεί και από τις δημοτικές εκλογές; Ή μήπως στις δημοτικές εκλογές και επειδή υπάρχει ο κυβερνητικός συνασπισμός, το ΠαΣοΚ θα κινηθεί και στην αναζήτηση συμμαχιών με τη Νέα Δημοκρατία;

Οδ.Κωνσταντινόπουλος: «Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Θα προχωρήσουμε σε κεντροαριστερές συμμαχίες παντού, με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Βεβαίως οι τοπικές κοινωνίες εάν αποφασίσουν κάτι διαφορετικό, θα το σεβαστούμε επειδή έχουν τις δικές τους επιλογές και προτεραιότητες. Βεβαίως είμαστε ξεκάθαροι ότι σε περίπτωση που η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο δεύτερο γύρο σε κάποια περιοχή, έστω και σε μία, βεβαίως και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα για να μην επικρατήσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση οι νεοφασίστες, οι φασίστες και ο ναζισμός. Από εκεί και πέρα εμείς, οι τοπικές κοινωνίες, οι συνδυασμοί μας, εμείς οι ίδιοι, πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε μία προγραμματική συμφωνία, σε τοπικό επίπεδο, όπου έχουμε τις οργανώσεις μας και ανάλογα να πράξουμε. Βεβαίως θέλουμε κεντροαριστερό πρόσημο».

Δημοσιογράφος: Η θέση του ΠαΣοΚ στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ποια είναι;

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Είναι τεχνικά ζητήματα αυτά. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι και νομίζω μετά από μία σύσκεψη το είπαμε ξεκάθαρα, ότι είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε για τους θεσμούς, για τις μεγάλες αλλαγές σε όλους τους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα. Αυτή η συζήτηση όμως δεν μπορεί να γίνει με τεχνικούς όρους και αν θα ψηφίζω τον δήμαρχο, έτσι η αλλιώς. Πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα. Είμαστε ανοιχτοί για πολλά θέματα. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση για παράδειγμα και να μιλήσουμε μόνο για το πώς θα εκλέγεται. Δεν πρέπει να κάνουμε μία αξιολόγηση όλων αυτών που έχουν γίνει τα τρία τελευταία χρόνια; Να δούμε πού πήγαν καλά και πού δεν πήγαν; Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το βελτιώσουμε; Δεν θα πρέπει να μιλήσουμε αφού μιλάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση, να μιλάμε στις νέες συνθήκες για το πολιτικό σύστημα, οι οποίες φαίνεται ότι χρειάζονται συμμαχίες; Ο κόσμος και οι πολίτες επιλέγουν έναν άλλο τρόπο, θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν θα πρέπει αυτά να τα αξιολογήσουμε; Άρα, είμαστε πολύ θετικοί, πιστεύουμε ότι πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση, αλλά θα ανοίξει συνολικά και θα πρέπει να βγάλουμε συνολικά συμπεράσματα».

* Για την παιδεία και τις κινητοποιήσεις:

«Μετά από πρωτοβουλία των δασκάλων, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Κάναμε ξεκάθαρη την άποψή μας, είπαμε ότι δεν μπορεί να τους λέμε κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Δηλαδή, θα τους λέμε με ειλικρίνεια τι μπορούμε να κάνουμε και τίποτε παραπάνω. Και το δεύτερο που είπαμε είναι ότι ναι, να υπάρχει ένας καλός διάλογος. Μπορούν να λυθούν αρκετά προβλήματα, όχι όλα. Γιατί η εκπαίδευση έχει και δομικά προβλήματα και προβλήματα λόγω της κρίσης, τα οποία πρέπει να δούμε και να δούμε πού θα τα βελτιώσουμε και πού όχι. Αλλά σε καμία περίπτωση, με κλειστά τα σχολεία. Ας περιμένουμε λίγες μέρες, να απαντήσουν σε αυτό οι ίδιοι οι καθηγητές. Έγιναν οι συνελεύσεις, με μικρή συμμετοχή. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν κινητοποιήσεις. Ας αφήσουμε τους καθηγητές να αποφασίσουν οι ίδιοι για τον τρόπο που θέλουν να επιλέξουν... Όταν έγινε η επιστράτευση, έλεγαν ότι η κυβέρνηση είναι ανάλγητη και δεν είναι δημοκρατική... Έγινε ένας διάλογος. Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο, κατά την άποψή μου, δεν ήταν ο καλύτερο δυνατό, αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Όμως μέσα στις δυσκολίες, έγιναν πάρα πολλές αλλαγές, οι οποίες βοηθούν και σε σχέση με τους καθηγητές που ήταν σε διαθεσιμότητα και άλλα θέματα... Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει τον κ. Κοτσιφάκη, ο οποίος παίρνει τις συγκεκριμένες εντολές και λέει "πάμε να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο και δεν μας πειράζει, θα κάνουμε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες", όταν στον κλάδο τους το αποφασίζουν αυτό, από τα 1200 ή τα 1500 άτομα σε κάθε περιοχή, τα 100. Χωρίς να ρίχνω ευθύνη σε αυτούς που δεν πάνε, διότι και αυτοί επιτρέπουν, όταν δεν πηγαίνουν, να παίρνονται αποφάσεις με μικρές μειοψηφίες».

Δημοσιογράφος: Γιατί λέτε αυτό για τον κ. Κοτσιφάκη; Γιατί λέτε ότι παίρνει εντολές;

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Μα είναι ξεκάθαρο. Ο κ. Κοτσιφάκης ήταν και τον Ιούνιο και τώρα, σε ανοιχτή γραμμή με την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι κάτι κρυφό; Εσείς τώρα το ακούτε και δεν το έχετε ξαναδεί; Έχετε βγει από το στούντιο; Αν δηλαδή και σε αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε τι να πούμε; Ο κ. Κοτσιφάκης είναι γνωστό τι εκφράζει, τι λέει και με ποιους συνομιλεί».

Δημοσιογράφος: Μα δεν κυβερνάει ο κ. Κοτσιφάκης ή η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή η ΟΛΜΕ. Ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα υπάρχει...

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Συμφωνώ σε αυτό, ο κ. Κοτσιφάκης όμως είναι η πλειοψηφία στην ΟΛΜΕ... Εμείς έχουμε την ευθύνη και κάναμε το νομοσχέδιο ως πρώτο σημείο καλής θέλησης, νομίζω ότι έγιναν πάρα πολλές αλλαγές, είναι τα βιβλία στα σχολεία, έχουν λυθεί αρκετά προβλήματα... Εγώ σας λέω ότι τα στοιχεία της ΟΛΜΕ ισχύουν στο 50%. Ωραία, για αυτό το 50% θα πάμε σε πενθήμερες απεργίες; Γιατί; Πού θα λυθεί το θέμα; Εγώ δεν καταλαβαίνω πώς θα λύσουμε το θέμα, με αυτόν τον τρόπο. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορώ εγώ να πω στην ΟΛΜΕ, έστω και σε αυτές τις μειοψηφίες, να μην κάνουν απεργία. Όμως πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου, γιατί αυτό φάνηκε και από τη συμμετοχή στις συνελεύσεις και θα φανεί και τις επόμενες ημέρες, θα αποφασίσει με τη συμμετοχή της ή όχι στην απεργία. Αυτό είναι κακό δηλαδή;... Εγώ σε καμία περίπτωση, δεν λέω ότι εάν δεν έχει επιτυχία η απεργία αυτό είναι επιτυχία της κυβέρνησης. Δεν λέω κάτι τέτοιο, για να μην παρεξηγηθώ. Δεν σημαίνει ότι όταν δεν απεργούν ότι συμφωνούν με αυτά που κάνει η κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση. Όμως καταλαβαίνουν και κατανοούν για τη χώρα, για τα παιδιά, ότι αξίζει να το προσπαθήσουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
τελευταίες δημοσκοπήσεις, χρυση αυγη, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, δημοσκοπηση, ελλαδα, νέα, σημαίνει, εκλογες, ειλικρίνεια, σχολεια, συμμετοχή, επιστρατευση, απεργιες, ολμε, συγκεκριμένο, απεργια, μυστικες δημοσκοπησεις, βιβλια, δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, κλειστα σχολεια, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, βενιζελος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, αξιολογηση, εκλογες 2010 δημοτικες, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κοινωνια, αυτοδιοικηση, το θεμα, αυγη, βημα, δημοκρατικη αριστερα, ηγεσια, θεμα, ολμε, παιχνιδια, πλαισιο, αρθρα, αξιζει, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερο, δειτε, δικη, διημερο, εγινε, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, επιτυχια, εσωτερικων, ευθυνη, εξυπνο, ζητα, ηγεμονια, ιδεες, κυβερνηση, λογια, οδυσσεας, οιωνοι, οτι αξιζει, ουσιαστικα, παιδια, παμε, προβληματα, σαφης, συγκεκριμένο, συζητηση, συμμετοχή, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, χρυση, ειπαμε, χωρα, κομματι, μπροστα, σημαια, σημαίνει, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα