Ο νέος ταξιδιώτης

Εμπνευσμένο από το βίντεο που δημιουργήθηκε το 2008 για τον Μπαράκ Ομπάμα με τίτλο «Yes We can» είναι ένα νέο βίντεο που ανέβηκε στις 27 Νοεμβρίου στο You Tube με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών του Χασάν Ροχανί στην προεδρία του Ιράν.

Το βίντεο με τίτλο «Nowsafar» (Νέος Ταξιδιώτης) δημιουργήθηκε από ομάδα καλλιτεχνών, εν αγνοία του Ιρανού προέδρου και απαθανατίζει αποσπάσματα από ομιλίες του, στις οποίες εκφράζει την ελπίδα για ειρήνη, συμφιλίωση και πρόοδο.

Επίσης, πρωτοφανές για τα ιρανικά δεδομένα είναι το γεγονός ότι, στο βίντεο εμφανίζονται γυναίκες μουσικοί και χορωδοί -απαγορευτικό

για τα στάνταρ της ιρανικής τηλεόρασης - ενώ οι στίχοι αποδίδονται στα κουρδικά, στα αζέρικα, στη διάλεκτο balochi (μιλιέται στο βορειοδυτικό Ιράν) και στα αραβικά, αλλά και στη νοηματική.

Το γεγονός ότι ο Ιρανός πρόεδρος αποφάσισε να αναρτήσει το συγκεκριμένο βίντεο στην προσωπική ιστοσελίδα του και στο λογαριασμό του στο Τουίτερ χαρακτηρίστηκε ως ένα μεγάλο και αξιοσημείωτο βήμα για να σπάσει τα ταμπού και να στηρίξει τους Ιρανούς καλλιτέχνες.

Τα δύο βίντεο (Ομπάμα - Ροχανί) ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: ασπρόμαυρα, αποσπάσματα ομιλιών τα οποία μελοποιούνται και αποδίδονται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που παίζουν μουσικά όργανα. Ακόμη, υπάρχουν γνωστές προσωπικότητες. Στο ιρανικό βίντεο εμφανίζεται ο ηθοποιός και τραγουδιστής Αμίρ Χοσεΐν.

Το ιρανικό βίντεο παρουσιάζει αποσπάσματα της ομιλίας του Ροχανί κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, τον περασμένο Αύγουστο, με αποσπάσματα από το Κοράνι, καθώς και του πρώην πρωθυπουργού Μοχάμαντ Μοσαντέχ. Τέλος, ακούγονται και αποσπάσματα από ομιλίες του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί. Όλο το βίντεο πλαισιώνεται με την παραδοσιακή περσική μουσική.

Δείτε το βίντεο:

Yes We Can

Keywords
Τυχαία Θέματα