Ο Ν. Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ948

Ο βουλευτής και Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ,Νίκος Βούτσης, μίλησε στις 7/09 στον «ΑΘΗΝΑ 984» και τον Βασίλη Πάικο. Μεταξύάλλων είπε:

* Για τις εκδηλώσειςδιαμαρτυρίας στη ΔΕΘ και την ομιλία του Πρωθυπουργού:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Η μαζικότητα των χθεσινών εκδηλώσεων ήταν που σας έκανε σε ανακοίνωσή σας, ναπροβλέπετε ότι μέσα στο 2014 θα έχουμε εξελίξεις;

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Κι αυτό. Δηλαδή, είχαμε πεινομίζω

εγκαίρως και μετά τις Ευρωεκλογές ότι η κοινωνία θα μιλήσει, ότι ηπολιτική αριθμητική των 180 δεν έχει σχέση με την αριθμητική των προσώπων.Δηλαδή, κι ανεξάρτητα από την Προεδρική εκλογή, πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολύσοβαρές εξελίξεις».

Και πρόσθεσε: «Επιμένουν σε μία όχιαπλά αδιέξοδη και ανενεργή κι αναποτελεσματική πολιτική, αλλά απολύτωςχρεοκοπημένη, κι αυτό είναι το κρίσιμο. Αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος, είναιφανερό από αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς χθες ότι στο Παρίσι το σήμα που δόθηκεείναι ότι δε θα τους δώσουν την ελάχιστη άνεση, τον "αέρα" που θέλανε για νακάνουν μία τακτική έτσι, παρακώλησης των πολιτικών διεργασιών κι εξελίξεων.Ήταν μία αμήχανη, νευρική και παρακμιακή θα έλεγα ομιλία.»

* Για το οικονομικόΠρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Το Σάββατο ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, όπου θα παρουσιάσει τοπρόγραμμά σας το επικαιροποιημένο και θα είναι συγκεκριμένο και κοστολογημένο,στο οικονομικό πεδίο.

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Ναι. Θα μιλήσει για 15- 20δεσμεύσεις και κατευθύνσεις πολύ συγκεκριμένες κι όχι για το σύνολο τουκυβερνητικού προγράμματος, που είχε αναφερθεί πέρυσι και πρόπερσι.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πιστεύετε ότι το πρόγραμμα είναι έτσι φτιαγμένο, μελετημένο,ώστε θα αρθούν οι αμφισβητήσεις που υπάρχουν, δικαιολογημένες αδικαιολόγητες-δεν ξέρω- ότι είναι το αδύνατο σημείο σας η έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων καιπειστικών κυρίως;

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ:«Πιστεύω πως θα αρθούν αυτές οι ενστάσεις για όσους θα είναι διατεθειμένοι νασυμμετάσχουν, να στηρίξουν, να ανεχθούν ή έστω να παρακολουθήσουν μία πορείασκληρής αντιπαράθεσης που θα υπάρξει με τα συμφέροντα στο εξωτερικό και στοεσωτερικό. Τί εννοώ; Θα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο η κοστολόγησή του θαεμπεριέχει μέσα το στοιχείο της μη υποταγής, τη μη εφαρμογής δεσμεύσεων πουέχει αναλάβει η κυβέρνηση.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Επομένως, μου λέτε, ότι το πρόγραμμά σας κι η ανάληψη της εξουσίας από εσάς, θαεμπεριέχει την έννοια του ρίσκου.

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ:«Της αλλαγής των δεδομένων και το ρίσκο. Το μικρότερο δυνατό ρίσκο θα υπάρχειόταν θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατή πολιτική ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράςστις προσεχείς εθνικές εκλογές. Δηλαδή, ο συσχετισμός δυνάμεων θα κρίνει τοβαθμό του ρίσκου, για να είμαστε ειλικρινείς.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Αυτό που λέτε είναι ότι πάτε για αυτοδυναμία ή πιστεύετε ότι μπορείτε να πάρετεαυτοδυναμία, αλλιώς θα αναγκαστείτε να συνεργαστείτε με δυναμείς που θα σας"τραβήξουν" πίσω;

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Όλα είναι ανοιχτά. Όσο είμαστεδιατεθειμένοι και σαφείς ότι δεν πρόκειται να πάμε τη χώρα σε περιπέτειαδιαδοχικών εκλογικών μαχών -έχουμε φύγει από αυτές τις εποχές, προς Θεού- άλλοτόσο, όμως, είμαστε σαφείς ότι πάνω στο δικό μας Πρόγραμμα, που τις πινελιέςτου τις επεξεργαζόμαστε συνεχώς, θα ζητήσουμε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατήστήριξη μέσα στη Βουλή. Θα ήταν ανόητο να χρησιμοποιήσουμε τη μη ύπαρξη,ενδεχομένως, αυτοδυναμίας για να πούμε "κοιτάξτε, τώρα δεν μπορούμε να κάνουμετίποτα, θα κάνουμε αυτά που κάνει η σημερινή κυβέρνηση". Δεν είναι σωστό αυτότο πράγμα και δε θα το κάνουμε.»

ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είναι θέση σας ότι δε θα πάτε σε αλλεπάλληλες εκλογές, όπως είχε γίνει στοπαρελθόν;

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Ναι, είναι θέση μας αυτό και γι'αυτό λέμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων προεκλογικά, έτσιώστε το ψηφοδέλτιο που θα έχει ως προμετωπίδα κι ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ναδιεκδικήσει την αυτοδυναμία, έστω και με αυτό το σημερινό καλπονοθευτικό νόμοκαι να είναι επικουρική μόνο η στήριξη που θα χρειαστούμε.

*Γιατην τοποθέτηση στη Βουλή, του τομεάρχη Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρου Δρίτσαυπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Γιατί θέσατε ξαφνικά θέμα ΝΑΤΟ. Ήταν προτεραιότητα, ήταν σκόπιμο αυτό πουέγινε, ήταν η στιγμή;

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Ήρθε η συζήτηση μέσα στη Βουλή

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Αν έρθετε στην εξουσία, δε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα σκεφτείτε νακάνετε...

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Όχι, δε θα είναι. Εμείςεργαζόμαστε για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, διότι είναι άχρηστο κι επικίνδυνο, αλλάαυτό δε σημαίνει μονομερή αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ, παρά μία πορεία, πουμπορεί να είναι μακρά ή λιγότερη μακρά, σταδιακής απαγκίστρωσης. Αλλά το θέμαείναι για όλο το ΝΑΤΟ, που είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος Οργανισμός κιαναχρονιστικός.»

Keywords
Τυχαία Θέματα