Ο Ν. Τσούκαλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, μίλησε στις 14/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη δήλωση του Π. Σκουρλέτη περί χρηματισμού βουλευτών:

«Θεωρώ τη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του κ. Σκουρλέτη, ως δήλωση ντροπή, που υποδαυλίζει ουσιαστικά το πολιτικό κλίμα, το προεκλογικό κλίμα. Θεωρώ ότι διαμορφώνονται συνθήκες απερίγραπτης κατάπτωσης. Πλήρης εκχυδαϊσμός, σε μία περίοδο κρίσης, όπου δυστυχώς δοκιμάζονται και τα τελευταία όρια όχι της πολιτικής αξιοπρέπειας,
αλλά και της προσωπικής αξιοπρέπειας. Όσοι από εμάς έχουν κάποια προσέγγιση με τα γεγονότα των Ιουλιανών του '63 - '64, ουσιαστικά αναγνωρίζουν αντίστοιχες συνθήκες -τηρουμένων των αναλογιών της περιόδου εκείνης-, που οδήγησαν στην πλήρη κατάρρευση όχι μόνο του πολιτικού συστήματος, αλλά της ίδιας της κοινωνίας. Αυτό που με στεναχωρεί ιδιαίτερα είναι ότι σε όλη αυτή την απίστευτη, απερίγραπτη και απαράδεκτη κατάσταση συμμετέχει ένα κόμμα, το οποίο μέχρι πρότινος, ως κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς, διακήρυσσε τον πολιτισμό, μια άλλη αισθητική, μια διαφορετική κουλτούρα και καλό θα ήταν να προβληματιστούμε ιδιαίτερα για την αιτιολογική βάση της συγκεκριμένης δήλωσης. Η αιτιολογική βάση είναι ότι ο φόβος φυλάει τα έρμα... Και να πω ότι ο φόβος φυλάει τα έρμα είναι η αιτιολογική βάση όλων των αυθαίρετων ενεργειών και καθεστώτων ανά την υφήλιο. Με αυτή την αιτιολογική βάση, έχουμε εκατοντάδες προληπτικές συλλήψεις πριν από διαδηλώσεις, άλλου είδους τέτοιες προληπτικές παρεμβάσεις, μέχρις ότου φτάσουμε και στην εμπέδωση πλέον κάθε αυθαίρετης ενέργειας».

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι ότι, όσο τα πράγματα δείχνουν μία διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα εκτροχιάζεται ο δημόσιος διάλογος και με ευθύνη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και με ποιο στόχο;

Ν. Τσούκαλης: «Θέλω, να είμαι δίκαιος. Ως βουλευτής που θέλει να σκέπτεται πολιτικά και με τα κριτήρια του δημοσίου συμφέροντος, σας λέω ότι με προσβάλουν ή με προσέβαλαν εξίσου τα υπονοούμενα ή -αν θέλετε- οι διαρροές από το Μαξίμου ότι κάποιοι βουλευτές υπό το φόβο της μη επανεκλογής τους, θα οδηγηθούν στην ψήφο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι εξίσου προκλητικές, διότι και αυτή η αναφορά υπονοεί έναν έμμεσο χρηματισμό. Θέλω δηλαδή να πω ότι, δυστυχώς, δεν πρέπει να περιοριστούμε -και δεν ταιριάζει κάτι τέτοιο- στο ποιος έκανε την έναρξη όλης αυτής της διαδικασίας, ποιος ήρξατο χειρών αδίκων. Το θέμα είναι ότι και οι δύο μπορούν από μόνοι τους να λήξουν, μια και καλή, αυτή την αντιπαράθεση. Δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι δεν θα συμβεί αυτό και θέλω να κλείσω λέγοντας ότι έχουμε βιώσει τις συνέπειες του σκληρού δικομματισμού, του σκληρού ροκ. Ωστόσο, αυτό το κλίμα της λάσπης στον ανεμιστήρα και της συλλήβδην ενοχοποίησης, της προληπτικής ενοχοποίησης απόψεων, δεν την θυμάμαι. Μπορεί να κάνω λάθος».

* Για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων σχετικά με τη Δημοκρατική Αριστερά:

«Αυτή είναι η εξέλιξη. Τείνει να μην ανιχνεύεται (σ. σ. η εκλογική επιρροή της Δημοκρατικής Αριστεράς). Θέλω, όμως, να εκφράσω την πικρία μου, το παράπονό μου, λέγοντας ότι αυτό λοιπόν το ότι δεν ανιχνεύεται ένας χώρος -δεν θα πω ένα κόμμα-, ο οποίος έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας ως ο χώρος του διαλόγου, της κουλτούρας, της συνεννόησης, των χαμηλών τόνων της ψυχραιμίας και όλων αυτών των θετικών γύρω από τον πολιτικό διάλογο, δεν ανιχνεύεται τώρα, που ουσιαστικά η πολιτική και η κοινωνική ζωή όζουν. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό που παρακολουθούμε, η Δημοκρατική Αριστερά, ως εκπρόσωπος αυτού του ρεύματος, θα καταφέρει να διαρθρώσει με σαφήνεια το συγκεκριμένο της λόγο, που δεν είναι μόνο ο προγραμματικός, αλλά είναι και ο λόγος της συνέπειας της κουλτούρας, όλων αυτών που σας ανέφερα προηγουμένως».

* Για τα σενάρια ανεξαρτητοποίησης του συνόλου ή ορισμένων από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς:

Δημοσιογράφος: Διαβάζω ορισμένα ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς σκέφτεται, συσκέπτεται ως σώμα και επεξεργάζεται διάφορα σενάρια. Να ρωτήσω ευθέως, πόσο κοντά ή μακριά είναι το σενάριο ανεξαρτητοποίησης του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας ή ορισμένων από εσάς.

Ν. Τσούκαλης: «Το πρώτο είναι ανύπαρκτο. Το δεύτερο δεν θα μπορέσω να σας το προσδιορίσω. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι μέσα στα πλαίσια της διαβούλευσης, των συσκέψεων -όπως είπατε- και όλων όσων έχουν προηγηθεί, η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρεί ότι είναι υπεύθυνη και αρμόδια να διατυπώσει το συλλογικό της λόγο, την ολοκληρωμένη άποψή της σε σχέση με την επιτυχή πορεία του κόμματος. Μέσα, λοιπόν, σε αυτά τα πλαίσια, όλοι οι βουλευτές, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, έχουν κατανοήσει ποια είναι η κρισιμότητα της κατάστασης και μέσα σε αυτά τα πλαίσια καταθέτουν τις προτάσεις τους. Τώρα, εάν προκαλούνται διαρροές και γράφονται ως αποφάσεις ή είναι πιθανά σενάρια, μεμονωμένες σκέψεις βουλευτών, πραγματικά έχω να σας πω ότι είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά δεν μπορώ να διαχειριστώ. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι τίποτα από αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι κοντά στην πραγματικότητα».

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω ευθέως. Είναι ένα από τα σενάρια τα οποία ενδεχομένως, το επόμενο διάστημα, θα επεξεργαστείτε, σε ό,τι σας αφορά, το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης σας;

Ν. Τσούκαλης: «Το μόνο ενδεχόμενο που εξετάζω και εγώ και πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι να πιέσουμε και να καταστήσουμε σαφές στην ηγεσία του κόμματος, ότι θα πρέπει πλέον να κινηθεί με εξωστρέφεια. Ν' αναλάβει πρωτοβουλίες, τόσο σε γενικό πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιμέρους παρεμβάσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος που θα εκπροσωπήσει και θα υλοποιήσει την εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτή είναι η άμεση σκέψη μας και η άμεση προτροπή μας και έχω την εντύπωση ότι αυτό θα μεταφέρουμε και θα διατυπώσουμε μεθαύριο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα