Ο Ν. Σοφιανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Νίκος Σοφιανός, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", μίλησε στις 9/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Θα μπορούσε να συνεχιστεί η απεργία στην ΔΕΗ":

«Θεωρήσαμε και θεωρούμε -αυτό άλλωστε πρότειναν οι δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ και στους χώρος των εργαζομένων-, ότι μπορούσε
να συνεχιστεί η απεργία. Μπορούσε να δοθεί ένα χτύπημα αυτή την μέρα, σήμερα, που απεργεί και το δημόσιο, ενάντια στην λεγόμενη αξιολόγηση, δηλαδή την απόλυση. Παρ' όλα αυτά, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν τις δικές τους ευθύνες, γιατί έκλεισαν, με τον τρόπο που έκλεισαν, αυτόν τον απεργιακό αγώνα».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή τους προτείνατε πολιτική ανυπακοή;

Ν. Σοφιανός: «Η πρότασή μας στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ήταν να υπάρξει απεργία, σήμερα, που ψηφίζεται το νομοσχέδιο, κόντρα στην πολιτική επιστράτευσης, σε συνδυασμό και με τον απεργιακό αγώνα στο δημόσιο και φυσικά με μια γενικευμένη λαϊκή στήριξη, όπως πρέπει να εκφραστεί και με το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα».

* "Η σημερινή ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει βάλει πλάτη στην κλιμάκωση της πορείας ιδιωτικοποίησης":

Δημοσιογράφος: Αυτό που τους προτείνατε δεν έχει ένα βαρύ κόστος, ένα μεγάλο ρίσκο, για τους εργαζόμενους, εφόσον είναι επιστρατευμένοι;

Ν. Σοφιανός: «Ένας απεργιακός αγώνας έχει τα δικά του ρίσκα, την δική του προοπτική και δυναμική. Αυτό που προτείναμε δεν ήταν γενικά "σκίστε τα φύλλα", ήταν συντεταγμένα, ότι ο αγώνας συνεχίζεται, δίνεται ένα στίγμα στην συνέχιση αυτού του αγώνα με την απεργία την Τετάρτη, σήμερα. Ταυτόχρονα, αυτό προϋποθέτει και ηγεσίες οι οποίες έχουν και τα εχέγγυα να καθοδηγήσουν αυτόν τον αγώνα και η σημερινή ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν τα έχει, διότι έχει βάλει πλάτη μέχρι τώρα στην κλιμάκωση της πορείας ιδιωτικοποίησης και στην διάσπαση των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες εργαζόμενοι σε εργολαβίες και υπεργολαβίες ειδικά στα λιγνιτικά πεδία και στους ΑΗΣ, δεν συμμετείχαν σε αυτόν τον αγώνα, γιατί δεν τους καλύπτει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Θα υπάρξουν -από ό,τι διάβασα-, έξι προτάσεις σε σχέση με την στάση απέναντι στον νόμο που αναμένεται να ψηφίσει η συγκυβέρνηση σήμερα για το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ. Η δική μας θέση, με σαφήνεια, έχει διατυπωθεί από την αρχή. Θεωρούμε ότι αντικείμενο του δημοψηφίσματος, όπως και του αγώνα αυτού που γίνεται και πρέπει να συνεχιστεί, είναι το συνολικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας, που κομβικό μέρος αυτού του πλαισίου, σαν συνέχεια, είναι και το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ...
Αυτό που εμφανίζεται ή μπορεί να εμφανιστεί σαν κοινό (σ.σ. αίτημα) είναι σε σχέση με το ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί το σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο θα καταψηφίσουμε».

Δημοσιογράφος: Στην υπόθεση εργασίας που ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο, η πρόταση την οποία θα καταθέσει το ΚΚΕ, όπως και τα άλλα κόμματα, τι θα λέει;

Ν. Σοφιανός: «Θα λέει ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να τοποθετηθεί απέναντι στο συνολικό πλαίσιο απελευθέρωσης που προβλέπεται από μια σειρά νόμους που και αυτοί έχουν ψηφιστεί και οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις -διότι αυτά αφορούν και πολιτικό συσχετισμό-, για μια άλλα κατάσταση στον χώρο της ενέργειας».

Δημοσιογράφος: Ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένο το αίτημα - ερώτημα του ΚΚΕ, εκτιμάτε ότι μπορεί να συναθροιστεί με τις αντίστοιχες προτάσεις των άλλων κομμάτων;

Ν. Σοφιανός: «Αυτό είναι δουλειά που θα κάνει η κυβέρνηση, η νομική υπηρεσία και μια σειρά άλλες διαδικασίες. Υπάρχει παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει η φιλοσοφία της κυβέρνησης και υπάρχουν οι σχεδιασμοί οι οποίοι δεν αφορούν την ΔΕΗ και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά υπηρετούν τους δικούς τους εκλογικούς σχεδιασμούς. Θεμιτό είναι αυτό. Και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση παίζουν και το δικό τους εκλογικό - πολιτικό παιχνίδι».

* "Δεν θα υπάρχει κανένα υποσημείωμα στην πρότασή μας για συνάθροιση των προτάσεων":

«Δεν υπάρχει κανένα υποσημείωμα στην πρότασή μας σε σχέση με το αν πρέπει να συναθροιστεί ή όχι. Επειδή διάβασα ότι υπάρχουν τέτοια υποσημειώματα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην πρόταση που εμείς θα καταθέσουμε. Η πρόταση θα έχει σαφήνεια, θα λέει ότι ο λαός μας πρέπει να ερωτηθεί για το συνολικό πλαίσιο, το οποίο αφορά αυτούς τους νόμους και φυσικά αφορά και το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνετε ότι το πολιτικό σκεπτικό είναι διαφορετικό. Άρα μιλάμε για διαφορετικά πολιτικά σκεπτικά... Όταν ζητάς κάτι, ζητάς να γίνει και συζήτηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συναθροίζεσαι γενικώς και αορίστως ή ότι ξεκαθαρίζεις με υποσημείωση "κοιτάξτε, συναθροίστε μας". Δεν θα υπάρχει κάτι τέτοιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα