Ο Ν. Παναγιωτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε στις 20/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Θεοδόση.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το πακέτο μέτρων θα κλείσει από το υπουργείο Οικονομικών και, βέβαια, θα τεθεί υπό την τελική επικύρωση των αρχηγών, οι οποίοι θα αποφασίσουν οριστικά ποια μέτρα θα μπουν στο συνολικό πακέτο. Ένα μεγάλο βάρος πέφτει στο υπουργείο μας. Το πόσο θα είναι τελικά αυτό το βάρος, θα εξαρτηθεί και από την έκτακτη
εφαρμογή και άλλων μέτρων, όπως για παράδειγμα από την εργασιακή εφεδρεία, που είναι υπό μελέτη και βέβαια από την τελική συνεισφορά και άλλων υπουργείων. Όσο περισσότερο συνεισφέρουν και άλλα υπουργεία, τόσο λιγότερο θα είναι και το φορτίο του δικού μας».

Δημοσιογράφος: Ισχύει ότι δεν πειράζονται οι συντάξεις έως 700 ευρώ;

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Έως 800 ευρώ, θα έλεγα. Η τελική πρόταση είναι τα 800 ευρώ».

Και πρόσθεσε: «Μαχαίρι στο εφάπαξ και αναδρομικά, γιατί κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μαχαίρι και μάλιστα από το 2008. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις. Άλλες λένε μαχαίρι, άλλες λένε με αναδρομικότητα, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να ξέρω τι έχει κλειδώσει. Ενδεχομένως, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν διαφορετικές απόψεις ο καθένας για αυτά τα μέτρα. Όλα μπαίνουν στο τραπέζι και συζητιούνται».

Δημοσιογράφος: Επίσης, έχει κλειδώσει ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης...

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Ναι, βεβαίως, αυτό εξαρχής έχει κλειδώσει. Αντιθέτως, προκρίθηκε η άλλη άποψη που είναι ότι αυξάνεται το ελάχιστο χρονικό διάστημα, προκειμένου να θεμελιωθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης».

Δημοσιογράφος: Πάμε στα είκοσι;

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Μάλλον αυτό προκρίνεται, αλλά αυτό ήταν το αντιστάθμισμα, για να μην αυξηθεί το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση».

Σε άλλο σημείο είπε: «Στο τελικό στάδιο είναι η σχεδίαση κάρτας εργασίας, το οποίο είναι ένα μέτρο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και επομένως της φοροδιαφυγής.
Μέχρι τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία λειτουργούσαν με ενέσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Δημοσιογράφος: Θα γίνουν μεγάλες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και τι θα γίνει με τα οικογενειακά και τα επιδόματα των πολυτέκνων;

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Πρόθεσή μας είναι να τα παίρνουν αυτοί που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εξ ου και το εισοδηματικό κριτήριο, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής κλιμάκωση των εισοδηματικών κριτηρίων. Από πού αρχίζουμε, δηλαδή και πού τελειώνουμε. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν περικοπές. Δεν μπορώ να πω ότι δεν θα υπάρξουν. Θα πρέπει όμως (σ. σ. οι περικοπές) να έχουν κάποια χροιά κοινωνικής δικαιοσύνης. Αν και, προσωπικά, πιστεύω ότι όταν σου κόβεται ένα επίδομα, αυτό που σκέφτεσαι -τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο-, είναι η αδικία και όχι η δικαιοσύνη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα