Ο Ν. Παναγιωτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε στις 21/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το υπουργείο Εργασίας κάνει ό,τι μπορεί στα πλαίσια της αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, μέσα από τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας για να τονώσει την απασχόληση, χωρίς όμως, να είναι σε θέση να λύσει συνολικά το πρόβλημα της ανεργίας, εάν δεν φύγει η πορεία της οικονομίας
από την υφεσιακή κατάσταση και μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Θέσεις εργασίας και απασχόλησης θα δημιουργηθούν και θα διατηρηθούν όταν με το καλό η οικονομία πάρει τα πάνω της. Θεωρούμε ότι είμαστε κοντά, αλλά πρέπει να γίνουν πράγματα. Και πρέπει να γίνουν πράγματα σε όλο το φάσμα της πολιτικής και της οικονομικής πολιτικής».

* Για ενδεχόμενο επανεξέτασης του κατώτατου μισθού:

«Επανεξέταση του μηχανισμού που προσδιορίζει τον κατώτατο μισθό, θα υπάρξει. Όχι όμως και μείωση του κατώτατου μισθού. Το έχουν πει πάρα πολλοί, το έχει πει κι ο πρωθυπουργός, επομένως αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω. Το ακούσαμε από τα χείλη του και δεν υπάρχει λόγος νομίζω να συνεχίσουμε να ανακινούμε αυτό το θέμα το οποίο προήλθε από μία άστοχη δήλωση κάποιου κυβερνητικού παράγοντα... Όμως αυτό που υπάρχει στα πλαίσια των υποχρεώσεών μας, είναι ο επαναπροσδιορισμός του μηχανισμού που προσδιορίζει τελικά τον κατώτατο μισθό, με τη συμβολή εκτός των κοινωνικών μας εταίρων και άλλων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων σχετικών με την εργασία, την αγορά εργασίας και βέβαια την τελική νομοθέτηση από το υπουργείο Εργασίας. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία ότι όλο αυτό θα είναι ένα σχήμα για να οδηγήσει σε νέες μειώσεις... Μπορεί να προκύψει ένα σύστημα κοστολόγησης της εργασίας, το οποίο τεκμηριώνει τελικά το ύψος του κατώτατου μισθού... Το σύστημα θα αλλάξει και από εκεί και πέρα θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή μας».

* Για παράταση ασφαλιστικής κάλυψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων:

«Θα νομοθετήσουμε την παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων για ένα χρόνο ακόμα».

Δημοσιογράφος: Μιλάμε για ανθρώπους που έληγε η ασφαλιστική τους κάλυψη το Δεκέμβριο του 2012;

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Ναι».

Δημοσιογράφος: Και θα το πάτε μέχρι πότε;

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Δεν έχουμε οριστικοποιήσει την παράταση. Αλλά νομίζω ότι μιλάμε για ένα χρόνο ακόμα. Τις επόμενες ημέρες που θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε αυτό το νομοσχέδιο και να δούμε τις παρατηρήσεις και την συμβολή των υπολοίπων κομμάτων, θα μπορούμε να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Αλλά έχει ληφθεί η απόφαση να παραταθεί αυτή η ασφαλιστική κάλυψη. Μελετάται επίσης, αλλά σε συνέργεια με το υπουργείο Υγείας, το μεγάλο ζήτημα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους. Ανθρώπους δηλαδή που, λόγω συνθηκών ή λόγω ανεργίας, δεν μπορούν να σφραγίσουν βιβλιάρια και επομένως να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι κι αυτό από τα μέτρα ανακούφισης, που οφείλουμε να πάρουμε για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που αυτή τη στιγμή υποφέρουν. Πρέπει αυτό να γίνει σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Υγείας, γιατί θα έχει ένα κόστος, το οποίο θα αναλάβει προφανώς ο ΕΟΠΥΥ. Μιλώντας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το κόστος, σε πρώτους υπολογισμούς, ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Θεωρούμε ότι, δεδομένου του ότι επειδή υπάρχει αυτή τη στιγμή κατεπείγουσα ανάγκη, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να αναλάβει αυτό το κόστος. Εξετάζουμε την περίπτωση το κόστος αυτό να καλυφθεί και από κονδύλια του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου, που αφορούν στη φτώχεια και την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων»

* Για τα "αγκάθια" στην έλευση της τρόικα:

«Η τρόικα θα έρθει για να δει πως πάει το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Οπωσδήποτε θα σταθεί σε ορισμένα αγκάθια, όπως είναι η υστέρηση εσόδων λόγω της φορολογικής πολιτικής. Θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στο δικό μας κομμάτι, ως υπουργείο Εργασίας και τις δικές μας υποχρεώσεις, εκ των οποίων η κυριότερη είναι αυτή που λέει ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, θα πρέπει να εκπονήσουμε και να ανακοινώσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο για την απασχόληση, μία εθνική στρατηγική η οποία δεν είναι απλό ζήτημα. Απασχόλησε και τους πολιτικούς αρχηγούς, στο ανώτατο δηλαδή επίπεδο και από εκεί και πέρα θα πρέπει να προχωρήσουμε και να ανακοινώσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο και όχι αποσπασματικές δράσεις, το οποίο να έχει και μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα. Να μην είναι ακόμα άλλο ένα πλέγμα εξαγγελιών».

Δημοσιογράφος: Περιμένουμε περαιτέρω ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων; Η τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση;

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι επί θύρας. Δεν μπορώ να πω ότι η τρόικα έχει πιέσει το τελευταίο διάστημα. Δεν υπάρχουν, ας πούμε, e-mail που κυκλοφορούν από υπηρεσία σε υπηρεσία, όπως έγινε στον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων. Οπωσδήποτε έχουμε επιμείνει ήδη από την προηγούμενη φορά ότι έγιναν πάρα πολλά στην αγορά εργασίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και επιτέλους, πρέπει να δούμε την αποτίμησή τους. Αν δεν δούμε την αποτίμησης τους στην απασχόληση και στη δημιουργία νέων θέσεων, δεν μπορούμε να πούμε ότι χρειάζεται ή δεν χρειάζεται νέος γύρος μέτρων ή μάλλον μπορούμε να πούμε ότι δεν χρειάζεται νέος γύρος μέτρων. Αλλά οφείλουμε να δούμε επιτέλους αυτή την αποτίμηση έχοντας στα χέρια μας τα στοιχεία και κάνοντας μία νηφάλια ανάλυση... Σαφώς είμαστε προετοιμασμένοι υπό την έννοια ότι συλλέγουμε στοιχεία και θα είμαστε σε θέση να τους πούμε ότι εν πάση περιπτώσει η αγορά εργασίας δεν τονώθηκε όσον αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων, με την εφαρμογή όσων έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μειώθηκε το μοναδιαίο κόστος εργασίας -αυτός εξάλλου ήταν και ο βασικός σκοπός-, αλλά από εκεί και πέρα μέχρι να φτάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά, ώστε να δημιουργούνται καινούργιες θέσεις εργασίας, πρέπει να αφήσουμε αυτό το σύστημα χωρίς να παρέμβουμε άλλο».

Δημοσιογράφος: Φοβάστε κοινωνική έκρηξη;

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Πιστεύω ότι ο κόσμος κάνει υπομονή, διότι πιστεύει ότι γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια, αλλά θέλει να δει φως τους επόμενους μήνες. Αν δεν το δει, τότε οπωσδήποτε υπάρχει το ενδεχόμενο να αντιδράσει στην απελπισία του μέσα. Και νομίζω ότι η μόνη ελπίδα για να προκύψει φως είναι από την παρούσα τρικομματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σαμαρά. Νομίζω ότι από αλλού δεν υπάρχει ελπίδα, αυτό το έχει συνειδητοποιήσει ο ίδιος, εξ' ου και η αντοχή του που από πολλούς θεωρείται περίεργη, αλλά εγώ εκτιμώ ότι πρόκειται για μία ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων».

* Για απολύσεις στον δημόσιο τομέα και εφεδρεία:

«Πρώτα από όλα πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που ήδη έχουν αποφασιστεί και μετά να πάμε στο επόμενο στάδιο. Αν δεν εφαρμοστούν αυτά, πως μπορούμε να συζητάμε για το επόμενο στάδιο; Θα πρέπει να υπάρξει βούληση και να βρεθεί και πιο σωστός τρόπος. Η εφεδρεία ως μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, δεν κινήθηκε με τις ταχύτητες που προβλεπόταν να λειτουργήσει. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια εξορθολογισμού του δημοσίου τομέα. Να πάνε να δουλέψουν οι υπάλληλοι εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητοι και όχι εκεί που έχουν τοποθετηθεί απλά και μόνο για να δουλεύουν λίγο και να εισπράττουν κάποιο μισθό».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κάποιο δικαστήριο να ανατρέψει με μία απόφασή του όλες τις πολιτικές που έχουν αποφασιστεί. Αυτό νομίζω θα δημιουργήσει προσκόμματα και θα δυσκολέψει την κατάσταση. Το ζητούμενο είναι να διευκολυνθεί η κατάσταση. Το καταλαβαίνω ότι πολλοί δικαστές σήμερα λειτουργούν υπό το κράτος της πίεσης -και της μισθολογικής- που υφίστανται, αλλά το ζήτημα είναι ότι για να βγούμε από το πρόβλημα, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να δουλέψουμε λίγο περισσότερο σε λίγο χειρότερες συνθήκες, ακόμα και μισθολογικές».

* Για ενδεχόμενη αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου:

«Δεν νομίζω ότι αυτή την ώρα, το θέμα είναι στην ατζέντα. Μπορεί να προκύψει κάποια στιγμή αλλά όχι αυτή την ώρα. Θεωρώ ότι αυτή την ώρα άλλα προέχουν. Συμφωνώ ότι ο νόμος για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι κάπως αναχρονιστικός και απόρροια αυτού του συστήματος είναι πολλές καταχρηστικές συμπεριφορές σε απεργίες. Δεν μιλάω για μία πανελλαδική απεργία όπως τη χθεσινή, με μεγάλη συμμετοχή, αλλά μιλάω για απεργίες όπου λίγοι άνθρωποι, με μία διαδικασία αποσπασματικής λήψης απόφασης, όχι καθολικά αντιπροσωπευτικής για τους εργαζόμενους, αποφασίζει και δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της πολιτείας και της κοινωνίας. Εκεί νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, αλλά δεν είναι τώρα αυτή η ώρα για αυτά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
υφυπουργός εργασίας, αθηνα, εοπυυ, τροικα, ελλαδα, βομβα mall, φως, σαμαρας, εφεδρεια, απεργιες, απεργια, συμμετοχή, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, φορολογικη δηλωση 2011, απεργια μμε, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, εργασιακη εφεδρεια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, μειωση μισθων, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα, υπουργειο εργασιας, το θεμα, εθνικη, εργασια, ηγεσια, θεμα, οικονομια, προγραμμα, υψος, φτωχεια, φως, ωρα, mail, αγορα, αγορα εργασιας, απλα, ατζεντα, γινει, γινεται, γυρος, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εννοια, υπηρεσια, υπομονη, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λειτουργια, μηνες, μειωση, νηφαλια, οπωσδηποτε, παμε, προβληματα, προγραμματα, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συμμετοχή, σχεδιο, υπουργειο υγειας, υφυπουργός εργασίας, φορα, χειλη, εφαρμογη, υπουργειο, κομματι, σωστος, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα