Ο Ν. Μηταράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, μίλησε την 1/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Είναι θεμιτό η ελληνική πλευρά, πηγαίνοντας με περισσότερες επιτυχίες απ' ότι στο παρελθόν στις αποσκευές της, να επιβάλει μία νέα ατζέντα, να ζητήσει ένα άλλο πρόγραμμα, να ζητήσει κάποιες φοροελαφρύνσεις, να συζητήσει συγκεκριμένα θέματα, για τα οποία ενδεχομένως να είναι απολύτως προετοιμασμένη και να τα έχει κοστολογήσει.

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι μέχρι τέλος Οκτωβρίου, το πολύ, να έχει ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση. Εάν από την άλλη πλευρά δεν δούμε να κινείται τόσο γρήγορα αυτή η διαδικασία και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, υπάρχει plan B;

Ν. Μηταράκης: «Όσον αφορά επείγοντα θέματα, που δεν μπορούν ν' αντιμετωπιστούν, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι σε θέση να πάρει τις δικές της νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θέλουμε να συζητήσουμε με την τρόικα. Συζητάμε πλέον από μία διαφορετική οπτική γωνία και είμαστε στο τέλος ενός προγράμματος. Η Ελλάδα πλέον ολοκληρώνει αυτό που ονομάσαμε "το μνημόνιο". Κατά συνέπεια είμαστε σε διαφορετική διαπραγματευτική θέση για να συζητήσουμε θέματα, τα οποία δεν αλλάζουν τους στόχους, αλλά αντίθετα αντανακλούν τις αλλαγές στην ελληνική οικονομία. Για παράδειγμα, είδαμε τις θετικές συνέπειες που είχαμε και στον τουρισμό μας φέτος -χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό- από την μείωση του Φ.Π.Α της εστίασης... Υπάρχουν πλέον φοροελαφρύνσεις που πρέπει να γίνουν. Έχουμε φτάσει στο μέγιστο των φορολογικών συντελεστών. Τα επόμενα χρόνια πρέπει τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας, όπου υπάρχουν επιπλέον έσοδα, να είναι οργανικά. Δηλαδή να προέρχονται από την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι από αύξηση των συντελεστών. Αντίθετα έχουμε υπερπιέσει την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, διότι έπρεπε να ισορροπήσουμε έσοδα και έξοδα -κάτι που έγινε για πρώτη φορά πέρυσι-, αλλά ο στόχος στο εξής είναι προφανώς η μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Δημοσιογράφος: Από εδώ και πέρα χρειαζόμαστε το ΔΝΤ;

Ν. Μηταράκης: «Οι ανάγκες της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό, είναι πλέον αρκετά περιορισμένες. Οι χρονιές των μεγάλων αναχρηματοδοτήσεων και των ελλειμμάτων έχουν παρέλθει. Η χώρα μας, πλέον, σε πολύ μεγάλο βαθμό μπορεί να στηριχθεί από μόνη της στις διεθνείς αγορές. Ό,τι κονδύλια χρειαστούν, πλέον είναι υπερβολικά μικρότερα. Ακόμα και κάποια δυσοίωνα σενάρια τα οποία είχαμε διαβάσει, κυρίως στον γερμανικό τύπο, μιλούσαν για ποσά τα οποία είναι το 1/5, το 1/10 ή και λιγότερο από τα ποσά που έχουμε ήδη λάβει. Άρα είναι εμφανής πλέον η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να στηριχθεί με πιο απλούς μηχανισμούς».

Δημοσιογράφος: Ποια μείωση φορολογικού βάρους είναι για σας πρώτη προτεραιότητα;

Ν. Μηταράκης: «Δεν νομίζω ότι είναι μία η μείωση που πρέπει να γίνει. Έχει συζητηθεί από πολλούς συναδέρφους η αρνητική επίπτωση που είχε η αύξηση πετρελαίου σε όλη τη χώρα και τελικά οδήγησε σε πολύ χαμηλότερη κατανάλωση, σε πολύ χαμηλότερα έσοδα, αλλά και σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Από την άλλη πρέπει σιγά - σιγά ν' αρχίσουμε ν' απεμπλεκόμαστε από τους έκτακτους φόρους. Μία επιπλέον φορολογία που επιβλήθηκε σε μία διαφορετική εποχή, όπως η έκτακτη φορολογία από 1 έως 5%, αυτό που λέμε φορολογία αλληλεγγύης. Τελικά ο μεγάλος στόχος της ελληνικής οικονομίας, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην περιοχή, είναι να μειωθεί ο φόρος των επιχειρήσεων στο 15%, ώστε να γίνει η χώρα μας και στον φορολογικό συντελεστή φιλική στην επιχειρηματικότητα. Χωρίς επιχειρηματικότητα δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας».

Δημοσιογράφος: Ο προϋπολογισμός στο τέλος πρέπει να βγαίνει πάντως...

Ν. Μηταράκης: «Βεβαίως και γι' αυτό όλα αυτά πρέπει να γίνονται με μέτρο και πολιτικά είναι κάτι που δεν μας συμφέρει. Μακάρι να μπορούσαμε πολιτικά, άλλες εποχές, να μειώναμε τα πάντα, ενόψει των εκλογών του 2016. Αλλά αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον. Πρέπει να διαχειριστούμε τα οικονομικά του κράτους με σύνεση».

Δημοσιογράφος: Θα ψηφίσετε τον Φώτη Κουβέλη για Πρόεδρο;

Ν. Μηταράκης: «Είμαι ο τελευταίος που θα μπει στην ονοματολογία. Το σύνταγμα επιβάλλει σε όλους τους συναδέλφους -και στους 300- να καθίσουμε κάτω και να επιλέξουμε το πρόσωπο της κοινής αποδοχής, αυτόν που θα εκφράζει την παρούσα Βουλή. Οποιαδήποτε άλλη ανάγνωση της προεδρικής διαδικασίας είναι συνταγματική εκτροπή. Όταν ο συνταγματικός νομοθέτης επέβαλε 180 ψήφους για την εκλογή του Προέδρου, δεν πίστευε ποτέ ότι θα υπήρχε κυβέρνηση, η οποία αυτοδύναμα θα είχε 180 βουλευτές. Το έκανε για να επιβάλει στα κόμματα της Βουλής, να κάτσουν και να συζητήσουν και να μην βάζει τον δικό της κομματικό υποψήφιο η εκάστοτε κυβέρνηση. Οποιαδήποτε παρερμηνεία αυτού -και έχει γίνει και στο παρελθόν δυστυχώς, που η εκάστοτε αντιπολίτευση νομίζει ότι είναι απλώς ένα πολιτικό παιχνίδι και της δίνει την ευκαιρία να διαλύσει τη Βουλή-, για μένα είναι παρερμηνεία του συντάγματος... Θεωρώ ότι αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο. Υπάρχει η αριθμητική. Αυτό που ονομάζουμε σκληρή αντιπολίτευση οριακά έχει μεγάλη απόσταση από το 120 που χρειάζεται για να μπλοκάρει την εκλογή. Πιστεύω ότι θα υπάρξει το πρόσωπο και θα υπάρξει και η ωριμότητα των συναδέρφων. Αυτό δεν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπως θέλει να νομίζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αντίθετα τίθεται θέμα σωστής εφαρμογής του συντάγματος για την εκλογή του ανώτατου άρχοντα της χώρας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα