Ο Ν. Μηταράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, μίλησε στις 2/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση που η διαφορά στις εκλογές είναι σημαντική υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Ν. Μηταράκης: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση και αντιλαμβάνομαι ότι οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μετά και
την έξοδο της χώρας στις αγορές και την απόδειξη στην πράξη ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα, θεωρώ ότι καταρρίπτονται οι μύθοι που προσπαθούσαν να δημιουργηθούν εδώ και ένα χρόνο για έκτακτα μέτρα, για δήθεν χρηματοδοτικό κενό και για το δήθεν δημοσιονομικό κενό. Τελικά, ο κόσμος κατάλαβε στην πράξη ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, κανείς δεν είναι αιθεροβάμων, αλλά πλέον οι θυσίες που κάνει, πιάνουν τόπο. Το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί με έξοδο στις αγορές και αντί για δημοσιονομικό κενό, μιλάμε πλέον και για ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, στο πρώτο τρίμηνο του 2014, πέρα από αυτό που ήδη γνωρίζουμε το αρκετά υψηλό -υψηλότερο των προσδοκιών-, πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Άρα ο κόσμος βλέπει ότι, ναι, τα πράγματα είναι δύσκολα, πέρασε άσχημα, αλλά, από την άλλη, η χώρα δεν είναι σε ελεύθερη πτώση. Η χώρα επιτέλους βάζει στόχους και τους πετυχαίνει.
Για τον δικό μου τομέα, των επενδύσεων, μέσα σε 12 μήνες καταφέραμε να έχουμε στην Ελλάδα τρία -όπως τα ονομάζω-, "mega deals", δηλαδή τρεις επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ έκαστη. Η αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού πάνω από 7 δισ., ο αγωγός φυσικού αερίου TAP 1,5 δισ., η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank 1,3 δισ., από θεσμικούς επενδυτές, πριν πάμε στην αγορά... Αυτά δείχνουν ένα άλλο περιβάλλον για την ελληνική οικονομία. Δείχνει ότι πλέον η ανεργία δεν θα μειωθεί απότομα, αλλά σίγουρα δεν αυξάνεται και έχει μειωτικές τάσεις».

Δημοσιογράφος: Θα μπορέσει το δημόσιο να υποστηρίξει αυτές τις επενδύσεις;

Ν. Μηταράκης: «Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν προβλήματα χωροταξικού σχεδιασμού, τα οποία είχαν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, ιστορικά, σε επενδύσεις... Πλέον, υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη από πολύ περισσότερο κόσμο, που βρίσκεται στην δημόσια διοίκηση, για την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ο κόσμος πλέον καταλαβαίνει ότι οι καινούργιες θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργηθούν από το ελληνικό δημόσιο. Δεύτερον, έχουμε και νέα εργαλεία, όπως στο θέμα των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, έχουμε την κεντρική αδειοδοτική αρχή που λειτουργεί από τον Νοέμβριο 2013, στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχουμε νέα εργαλεία όπως τα ολοκληρωμένα προεδρικά διατάγματα, τα ΕΣΧΑΔΑ και τα ΕΣΧΑΣΕ, που θα χρησιμοποιηθούν και στην περίπτωση του Ελληνικού και του Αστέρα και άλλων μεγάλων ξενοδοχείων. Μας δίνουν την δυνατότητα με έναν συγκροτημένο τρόπο, υπό τον έλεγχο του ΣτΕ -ο οποίος γίνεται πριν την έκδοση του προεδρικού διατάγματος-, να ξέρουμε ότι πλέον νομοθετούμε σε στέρεες βάσεις».

* Για κατάργηση της εισφοράς των επιμελητηρίων:

«Η αλήθεια είναι ότι τα επιμελητήρια παράσχουν έργο και για λογαριασμό του κράτους. Το γεγονός ότι διαχειρίζονται, για παράδειγμα, το μητρώο επιχειρήσεων είναι μια αρμοδιότητα που αν την κάναμε εμείς, θα έπρεπε να έχουμε εμείς το ανθρώπινο δυναμικό, τις εγκαταστάσεις, για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλει ο Έλληνας επιχειρηματίας. Στο θέμα με τα επιμελητήρια πρέπει να βρεθεί μια λύση, η οποία να έχει ανταποδοτικότητα... Το επιμελητήριο υποχρεούται να κάνει δουλειά και για μέλη που δεν είναι δικά του, όπως το μητρώο εταιρειών, που είναι βασικός πόλος δράσης. Επίσης, όταν ένα επιμελητήριο οργανώνει σε μια περιοχή ειδικές εκδηλώσεις και προβάλλει την περιοχή, αυτό επηρεάζει όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής, στις προσπάθειες εξωστρέφειας, για παράδειγμα. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Αλλά, ότι σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε μη ανταποδοτικές εισφορές, οι οποίες να επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, αυτό είναι απόλυτα δεδομένο. Αυτό βέβαια δημιουργεί και προβλήματα. Υπήρχαν φορείς που ζούσαν από αυτές τις εισφορές, αλλά πρέπει όλοι να μπούμε πλέον στην νέα πραγματικότητα».

Δημοσιογράφος: Τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Ν. Μηταράκης: «Περιμένουμε να αρχίσουν οι μεγάλες επενδύσεις που ανέφερα, να μπαίνουν στο στάδιο της μπουλντόζας, να γίνονται έργα. Αυτό θα το δούμε το 2015 - 2016 για τα μεγάλα έργα που εντάξαμε το 2013. Συνεχίζει να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές. Θεωρώ ότι το επόμενο μεγάλο βήμα που πρέπει να δούμε είναι, αφού βγήκε το δημόσιο στην αγορά, να μπορεί να ξαναβγεί ο ιδιωτικός τομέας. Δουλεύουμε με το Χρηματιστήριο Αθηνών για το χρηματιστήριο ομολόγων, για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην στηρίζονται μόνο στον τραπεζικό δανεισμό -ο οποίος είναι πεπερασμένος, λόγω και τους ύψους των καταθέσεων και της πολιτικής απομόχλευσης που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες-, προσπαθούμε να δούμε μέσω ομολόγων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στις διεθνείς αγορές, τις ελληνικές επιχειρήσεις να ξαναβγαίνουν».

Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με το παραλιακό μέτωπο; Έχουμε να περιμένουμε κάτι άλλο στο αμέσως επόμενο διάστημα;

Ν. Μηταράκης: «Περιμένουμε να κλείσουμε τις τρεις άγκυρες του παραλιακού μετώπου. Είναι ο Αστέρας, το Ελληνικό και τα σχέδια που έχουν ολοκληρωθεί για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου, μπροστά από το ίδρυμα Νιάρχου, στην δημόσια γη. Έχοντας αυτά τα τρία σημεία αναφοράς, θα προχωρήσουμε, μέσα στο 2014, τον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής, γνωρίζοντας όμως τα τρία βασικά τοπόσημα που δεν μπορούσαμε να το κάνουμε πέρυσι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα