Ο Ν. Μηταράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, μίλησε στις 14/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη:

«Όταν ξεκινήσαμε, ήμαστε σε μια ελεύθερη πτώση που δημιουργούσε πολύ μεγάλους κινδύνους για την Ελλάδα και για την παραμονή μας στο ευρώ. Στις αρχές του 2013, είχαμε θέσει κάποιους στόχους και για την ύφεση και για το έλλειμμα και τώρα πάμε κάπως καλύτερα όσον αφορά και στα
δύο θέματα. Θέλω να πιστεύω, παρότι ακόμη βλέπω μια διχογνωμία μεταξύ ΕΛΑΣΤΑΤ και "ΕΡΓΑΝΗ", ότι βλέπουμε σημάδια σταθεροποίησης της ανεργίας σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο και δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Δεν σημαίνει αυτό ότι πάμε καλύτερα, ούτε προσπαθώ να δώσω μία αίσθηση αβάσιμης αισιοδοξίας, αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια ότι πλέον σταθεροποιούμαστε και αυτή η σταθεροποίηση μαζί με το πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμη και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και γενικά με τους ξένους θεσμικούς μας εταίρους, μας δίνει μια εντελώς διαφορετική διαπραγματευτική δυνατότητα, η οποία στηρίζεται πλέον στο γεγονός ότι η χώρα μας αρχίζει να πατάει στα πόδια της, όχι στο γεγονός ότι φωνάζουμε απλώς πολύ δυνατά».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν εντονότατες πιέσεις σε διεθνές επίπεδο, ώστε να υπάρξει λύση για το ελληνικό χρέος. Αυτό που μας φοβίζει είναι το εξής. Να μην υπάρξει μία ανοιχτή σύγκρουση των θεσμικών εταίρων, η οποία θα δημιουργήσει στη διεθνή οικονομική κοινότητα την αίσθηση ότι πάλι έχουν πρόβλημα με την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα, καταφέραμε με το αίμα του ελληνικού λαού, με τεράστιες θυσίες, να βγει από τα διεθνή πρωτοσέλιδα και να αρχίσει πλέον η διεθνή κοινότητα να δέχεται ότι είμαστε μια χώρα η οποία πάει καλύτερα. Αυτό μας επέτρεψε, και το 2012 και το 2013, να έχουμε ξανά σημαντικές εισροές από τις διεθνείς αγορές, για επενδύσεις. Επέτρεψε στον ελληνικό τουρισμό να έχει μία από τις καλύτερες χρονιές του και επέτρεψε και στις ελληνικές εξαγωγές να φτάσουν το 15,5% του ΑΕΠ... Αν αρχίσει πάλι μία διεθνής φιλολογία για το χρέος της Ελλάδος, η οποία θα αντιστρέψει αυτό το κλίμα, αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια που κάνουμε».

Δημοσιογράφος: Τι περνάει από το χέρι μας όσον αφορά σε αυτό το θέμα;

Ν. Μηταράκης: «Εμείς έχουμε προσπαθήσει γενικά να μην είμαστε πρωτεργάτες αυτής της σύγκρουσης, για να μη γυρίσει αυτό πάλι πίσω σε εμάς. Προσπαθούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Έχουμε και την κάλυψη της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, μια μεγάλη επιτυχία του υπουργείου Οικονομικών που κατάφερε να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, όταν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που πετυχαίνουμε ήδη. Καλυπτόμαστε από αυτό θεσμικά και αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, διότι η Ελλάδα πρέπει να ξαναβγεί στις αγορές, όχι απλώς για μία έκδοση, που πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ήδη από το β΄ εξάμηνο του 2014. Το θέμα είναι από εκεί και πέρα να μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές, όπως όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες, για τις δανειακές της ανάγκες... Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος του ελληνικού χρέους είναι στα 16 χρόνια και αυτό σημαίνει ότι οι άμεσες ανάγκες αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους είναι χαμηλές για τα επόμενα χρόνια, όπως και το επιτόκιο, γύρω στο 2,5%. Άρα, οι ανάγκες μας, μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος -το οποίο σημαίνει ότι έχουμε ιδίους πόρους για να καλύψουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες, μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα-, δεν είναι πλέον τόσο μεγάλες».

* Για τις επενδύσεις:

Δημοσιογράφος: Τι έχει γίνει με το fast track; Έχουν μπει επενδύσεις εκεί; ΄Έχει ξεκινήσει;

Ν. Μηταράκης: «Το fast track άλλαξε θεσμικά τον Απρίλιο του 2013. Διορθώσαμε εγγενείς αδυναμίες που είχαν βρεθεί από την αγορά. Ολοκληρώνουμε μέσα στο Νοέμβριο, εντός χρονοδιαγράμματος, την κεντρική αδειοδοτική αρχή, που είναι μια μεγάλη θεσμική παρέμβαση. Θα υπάρχει πλέον μία υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία θα έχει την ευθύνη της αδειοδότησης των fast track. Η αλλαγή του κλίματος και το πιο θετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, οδήγησε ήδη σε επενδύσεις. 1,2 δισ. ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί και έχουν εγκριθεί στο πρώτο επίπεδο από το «Επενδύστε στην Ελλάδα» για το fast track. Έχουμε λοιπόν 1.900 θέσεις εργασίας, επενδύσεις που έχουν έρθει τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένουμε και άλλες επενδύσεις να εγκριθούν, διότι είναι έτοιμες στη φάση της κατάθεσης, πριν το τέλος του 2013...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το 2014 θα είναι υπάρξει μικρή ανάπτυξη, αλλά θα είναι μια θετική χρονιά γενικότερα. Θα μειωθεί η ανεργία οριακά από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος του. Αυτό, ψυχολογικά, θα αργήσει, δυστυχώς, να το δει ο απλός κόσμος, όπως άργησε να δει και όταν άρχισε η κρίση. Δεν μπορούσες να πείσεις εύκολα τον συνομιλητή σου, ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει θυσίες, διότι μπαίνουμε σε μία διεθνή κρίση. Σου έλεγε "όχι, ρε παιδιά, μια χαρά είναι όλα!».

Δημοσιογράφος: Μαζί με την ανεργία, θα μειωθούν και οι φόροι;

Ν. Μηταράκης: «Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τους φόρους, για μπορέσει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να πείσουμε τον επενδυτή από την άλλη άκρη του πλανήτη να έρθει στην Ελλάδα για να βάλει μία βάση του στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, όταν, για παράδειγμα, έχουμε το διπλάσιο φόρο εισοδήματος των εταιριών από τις όμορες χώρες... Στόχος μας είναι η φορολογία των επιχειρήσεων να φτάσει το 15%, διότι αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, άρα τελικά θα δημιουργήσει και διάχυση του πλούτου προς όλη την κοινωνία. Αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί στόχο του 2014. Είναι σταδιακός στόχος, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε έλλειμμα. Από τη στιγμή που μπήκαμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να παραμείνουμε καθ' όλη τη διάρκεια των επόμενων ετών σε πρωτογενές πλεόνασμα».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι θα φτάσει αυτή η αποστολή της τρόικα για να κλείσουμε το 2014 ή θα φτάσουμε μέχρι το Δεκέμβριο;

Ν. Μηταράκης: «Είναι πολύ δύσκολο να σας απαντήσω. Ας κάνει όσες αποστολές θέλει. Το θέμα είναι να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι βιώσιμο, σε μια εποχή που ο κόσμος δεν αντέχει, πλέον, άλλες θυσίες. Έχουμε ξεπεράσει τα όρια αντοχής της κοινωνίας. Είναι φοβερές οι θυσίες του ελληνικού λαού και δεν αντέχει άλλες».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα