Ο Ν. Κακλαμάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην δήμαρχος Αθηναίων και νυν υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, μίλησε στις 5/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Προτεραιότητές μας είναι η κοινωνική συνοχή και η ασφάλεια":

«Για εμάς, δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ασχοληθούμε μόνο με αυτές. Η μία αφορά την κοινωνική συνοχή της πόλης

και η δεύτερη την ασφάλεια, με ό,τι περιλαμβάνουν αυτές οι έννοιες. Επειδή έχω ζήσει -για παράδειγμα-, τον Δεκέμβριο του 2008, έχω γνώση, όταν μιλάω για ασφάλεια στην πόλη. Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετώ ακραίες απόψεις, αλλά ούτε πρόκειται να ανεχτώ πράγματα, στο βαθμό που έχει αρμοδιότητα ένας δήμαρχος βέβαια. Εδώ θέλω να κάνω μια παρένθεση για να θυμίσω πόσες φορές είχα υποστεί κριτική -και από τον σημερινό δήμαρχο, τον κ. Καμίνη-, στην τότε προεκλογική περίοδο, σχετικά με τη λαθρομετανάστευση, την γκετοποίηση στις γειτονιές της Αθήνας, για να έρθει ο κ. Καμίνης μετά από τρία χρόνια, να ανακαλύψει ότι όλα αυτά ήταν θέματα κυρίως της κυβέρνησης, η οποία και τον βοήθησε. Γιατί, τον Δεκέμβριο του 2008, μόνος μου με τους εργαζόμενους του δήμου προσπαθούσαμε να κρατήσουμε όρθια την Αθήνα. Και τώρα αντιληφθήκαμε, μετά από τρεισήμισι χρόνια, ότι αυτά είναι θέματα κυρίως της κυβέρνησης. Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με την κυβέρνηση, γι' αυτό και ο δήμαρχος πρέπει να έχει απαιτήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν πρέπει να εντοπίζουμε μόνο τα θέματα της ασφάλειας και της παράνομης μετανάστευσης. Για παράδειγμα, για την πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς -ένα έργο του οποίου η μελέτη ήταν έτοιμη-, ο κ. Καμίνης αντί να ξοδέψει τα 100 εκατομμύρια ευρώ που πήρε από το ΕΣΠΑ σε αυτό το έργο, τα ξοδεύει αλλού, χωρίς να σημαίνει ότι έχει εκταμιευτεί έστω και ένα ευρώ, επί χάρτου είναι όλα. Επίσης, πρέπει να θυμίσω ότι το έργο δεν θα γινόταν με χρήματα από την κυβέρνηση, αλλά με χρήματα του δήμου. Παρά ταύτα, γνωρίζετε πόσα υπουργεία έπρεπε να συναινέσουν; Έπρεπε το ΥΠΕΧΩΔΕ -στο οποίο ήταν τότε ο κ. Σουφλιάς-, το υπουργείο Πολιτισμού, επειδή ήταν στο ιστορικό τρίγωνο, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, χρειάστηκε ένας χρόνος για να συγκεντρωθούν αυτές οι υπογραφές για ένα σχέδιο, που δεν είχε φτιάξει η υπηρεσία του δήμου, αλλά η αρμόδια υπηρεσία, η ΕΑΧΑ, την οποία δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει να καταργήσει...».

* Για τις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων:

«Αυτή τη στιγμή -να μην κρυβόμαστε-, κοινωνική πολιτική ασκεί ο δήμος -στο βαθμό που μπορεί- και όχι η κυβέρνηση. Εδώ θέλω να πω και μια καλή κουβέντα για τον κ. Καμίνη. Να του αναγνωρίσω ότι έχει κάνει προσπάθεια, μ' ένα διαφορετικό τρόπο βέβαια, λίγο εξωθεσμικό. Αλλά δεν είχε ποτέ τη γενναιότητα να πει δημόσια ο κ. Καμίνης, ότι όλες αυτές τις δομές τις παρέλαβε έτοιμες. Και τον ΚΥΑΔΑ και το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό παντοπωλείο και την αθηναϊκή αγορά. Το 2008 δημιουργήθηκαν όλες αυτές οι δομές και τότε με λοιδορούσαν και έλεγαν ότι το έκανα για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά εγώ έβλεπα την κρίση που ερχόταν. Δεν μπορούσα να φανταστώ βέβαια ότι θα ήταν τέτοιου μεγέθους».

* "Οι λειτουργικές ανάγκες μειώθηκαν, λόγω διαθεσιμότητας, ενιαίου μισθολογίου και συνταξιοδοτήσεων":

«Το 2010 παρέδωσα τον δήμο με πιστοποιητικό από τη Moody's, με βαθμολογία "Α", μεγαλύτερη από αυτήν της κυβέρνησης. Πριν από 15 - 20 ημέρες, ο κ. Καμίνης έβγαλε ανακοίνωση για το πιστοποιητικό της Moody's για τον περασμένο χρόνο, όπου ο δήμος ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είναι μια σκάλα πάνω από αυτό που οι οικονομικοί συντάκτες λένε "οικονομικά σκουπίδια". Ο ίδιος ο κ. Καμίνης έβγαλε την ανακοίνωση. Πράγματι μειώθηκαν οι λειτουργικές ανάγκες του δήμου κατά 118 εκ. ευρώ. Το γράφει και στις 65 σελίδες του απολογισμού του που έγινε πριν 20 ημέρες. Πώς μειώθηκαν; Δεν θέλω να αναφερθώ στις απολύσεις στον «Αθήνα 9.84», αφήστε το αυτό. Ίσως κάποιες έπρεπε να γίνουν. Κάποιες. Μειώθηκαν διότι έφυγαν 2000 άτομα με σύνταξη από τον δήμο την τριετία, διότι το ενιαίο μισθολόγιο είναι μείον 30% - 35% και εδώ και οχτώ μήνες οι 1000 δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες -επειδή είναι ακόμα σε διαθεσιμότητα, η οποία λήγει όπου να 'ναι-, πληρώνονται και αυτοί με μείον 25%. Αυτά λοιπόν ήταν εξοικονόμηση πόρων, λόγω εφαρμογής νόμων -εξαιτίας της οικονομικής κρίσης- και συνταξιοδοτήσεων. Δεν είναι λόγω καλύτερης διαχείρισης. Ταυτόχρονα, ισχυρίζεται ότι θα αφήσει στον ισολογισμό πλεόνασμα 45 εκ. ευρώ, αλλά -όπως ξέρετε-, ο ισολογισμός του 2013 θα παρουσιαστεί στις 31 Μαΐου. Πώς ξέρει, λοιπόν, πόσο θα είναι το πλεόνασμα που θα αφήσει; Αντίθετα, εγώ έχω μπροστά μου τους ισολογισμούς των δύο προηγούμενων ετών -του 2011 και του 2012-, όπου αφήνει 12,5 εκ., όσο αφήναμε και εμείς, αλλά εδώ υπάρχει μια διαφορά. Εμείς κάναμε τεχνικό έργο. Γι' αυτό και είπα στον κ. Καμίνη να πάμε μια βόλτα στην Αθήνα και να του δείξω τα δικά μου έργα. Να του δείξω τα 17 πάρκα που έγιναν επί των ημερών μου και να μου δείξει ένα εκείνος. Ένα, αν έχει να μου δείξει. Να του δείξω την Δημοτική Πινακοθήκη στου Ψυρρή και να μου δείξει ένα αντίστοιχο έργο. Να του δείξω τους νέους βιοκλιματικούς παιδικούς σταθμούς που φτιάξαμε επί των ημερών μου και να μου δείξει έναν παιδικό σταθμό που φτιάχτηκε επί δημαρχίας του».

Δημοσιογράφος: Μπορούσαν να γίνουν έργα με το οικονομικό περιβάλλον που ζήσαμε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια;

Ν. Κακλαμάνης: «Σαφέστατα λιγότερα από ό,τι προηγουμένως, διότι όπως θυμάστε εγώ, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, έφερα λεφτά στους δήμους. Βεβαίως και εγώ υπέστην ένα κομμάτι της κρίσης, γιατί ο κ. Καμίνης ανέλαβε 1/1/2011, δηλαδή το μισό 2009 και το 2010 -που είχαμε μπει στο μνημόνιο-, εγώ ήμουν δήμαρχος, δεν ήταν ο κ. Καμίνης. Βεβαίως γι' αυτό και είπα ότι θα είμαι πολύ φειδωλός σε αυτά που θα πω τώρα, σε ό,τι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, δηλαδή τα έργα που θα υποσχεθώ».

* Για τον Α. Σπηλιωτόπουλο:

«Είμαστε στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα. Ουδέποτε θα απαντήσω σε ερώτηση που έχει να κάνει με προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Θα αντιπαρατεθώ μαζί του, όταν ο ίδιος νιώσει έτοιμος ότι μπορούμε να μιλήσουμε για την Αθήνα, τα προβλήματά της και τις λύσεις τις οποίες προτείνει. Επ' αυτών θα μιλήσουμε. Όχι επί προσωπικού. Όπως δεν θα μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο και για κανέναν άλλο υποψήφιο για την δημαρχία της Αθήνας. Από εκεί και πέρα, επειδή τον άκουσα να κάνει μια πρόταση για μητροπολιτική αστυνομία. Σήμερα, συμπτωματικά, αρχίζει το νομοσχέδιο στην Βουλή για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αστυνομίας. Ας έρθει στην Βουλή να κάνει την πρόταση στον κ. Δένδια και να δούμε τι θα του απαντήσει».

* Για την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό:

«Άκουσα, επίσης, τον κ. Σπηλιωτόπουλο να αναφέρεται στην τουριστική προβολή της Αθήνας. Υπενθυμίζω ότι επί ενάμισι χρόνο ήταν υπουργός Τουρισμού. Γιατί δεν έκανε κάτι τότε; Επί των ημερών μου, η Αθήνα -σε επίπεδο συνεδριακού τουρισμού-, κέρδισε 9 θέσεις και μάλιστα μετά το 2008. Ρωτήστε τον κ. Καμίνη πού την παρέλαβε και πού είναι σήμερα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα