Ο Ν. Χριστοδουλάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μίλησε στις 10/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τους λόγους αποχώρησής του από τους 58:

«Η πρωτοβουλία των 58 ξεκίνησε για να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στην σύγκλιση των δυνάμεων, προερχόμενες είτε από το ΠαΣοΚ,
είτε από τη Δημοκρατική Αριστερά, είτε από άλλους χώρους. Απέτυχε και πιστεύω ότι θα μπορούσε σε εκείνη τη φάση να προχωρήσει σε μια πολιτική συζήτηση των κρίσιμων θεμάτων, έτσι ώστε, μέσω αυτών, να ανοίξει έναν ευρύτερο διάλογο με την κοινωνία. Ούτε αυτό αυτό το έκανε. Δεν είχα λόγο να παραμείνω, λοιπόν. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους θέλουν να συνεχίσουν το εγχείρημα. Δεν κρύβεται κάτι φοβερό, κάποιες διαφωνίες πίσω από την αποχώρησή μου, γιατί άλλωστε δεν υπήρχε και πολιτικό πλαίσιο. Λόγω απραξίας αποχώρησα. Δεν πρόσφερε κάτι. Από εκεί και πέρα είναι κρίμα, διότι ήταν μια σημαντική ευκαιρία, η οποία όμως δεν αξιοποιήθηκε. Θα έρθουν και άλλες. Εκτιμώ ότι το θέμα της κεντροαριστεράς δεν τελείωσε. Ίσα - ίσα θωρώ ότι μετά τις ευρωεκλογές, θα επανέλθει πλησίστιο και θα πρέπει όλοι να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και καλές προσωπικές σχέσεις, έτσι ώστε να δούμε πώς αυτό μπορεί να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά με όλους τους πόλους. Δεν θεωρώ ότι ένας χώρος μόνο μπορεί να επαγγελθεί τη συνένωση της κεντροαριστεράς. Πρέπει να υπάρξουν πολλές δυνάμεις. Και τα διάφορα ποτάμια και οι παραπόταμοι πρέπει να συρρεύσουν σε ένα δέλτα το οποίο θα σχηματιστεί».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι το εγχείρημα που δημιουργείται από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας;

Ν. Χριστοδουλάκης: «Θεωρώ ότι έχει την ίδια αξία και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει αποτέλεσμα να συσπειρώσει άτομα, κινήσεις και πρωτοβουλίες και να εκφράσει θέσεις. Διότι, αυτό που σήμερα χρειάζεται η χώρα είναι μια άλλη πολιτική, η οποία μπαίνει ανάμεσα σε αυτούς, οι οποίοι αποδέχονται τη σημερινή οικονομική κατάσταση και διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι έσωσαν τη χώρα και τη σώζουν καθημερινά και σε αυτούς που θεωρούν ότι πάρα πολύ εύκολα μπορούμε να περάσουμε σε μια άλλη εποχή, ανώδυνα και χωρίς να κοπιάσουμε καθόλου. Εκτιμώ ότι ανάμεσα σε αυτήν την πόλωση μεταξύ του μνημονίου και των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων υπάρχει χώρος για μια άλλη πολιτική, η οποία θα πει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές για τις οποίες πρέπει να κοπιάσει, αλλά μπορεί πλέον να τις κάνει μόνη της, με εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, εσωτερικό διάλογο και εσωτερικές συγκρούσεις, έτσι ώστε και η τρόικα να φύγει αλλά και η ελληνική οικονομία να μην εγκαταληφθεί και ξαναπέσει στα ίδια. Όταν αυτό επιχειρηθεί, θα αποτελέσει και τη μαγιά πάνω στην οποία θα συγκροτηθεί η κεντροαριστερά. Θεωρώ ότι από αυτήν την άποψη οι συγκυρίες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι εξαιρετικά ευνοϊκές».

Δημοσιογράφος: Είστε κοντά στην προγραμματική συμφωνία της Δημοκρατικής Αριστεράς;

Ν. Χριστοδουλάκης: «Πάρα πολλά από αυτά που έχει πει η Δημοκρατική Αριστερά ταιριάζουν με τον "καμβά" τον οποίο σας ανέφερα. Προφανώς θα συζητηθούν πολλά πράγματα. Θα ειπωθούν και από άλλους. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και θεωρώ ότι μπορεί να αρχίσει να συγκροτείται η τρίτη προσέγγιση όσον αφορά το πρόβλημα της χώρας. Αυτό θα αποτελέσει τον μίτο πάνω στον οποίο θα μπορέσει να συμμαχήσει ένα ευρύ ρεύμα κεντροαριστερών δυνάμεων. Αυτό δεν αποκλείει κανέναν και μετά τις ευρωεκλογές -και αφού περάσει αυτό το δίμηνο μιας αντιπαλότητας, αντιθετικότητας ενδεχομένως και πόλωσης που θα υπάρξει σε ορισμένα θέματα-, δηλαδή από τον Ιούνιο και μετά θα πρέπει να συμμετάσχουν ξανά όλες οι δυνάμεις σ' έναν ουσιαστικό διάλογο. Αυτό λείπει σήμερα από την κεντροαριστερά, οι ξεκάθαρες απόψεις για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την μακρά ύφεση και την απίστευτη ανεργία η οποία κατατρώει τα σωθικά της κοινωνίας...».

* Για τη σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου:

«Δεν με αφορά αυτό το θέμα. Τα εσωτερικά του ΠαΣοΚ είναι δευτερούσης σημασίας. Αυτό που προέχει να συζητάμε καθημερινά είναι τα μεγάλα θέματα που αποτέλεσαν και λόγους για να διασπαστέι ο χώρος, δηλαδή τι κάνει η χώρα από εδώ και πέρα, πώς η χώρα πήγε στο μνημόνιο, το οποίο κάποτε πρέπει να συζητηθεί όπως επίσης και όλα αυτά τα οποία βαρύνουν την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ, με την μορφή διαφόρων σκανδάλων αποκαλύψεων κ.λπ.. Πρέπει να καταλάβουμε πώς έγιναν όλα αυτά και να δούμε με ποιες διαδικασίες και ποιους θεσμούς θα αποκλειστούν και το ένα και το άλλο. Πώς θα αποκλειστεί το ενδεχόμενο η χώρα μας να ξαναπέσει στην ανάγκη των δανειστών και της τρόικα και να δούμε τι πήγε στραβά όλα αυτά τα χρόνια. Φταίει ο τρόπος διακυβέρνησης; Ήταν όντως αναγκαία η έλευση του μνημονίου; Κατά την άποψη μου όχι...».

Δημοσιογράφος: Γιατί κατά την άποψή σας η έλευση του μνημονίου δεν ήταν αναγκαία;

Ν. Χριστοδουλάκης: «Εάν η Ελλάδα έπαιρνε έγκαιρα μέτρα, πολύ μικρότερης έντασης από αυτά τα οποία τελικώς επεβλήθησαν, θα μπορούσε να είχε αποφύγει ένα πολύ σημαντικό μέρος της κρίσης, ίσως και εξ' ολοκλήρου. Σας θυμίζω όμως ότι η ελληνική οικονομία από το 2008 και μετά, από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση μέχρι τις εκλογές του 2009, ήταν πρακτικά εγκαταλελειμμένη. Αμέριμνη, λοιπόν, η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε ότι είμαστε θωρακισμένοι και από την πολύ θωράκιση δεν βλέπαμε τι γίνεται. Στη συνέχεια, η επόμενη κυβέρνηση έλεγε ότι "λεφτά υπάρχουν και εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και θα κάνουμε το ένα θα κάνουμε το άλλο" και τελικά καμία κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα. Η ελληνική οικονομία βρέθηκε επί 1,5 χρόνο παντελώς παραπαίουσα, αδιάφορη και αμέριμνη. Και επειδή η κρίση κάρπωσε σε άλλες χώρες, επισκέφτηκε κάποτε και την Ελλάδα και την διέλυσε. Ακόμα και τότε όμως, όταν άρχισαν οι κερδοσκοπικές πιέσεις τον Δεκέμβριο του 2009 - Ιανουάριο του 2010 σε πολύ μεγάλη ένταση, αν η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα παρόμοια με αυτά που πήρε τότε η Ιρλανδία για παράδειγμα ή η Ισπανία δύο χρόνια μετά, θα μπορούσε να διαχειριστεί σε μεγάλο βαθμό την κρίση. Τα λέω αυτά, διότι λένε πάρα πολλοί "τώρα εκ των υστέρων ο καθένας μπορεί να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει". Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Ιρλανδία το είχε κάνει πριν από μας, το φθινόπωρο του 2009 πήρε αυτά τα μέτρα και παρά τις πιέσεις που δεχόταν, κατάφερε να βγει από την κρίση».

Σε άλλο σημείο είπε: «Έχει αποεπενδυθεί ένα ποσό της τάξεως των περίπου 100 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία και παράλληλα η ανεργία είναι πλέον τρομερή. Προφανώς αυτά τα δύο συνδέονται και για αυτό θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια, εάν θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ξαναβρεί τη δυναμική της, θα πρέπει να δει πώς θα λύσει τα μεγάλα αυτά θέματα. Πώς θα φέρει επενδύσεις της τάξεως των 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 -αυτή την επταετία που διανύουμε- και πώς θα ξαναδημιουργήσει θέσεις εργασίας για 600.000 - 700.000 άτομα, έτσι ώστε η ανεργία να μειωθεί στο μισό».

* Για τηνπρόταση του Κώστα Σημίτη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα άτομα που έχουν κύρος, γνώση, διαπραγματευτική ικανότητα κ.λπ., για να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ ότι, αντί να ακολουθούμε τη μόδα και να προτείνουμε διάφορους καλλιτέχνες ή διάφορα πρόσωπα -τα οποία υπό άλλες συνθήκες πιθανόν να συμβόλιζαν κάτι, αλλά στις παρούσες συνθήκες μπορεί να ήταν αναποτελεσματικά-, πιστεύω ότι πρέπει να προωθηθούν άτομα, τα οποία έχουν ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτιμώ ότι ένα από αυτά είναι ο πρώην πρωθυπουργός».

* Για τον μισθό των ευρωβουλευτών:

«Μέχρι τώρα, εν πολλοίς, το ευρωκοινοβούλιο ήταν ένας χώρος πολύ ακριβών συζητήσεων. Στην παγκόσμια πολιτική ιστορία δεν υπάρχει θεσμός, ο οποίος είναι τόσο δαπανηρός και ταυτόχρονα τόσο ελάχιστα αποτελεσματικός. Ελπίζω αυτό να αλλάξει με την εκλογή του προέδρου. Πιστεύω ότι όσοι προσκληθούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές πρέπει να αυτοδεσμευτούν ότι θα αμείβονται με το μισθό του Έλληνα βουλευτή και όχι με τον πολλαπλάσιο μισθό του ευρωβουλευτή, ο οποίος δεν υπάρχει κανείς λόγος να υπάρχει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα