Ο Ν. Μπίστης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Νίκος Μπίστης, στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μίλησε στις 2/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την εκδήλωση στο ΙΣΤΑΜΕ:

«Είναι μία συνάντηση, η οποία δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα. Είναι ένα σκαλοπάτι στην υπόθεση της κεντροαριστεράς. Υπό αυτή την οπτική, πάμε αρκετοί άνθρωποι εκεί, δεν πάω μόνο εγώ...».

Δημοσιογράφος: Το επίκεντρο των ζυμώσεων για την κεντροαριστερά μεταφέρεται στο ΠαΣοΚ; Εσείς ανήκετε στη Δημοκρατική Αριστερά...

Ν.
Μπίστης: «Η Δημοκρατική Αριστερά πήρε τις αποφάσεις της. Είναι προφανές ότι είναι ένας διαφορετικός δρόμος. Είχε τον Οκτώβριο όλες τις δυνατότητες να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δυστυχώς, τις έσπρωξε στην άκρη. Το ΠαΣοΚ θα παίξει σημαντικό ρόλο, όμως τον πιο σημαντικό ρόλο θα τον παίξει ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος, ο οποίος πρέπει να ενεργοποιηθεί. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε κάτι το οποίο θα συνδέσει το παλιό με το καινούριο. Είναι, επίσης, προφανές ότι δεν έχει κανένα μέλλον ένα σχήμα που θα είναι ΠαΣοΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις...
Ποιος θα ενδιαφερθεί να πάει στα πέριξ ενός κόμματος; Αυτό το οποίο έχει σημασία, επίσης, δεν είναι μόνο η ανθρωπογεωγραφία, είναι και το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο. Όλα αυτά πρέπει να σχεδιαστούν εξαρχής και ταυτόχρονα, να ενσωματώσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουν ένα πολιτικό βάρος. Και, προφανώς, το ΠαΣοΚ έχει ένα σημαντικό πολιτικό βάρος. Από την στιγμή που έχουμε αφήσει πίσω μας -ελπίζω-, αντιλήψεις ηγεμονισμών, αποκλεισμών, μικρομεγαλισμών κ.λπ., έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόκληση, στην οποία νομίζω ότι είμαστε ώριμοι όλοι πια για να ανταποκριθούμε».

Και πρόσθεσε: «Η έξοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση δημιούργησε μια αυτόματη αφαίρεση της εκλογικής της βάσης. Κατά συνέπεια, αν το ΠαΣοΚ του 7% ή 8% δεν μπορεί -και δεν πρέπει-, να είναι ο αποκλειστικός εκφραστής, που γύρω του θα συγκεντρωθεί η κεντροαριστερά, πόσο μάλλον αυτό ισχύει για τη Δημοκρατική Αριστερά. Ευχής έργο θα ήταν να αθροιστούν αυτές οι δυνάμεις και πάλι όμως δεν θα μπορούσαν από μόνες τους να δημιουργήσουν δυναμική. Χρειαζόμαστε μια νέα ποιότητα».

Δημοσιογράφος: Περισσότερο, πλέον, είστε κοντά με τις διεργασίες που γίνονται στον ευρύτερο χώρο γύρω από το ΠαΣοΚ, παρά στην Δημοκρατική Αριστερά...

Ν. Μπίστης: «Προφανώς. Είμαι πολύ κοντά σε αυτό που θα λέγαμε, συσπείρωση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Και δεν θα είμαι μόνο εγώ, θα είναι κι άλλος κόσμος».

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσετε από τη Δημοκρατική Αριστερά;

Ν. Μπίστης: «Δεν έχω σκοπό να αποχωρήσω από πουθενά, αλλά θα εργαστώ σε αυτή την κατεύθυνση. Αν η Δημοκρατική Αριστερά κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση, είναι προφανές ότι οι δρόμοι μας θα χωρίσουν».

Σε άλλο σημείο είπε: «Με ενόχλησε η γκρίνια. Δηλαδή, αν το ΠαΣοΚ και το ΙΣΤΑΜΕ έκαναν μια επετειακού χαρακτήρα εκδήλωση, που να μύριζε και μούχλα, τι θα τους λέγαμε; Κάνουν κάτι το οποίο προφανώς έχει ένα ενδιαφέρον για το μέλλον. Η αποτίμηση έχει σημασία, αλλά κυρίως έχει σημασία το πού κοιτάει στο μέλλον. Και παρατηρώ διαφόρους που πάλι γκρινιάζουν. Με τόνους καχυποψίας, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση. Υπάρχουν κίνδυνοι, υπάρχουν φόβοι, αλλά να κοιτάξουμε και με λίγη αισιοδοξία. Ο χώρος υπάρχει και πρέπει να εκφραστεί. Και θα εκφραστεί στις ευρωεκλογές. Μακάρι να έρθουν όλοι. Αν πάμε μόνο στο παρελθόν, είναι προφανές ότι η υπόθεση θα αποτύχει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα