Ο Ν. Μπίστης στον ΑΘΗΝΑ 9.84

O Νίκος Μπίστης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Παράταξης και πρώην υφυπουργός, μίλησε στις 25/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την κίνηση του Γ. Παπανδρέου να θέσει θέμα ηγεσίας στο ΠαΣοΚ:

Δημοσιογράφος: Πώς σχολιάζετε την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου
να επανέλθει στο πολιτικό "παιχνίδι";

Ν. Μπίστης: «Νομίζω ότι ήταν μία άστοχη κίνηση. Οι καιροί έχουν αλλάξει, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει ένα παρελθόν με αυτόν τον τρόπο και κυρίως κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι, αν δεν έχει σαφή αντίληψη για το μέλλον της χώρας και της παράταξης. Νομίζω ότι ήταν άστοχο ν' ανοίξει ένα τέτοιο θέμα και για τη χώρα, επειδή βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά και και για την παράταξη, διότι εκτιμώ ότι η πορεία της είναι προδιαγεγραμμένη. Ή θα ενωθεί και θ' ανανεωθεί ή δεν έχει μέλλον και δεν πρόκειται να τη σώσουν τα ξύλινα τείχη... Η επιστροφή στο παρελθόν, στα σύμβολά του -όσο αγαπημένα και αν είναι για ορισμένους-, δεν έχει αποτέλεσμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν και ο πιο φανατικός οπαδός των συμβόλων. Μπορούσε κανείς να συμφωνήσει με διάφορα πράγματα τα οποία είχε πει κατά καιρούς... Φοβάμαι ότι δεν είχε συνολικό σχέδιο και αυτό συνεχίζεται και αυτήν τη στιγμή είναι λάθος και για τον ίδιο».

* Για τη Δημοκρατική Παράταξη:

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια ν' αφήσουμε έξω από τη Δημοκρατική Παράταξη κανέναν, με τα συν του και τα πλην του. Δεν το λέω σχηματικά, επειδή είμαι στη γραμματεία της Δημοκρατικής Παράταξης και οφείλω να το πω, το εννοώ. Επειδή τα τελευταία 3 - 4 χρόνια όλα έγιναν "μαλλιά κουβάρια", έχουν χαθεί σταθερές, υπάρχει μπέρδεμα, βλέπετε την εξέλιξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των στελεχών του, το μύλο που υπάρχει... Εμείς αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια και δεν πρέπει ν' αρχίσουμε ν' ακρωτηριάζουμε τη Δημοκρατική Παράταξη. Είναι άλλο θέμα αν κάποιος αποφασίσει μόνος του να πάει παραπέρα. Το χειρότερο απ' όλα είναι να μην έχουμε καθαρές λύσεις. Το τελευταίο διάστημα είχαμε μία "ερμαφρόδιτη" κατάσταση, όπου όλοι μιλούσαν για τη Δημοκρατική Παράταξη, -άλλοι θετικά, άλλοι αρνητικά-, έμεναν με το μισό πόδι μέσα και το άλλο μισό απέξω. Έτσι δεν γίνεται δουλειά... Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά με όσους θέλουν».

* Για την κριτική απέναντι στον πρόσωπό του και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο:

«Εγώ ήμουν υπουργός οκτώ μήνες επί κυβέρνησης Σημίτη. Θ' αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν και περισσότερες από αυτές που μου αναλογούν, διότι ήμουν στην πολιτική ζωή, ανεξάρτητα αν ήμουν υπουργός ή βουλευτής. Δεν κρύβομαι, έχω λόγο και κατά συνέπεια είμαι στην πρώτη γραμμή οποιασδήποτε σύγκρουσης. Δεν επιθυμώ να γίνω ηγέτης. Να το διευκρινίσουμε αυτό... Η φιλοδοξία μου είναι να καταστήσουμε τη Δημοκρατική Παράταξη ισχυρή δύναμη και να διαμορφώσουμε τέτοιες συνθήκες, ώστε να βγει μπροστά μια νέα γενιά στελεχών, τα οποία θ' αναλάβουν τα πράγματα άμεσα, όχι τον επόμενο αιώνα. Απ' αυτό το σημείο όμως, μέχρι να έχουμε πιθανώς εκλογές το Μάρτιο και να στοχοποιούμε τον άνθρωπο, ο οποίος σήκωσε τεράστιο βάρος και χωρίς ταλάντευση... Ο Ε. Βενιζέλος έχει κάνει λάθη, αλλά αυτό που δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει -θα ήταν άδικος και εμπαθής αν το έκανε-, είναι ότι τρία χρόνια τώρα είναι ο σταθεροποιητικός παράγοντας της χώρας. Δεν πήγε από τα Ζάππεια στα μνημόνια. Πήρε ένα μνημόνιο εν εξελίξει, πήρε μία κοινοβουλευτική ομάδα με τεράστια προβλήματα και ένα κόμμα με τεράστια προβλήματα που του το άφησαν ουσιαστικά, γιατί κανείς δεν ήθελε να το διαχειριστεί... Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο Ε. Βενιζέλος, αυτή τη στιγμή, έχοντας παίξει αυτόν το ρόλο, μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση, στην ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης για να πάει η παράταξη ένα βήμα παραπέρα και να έρθει στα χέρια της νέας γενιάς... Εγώ είμαι στο κάδρο και δεν θ' αποχωρήσω, επειδή κάποιοι το θέλουν. Αλλά πιστεύω ότι όλοι και ο Ε. Βενιζέλος -και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει-, πρέπει να δημιουργήσουν αυτή τη "γέφυρα", ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέα πρόσωπα, όχι μόνο όσον αφορά την ηλικία, αλλά και τις απόψεις...».

* Για ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

Δημοσιογράφος: Πώς κρίνετε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Ν. Μπίστης: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπαίνει σε μια πολύ κρίσιμη φάση και αυτό το καταλαβαίνουμε από τις κινήσεις του. Πιστεύω ότι η δήλωση του Α. Τσίπρα "τώρα είναι το ραντεβού με την ιστορία" δείχνει όλη την αγωνία του μήπως τελικά εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και "χαθεί η ευκαιρία" των εκλογών το Μάρτιο. Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει αυτόν τον κάβο, πιστεύω ότι το μέλλον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι όπως το μπαλόνι που σιγά - σιγά ξεφουσκώνει. Έχει, ήδη, στο εσωτερικό του αντιτιθέμενες απόψεις. Αυτές οι φωνές μετριοπάθειας και λογικής -του Ν. Χουντή, του Γ. Σταθάκη και λίγο του Δ. Παπαδημούλη-, όση λογική και αν περιέχουν, δείχνουν την αγωνία τους για το ότι, αν έρθουν στην κυβέρνηση, πρώτον δεν έχουν πολιτικούς συμμάχους -και αυτούς που έχουν καλύτερα να μην τους είχαν- καθώς και το ότι φοβούνται ότι μη μπορώντας να εκπληρώσουν αυτά τα οποία έχουν πει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αυτό το κομμάτι του ΠαΣοΚ που έχει πάει εκεί, να τους πάρει με τις πέτρες».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα