Ο Ν. Αλιβιζάτος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, μίλησε στις 3/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την συνομιλία Μπαλτάκου - Κασιδιάρη:

«Λίγο να ασχοληθεί κανείς με τις λεπτομέρειες, νομίζω ότι η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη. Είναι περισσότερο ανησυχητικό το ότι ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, ο ανεκδιήγητος αυτός κύριος, συνομιλεί
με έναν κατηγορούμενο και μάλιστα με μία απίθανη οικειότητα και λιγότερο το πώς προχωράει η ανάκριση. Το ανακριτικό υλικό -το οποίο επεξεργάζονται οι δυο εφέτες ανακρίτριες-, άρχισε να συγκεντρώνεται πολύ μετά από αυτή τη συνομιλία, από όσο μπορώ να συναγάγω από τα συμφραζόμενα. Δεν έχει καν ξεκινήσει. Δεν έχουν καν διοριστεί οι δύο αυτές κυρίες. Όλα όσα βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων αυτές τις μέρες, τον ζογκλέρ με τα πολυβόλα, τις ασκήσεις στα βουνά και τα λαγκάδια και όλες αυτές οι βίαιες ενέργειες, μιλούν από μόνα τους. Έχουν μία αυτοτέλεια σαν ανακριτικό υλικό, δηλαδή και, εν πάση περιπτώσει, είναι πολύ μεταγενέστερα από το συγκεκριμένο περιστατικό. Επιπλέον, για το συγκεκριμένο περιστατικό, αν ανοίξετε την ποινική δικονομία, με μία διάταξη πολύ σημαντική στο άρθρο 30, ορίζεται ότι σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ξεκινήσει την ανάκριση. Εδώ δεν υπάρχει κάτι το μη θεσμικό σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της κ. Κουτζαμάνη και την έναρξη της ποινικής διαδικασίας. Συνεπώς, προσωπικά, δεν ανησυχώ γι' αυτό. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να υπονομεύσει την ανάκριση, όπως διεξάγεται -αφήστε τα ελληνικά δικαστήρια-, σε ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο. Υπό αυτή την έννοια, είμαι περισσότερο ανήσυχος για την πολιτική - συνταγματική διάσταση. Τι σημαίνει, δηλαδή, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και απολύτως έμπιστος του σημερινού πρωθυπουργού -μέχρι χτες τουλάχιστον-, να διαδραματίζει τέτοιο ρόλο. Για τις εκλεκτικές, με άλλα λόγια, συγγένειες μιας εγκληματικής οργάνωσης της άκρας δεξιάς, με το υπουργικό συμβούλιο. Θα έλεγα ότι αυτό, προπάντων, με ανησυχεί...».

Και πρόσθεσε: «Ξέραμε όλοι ποιος ήταν ο κ. Μπαλτάκος. Ο κ. Μπαλτάκος είχε πετάξει έξω από το γραφείο του, μόλις είχε διοριστεί, τους εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λέγοντάς τους, "εσείς ασχολείστε με τα δικαιώματα των ξένων κι όχι των Ελλήνων". Υπάρχουν τέτοια περιστατικά, αλλά νομίζω ότι το χθεσινό, ποιοτικά, υπερβαίνει κάποιο όριο. Αυτός ο κύριος δεν δικαιούται να κυκλοφορεί. Είναι και νομικός... Από κάθε άποψη, πέραν της στενά θεσμικής, πάρτε το αισθητικό, το στενά κοινωνικό. Ο κύριος αυτός είχε πίσω του δέκα εικόνες της Παναγίας -ας πούμε- και έβριζε τον Χριστό. Ο κύριος αυτός που υποτίθεται ότι είναι νομικός και πιστός στο συγκεκριμένο, μιλάει με τον τρόπο που μιλάει, "μεγαλοαστός" κ.λπ., για τον πρωθυπουργό, με έναν άνθρωπο που -επιπλέον-, είναι και χαμηλής ποιότητας. Δεν είναι δυνατόν να μην του έχει περάσει από τον νου ότι ο απέναντί του, ο συνομιλητής του, τον μαγνητοφωνεί και τον μαγνητοσκοπεί...».

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, με ό,τι κι αν πρεσβεύει και πρέσβευε ο κ. Μπαλτάκος, δεν εμπόδισε ούτε τον κ. Δένδια, ούτε τον κ. Αθανασίου, να ξεκινήσουν την διαδικασία και να την εγγυηθούν...

Ν. Αλιβιζάτος: «Εκεί νομίζω ότι παίχτηκε ένα απίθανα δυνατό παιχνίδι, τι κάνουμε με τη Χρυσή Αυγή. Παιζόταν, θα έλεγα, μέχρι μία ορισμένη στιγμή. Νομίζω ότι σε αυτό το παιχνίδι διαδραματίστηκε ένας πολύ συγκεκριμένος ρόλος από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Ευτυχώς, ο πρωθυπουργός έκανε τη σωστή επιλογή κι ευτυχώς -κατά την προσωπική μου γνώμη-, επικράτησε η λογική του να ανατεθεί στη δικαιοσύνη. Προσωπικά, είχα άμεση εμπειρία, γιατί δούλεψα με τις δύο ανακρίτριες. Κατέθεσα όλη μου την εμπειρία για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες σε αντίστοιχες καταστάσεις. Έχω μορφώσει άποψη. Πρόκειται για γυναίκες που δεν χαμπαριάζουν με οτιδήποτε και με κίνδυνο -εάν θέλετε-, της καριέρας τους, της οικογενειακής τους γαλήνης κ.λπ., προχωρούν με ένα απίθανο θάρρος. Δηλαδή, σώζουν την τιμή του ελληνικού δικαστικού σώματος».

Δημοσιογράφος: Όταν οι ίδιες ακούν, χτες, στην Βουλή, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν να δώσουν εξηγήσεις οι κκ Δένδιας και Αθανασίου, για το ότι έγιναν παρεμβάσεις στη διαδικασία και για το αν υπάρχουν στοιχεία, αυτό δεν θα τους "κόψει λίγο τα πόδια";

Ν. Αλιβιζάτος: «Έχω, προσωπικά, την εντύπωση ότι θα πρέπει να αδιαφορήσουν και νομίζω ότι ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους...».

* Για την πολιτική διάσταση του ζητήματος:

«Εκεί νομίζω πρέπει να γίνουν μια σειρά από διακρίσεις. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα δείγμα θεσμικού παιδισμού, πέραν πάσης περιγραφής. Αυτό που έκανε με την μομφή είναι ερωτήσεις πρωτοετών φοιτητών. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη -εάν θέλετε-, στην θεσμική του νηφαλιότητα, ορθοφροσύνη κ.λπ... Ελπίζω να επικρατήσουν κάποιες νηφάλιες απόψεις και το άμεσο κομματικό συμφέρον -δηλαδή οι επιδόσεις στις επικείμενες ευρωεκλογές-, να μην είναι το κριτήριο βάσει του οποίου θα καθορίζει μονίμως τη στάση του. Από εκεί και πέρα, το άλλο κόμμα της δεξιάς νομίζω ότι έχει το ακαταλόγιστο, δεν νομίζω ότι μπορούμε να συζητάμε. Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Κουβέλης ορθά αναδεικνύει ότι με τον κ. Μπαλτάκο, όταν συμμετείχε ο ίδιος στην κυβέρνηση, υπήρχε ένα ανοιχτό πρόβλημα».

Δημοσιογράφος: Μην μου πείτε, όμως, ότι πίστευε ο κ. Κουβέλης στην πιθανότητα να κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία με την Χρυσή Αυγή και θα δεχόντουσαν οι συνομιλητές μας, ναζί εκπροσώπους στην συζήτηση για το δάνειο...

Ν. Αλιβιζάτος: «Είναι νομίζω τουλάχιστον αστείο. Αλλά, με αυτόν τον κύριο, έτσι όπως τον είδα χτες και όπως έχω διαμορφώσει άποψη για το τι είναι, για να μην πω για το πώς έχει αναθρέψει και τα παιδιά του, αντιλαμβάνομαι ότι όλα θα μπορούσαν να λειτουργούν στο μυαλό του».

Σε άλλο σημείο είπε: «Έχω την εντύπωση ότι αργά ή γρήγορα ο κ. Σαμαράς θα έμπαινε στο δίλημμα ή να ηγείται μίας θεσμικά συνεπούς δεξιάς, συντηρητικής παράταξης -να το πω έτσι-, με τα όποια ανοίγματά της και, κατά κάποιο τρόπο, να εκπροσωπεί αυτό που ένα μεγάλο μέρος του κόσμου πίστεψε σε αυτόν και τον ψήφισε το 2012 -και που φαίνεται να επιβεβαιώνεται με τον καλό χειρισμό του γενικότερου ζητήματος- ή θα ενδώσει σε κάποιες παλιές του "αγάπες", οι οποίες μονίμως τον σέρνουν... Δεν μπορεί να είναι πάντοτε σε τεντωμένο σχοινί. Πρέπει να κάνει κάποιες επιλογές».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα