Ο Μόρσι καθησυχάζει τους χριστιανούς κόπτες

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μετέβη σήμερα στη χερσόνησο του Σινά όπου αναμένεται να συναντήσει οικογένειες χριστιανών κοπτών, που εγκατέλειψαν την πόλη της Ράφας μετά τις απειλές για τη ζωή τους.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος συμμετείχε στη μεγάλη εβδομαδιαία μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής σε τέμενος στο Αλ Αρίς, την έδρα του βόρειου Σινά, σύμφωνα με απευθείας εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Θα συναντηθεί κατόπιν με τις χριστιανικές οικογένειες "για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη

τους", σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του προέδρου στο Facebook.

Σύμφωνα με κατοίκους και αξιωματούχους, αρκετές οικογένειες κοπτών της Ράφας, της μεθοριακής πόλης της Λωρίδας της Γάζας, διέφυγαν στο Αλ Αρίς, 30 χλμ. από το παλαιστινιακό αυτό έδαφος, αφού απειλήθηκαν με θάνατο από ισλαμιστές.

Κάτοικοι είπαν ότι κυκλοφόρησαν φυλλάδια στη Ράφα που απειλούσαν με θάνατο τους κόπτες αν δεν αποχωρήσει η μικρή τοπική τους κοινότητα. Μερικές ημέρες αργότερα, ένα κατάστημα που ανήκε σε κοπτική οικογένεια καταστράφηκε από έκρηξη.

Ο πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ διέψευσε οποιαδήποτε "αναγκαστική απομάκρυνση" αλλά το εθνικό Συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τις "απειλές" που ήταν η αιτία οι χριστιανοί κόπτες να φύγουν από τη Ράφα.

Η επίσκεψη του Μόρσι στο Αλ Αρίς πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εκατοντάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις εισόδους της πόλης και θωρακισμένα οχήματα έχουν λάβει θέση στους δρόμους, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η εφημερίδα Al Marsi Al Yom γράφει ότι ο αρχηγός του κράτους αρχικά θα μετέβαινε στη Ράφα αλλά λόγω της "επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας", η επίσκεψή του στην περιοχή του Σινά θα περιοριστεί στο Αλ Αρίς.

Η χερσόνησος του Σινά γνωρίζει νέα ένταση και αστάθεια μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, κυρίως με την αύξηση της δράσης ακραίων οργανώσεων. Ο στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή 16 Αιγύπτιων μεθοριακών φρουρών.

Οι Κόπτες (από 6 έως 10% των 82 εκατομμυρίων Αιγυπτίων) που διαμαρτύρονταν ήδη επί καθεστώτος Μουμπάρακ ότι είχαν τεθεί στο περιθώριο της αιγυπτιακής κοινωνίας, φοβούνται όλο και περισσότερο για την ασφάλειά τους μετά την άνοδο μιας ισλαμιστικής κυβέρνησης στο Κάιρο. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στόχος πολλών επιθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα