Ο Μίλιμπαντ εγκαταλείπει την πολιτική

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο αδελφός του αρχηγού του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ, του οποίου ήταν αντίπαλος στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει την πολιτική για να ηγηθεί μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης στις ΗΠΑ.

«Έπειτα από πολλή σκέψη, αποφάσισα να δεχθώ τη θέση του προέδρου της International Rescue Committee» (IRC, Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης), μιας οργάνωσης αρωγής προς
τους πρόσφυγες, εξήγησε ο 47χρονος Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος παραιτείται από τη θέση του βουλευτή την οποία κατείχε από το 2001.

«Ασφαλώς είναι πολύ δύσκολο για μένα να αφήσω το κοινοβούλιο και την πολιτική», συνεχίζει σε επιστολή που απηύθυνε στο κόμμα του. Όμως ήρθε ο καιρός «για ένα νέο ξεκίνημα», υπογραμμίζει αυτός που για καιρό θεωρούνταν ένας από τους πιο λαμπρούς αστέρες του Εργατικού Κόμματος και πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός.

«Η αποστολή της IRC μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής επειδή είμαι ο ίδιος γιος προσφύγων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, παιδί Εβραίων προσφύγων που διέφυγαν από το ναζισμό.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Ντέιβιντ, ο μεγαλύτερος από τους Μίλιμπαντ, ο οποίος ήταν το φαβορί για την ηγεσία των Εργατικών το 2010, είχε ηττηθεί προς γενική κατάπληξη από τον μικρότερο αδελφό του, ο οποίος είχε καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη των συνδικάτων. Αυτή η αδελφοκτόνος μάχη άφησε τα ίχνη της στην οικογένεια, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Εντ Μίλιμπαντ εγκωμίασε «την απέραντη συμβολή» του αδελφού του στη βρετανική πολιτική, η οποία «θα είναι λιγότερο πλούσια» χωρίς αυτόν. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι κάποια μέρα «θα μπορέσει να συνεισφέρει και πάλι σ' αυτή».

«Περάσαμε μια δύσκολη πολιτική μάχη, όμως ο χρόνος βοήθησε να επουλωθούν οι πληγές. Θα μου λείψει», διαβεβαίωσε.

Μετά την ήττα του, ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ είχε παραμείνει στο παρασκήνιο, όμως επίμονες φήμες έκαναν λόγο για επιστροφή του στις πρώτες γραμμές της αντιπολίτευσης.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει ούριο άνεμο εξαιτίας του προγράμματος λιτότητας που επιβάλλεται στη χώρα από τον Ντέιβιντ Κάμερον, προηγείται των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις.

Ο Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος συχνά επικρίνεται για έλλειψη χαρίσματος και τις γκάφες του, δυσκολεύεται εντούτοις να πείσει ότι έχει το ανάστημα για να γίνει μια μέρα αρχηγός της κυβέρνησης.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι η αποχώρηση του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ αποτελεί «μια τεράστια απώλεια σε πολιτικό επίπεδο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόκειται απλώς για ένα «διάλειμμα».

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος είναι παντρεμένος με μια Αμερικανίδα βιολίστρια, πρόκειται να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του το Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα