Ο Μ. Μάουζερ στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Μαρκ Μαζάουερ ιστορικός και συγγραφέας, με ειδίκευση στη νεότερη ελληνική ιστορία, είναι διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη και έχει εκδώσει πολλά βιβλία για την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα της Κατοχής, τα οποία μεταφράστηκαν και στα ελληνικά, ενώ άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά στις εφημερίδες "Financial Times" και "Guardian".  

Μίλησε στη διευθύντρια του ξενόγλωσσου προγράμματος του
«ΑΘΗΝΑ 9.84», AIR 104.4, Αθηνά Κορλίρα, για την κρίση στην Ελλάδα, τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας και τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς.
Δημοσιογράφος: Υπήρχε κατά τη γνώμη σας τρόπος να προβλεφθεί η κρίση στην Ελλάδα;

Μ. Μαζάουερ:  «Σίγουρα δεν περίμενα μία τέτοια κρίση να συμβεί. Τώρα όμως που συνέβη, φαίνεται εξαιρετικά προβλέψιμη...
Νομίζω ότι γνωρίζαμε κάποιες από τις θεσμικές και δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Δεν ξέραμε όμως πόσο ευάλωτη θα ήταν στις αλλαγές και τις διαθέσεις των χρηματαγορών».

Δημοσιογράφος: Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας από εδώ και πέρα;

Μ. Μαζάουερ:  «Νομίζω ότι αν προτεραιότητα είναι η εκπλήρωση των γαλλογερμανικών απαιτήσεων, τότε θα πρέπει να υπάρξει  μια εθνική προσπάθεια και αυτό είναι καλό. Νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάσταση κρίσης, στην οποία όσο μπορεί κανείς να συνεργαστεί και να αποφύγει να την εκμεταλλευτεί για κομματικούς σκοπούς, τόσο τα πράγματα θα είναι σε καλό δρόμο.
Ο ενδοιασμός μου, στο σημείο αυτό, είναι ότι δεν ξέρω αν αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα, από εδώ και πέρα, θα καταλήξουν σε μια αειφόρο στρατηγική για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Συνεπώς είμαι αμφίθυμος σε σχέση με την ίδια την πορεία δράσης».  

Δημοσιογράφος: Πώς σας φαίνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα, η συνεργασία Σοσιαλιστών (ΠσΣοΚ), Δεξιών (Νέα Δημοκρατία) και ΛΑ.Ο.Σ;

Μ. Μαζάουερ: «Κάνω διάκριση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΛΑ.Ο.Σ. Καλωσορίζω τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και θεωρώ ότι είχε καθυστερήσει πολύ μια πιο θετική συνεργασία της με το ΠαΣοΚ στην επίλυση της κρίσης. Αυτό το καλωσορίζω... Αλλά, κάνω ένα σαφή διαχωρισμό, ιδεολογικά, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΛΑ.Ο.Σ.».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι η ευρωπαϊκή "ελίτ" κινείται από στερεότυπα, κυρίως πολιτισμικά, στον τρόπο που χειρίζεται την ελληνική κρίση;

Μ. Μαζάουερ:  «Ναι, φοβάμαι ότι έτσι είναι. Πιστεύω ότι υπάρχει μια τάση, πιθανώς από όλες τις πλευρές, να επικαλούνται στερεότυπα και να διαβάζουν την ιστορία με διάφορους βολικούς τρόπους. Αλλά στην παρούσα φάση, θεωρώ ότι η μόνη πιθανή (σ. μ. εύλογη) ηγεσία στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά η γερμανική. Οπότε, θεωρώ ιδιαίτερα ατυχές ότι η γερμανική πολιτική ελίτ βρίσκει τόσο δύσκολο το να οραματιστεί ένα ρόλο για τον εαυτό της απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες που να μην είναι διαποτισμένος από τέτοιου είδους στερεότυπα και ηθικολογίες».

Δημοσιογράφος:  Είναι καλό η Ελλάδα να επενδύσει περισσότερο στο βαλκανικό-οθωμανικό παρελθόν της;
Keywords
Τυχαία Θέματα