Ο Μ. Χρυσοχοΐδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε στις 29/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν αρκετά σχόλια -κυρίως από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις-, για το ζήτημα της αναθεώρησης του μνημονίου, που έθεσε ο κ. Βενιζέλος... Σε ποια βάση το τοποθετείτε;

Μ. Χρυσοχοΐδης:
«Γίνεται η συζήτηση τώρα, διότι διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη. Βλέπουμε τις συζητήσεις που γίνονται με πρωτοβουλία του κ. Ολάντ και άλλων δυνάμεων από τον προοδευτικό και συντηρητικό χώρο, που πιέζουν τη γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη, να αφήσει τη στυγνή δημοσιονομική αντίληψη των πραγμάτων και να οδηγηθούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης τέτοιους, χρηματοδοτώντας την οικονομία με ρευστότητα και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Η χαμηλή ανάπτυξη και η εμμονή στη δημοσιονομική προσήλωση, με το δίδυμο Σαρκοζί - Μέρκελ, νομίζω οδήγησε σε αποτελέσματα καθόλου ευχάριστα για την Ευρώπη».

Δημοσιογράφος: Τα προηγούμενα χρόνια η ρητορική του τότε κυβερνώντος κόμματός σας περί μονοδρομικής λογικής... Κατά πόσο τώρα είναι πειστικό και αξιόπιστο να λέτε, ως επιχειρηματολογία, ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη;

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Και τώρα μονοδρομική είναι, με την έννοια του ευρωπαϊκού μονοδρόμου. Ο ευρωπαϊκός μονόδρομος αμφισβητείται από αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι υπέρ του ευρώ, της Ευρώπης, αλλά ούτε συνομιλητές έχουν στην Ευρώπη, ούτε αυτά που λένε γίνονται από κανέναν αποδεκτά, ούτε έχουν πρόγραμμα για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση. Αυτά που λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με ποιους τα συζητάει στην Ευρώπη; Τα αδερφά κόμματα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Ευρώπη έχουν μια κεντρική θέση, όλα. Λένε "ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, ούτε ένα ευρώ στο νότο". Αυτή είναι η θέση τους, μια λαϊκιστική θέση. Τον λαϊκισμό τον εκφράζει με τρόπο γνωστό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α... Εμείς έχουμε συνομιλητές στην Ευρώπη. Μιλάμε με τις κυβερνήσεις, τα κόμματα, έχουμε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εμείς νομιμοποιούμαστε να λέμε ότι μπορούμε να αναθεωρήσουμε το μνημόνιο...».

Δημοσιογράφος: Αν το ΠαΣοΚ νομιμοποιείται να λέει ότι τώρα μπορεί να προχωρήσετε σε αναθεώρηση, γιατί δεν πείθετε;

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Οι πολίτες στις 6 Μαΐου καταδίκασαν το ΠαΣοΚ, ήταν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών του ΠαΣοΚ με τον κόσμο. Το ΠαΣοΚ τιμωρήθηκε για την πολιτική που άσκησε αυτά τα δυόμισι χρόνια. Είναι πολύ εύκολη η εξήγηση, γιατί δεν πείθουμε. Πρέπει να φύγει ο θυμός ούτως ώστε να έχουμε και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών και να έχουμε μια πιο δημιουργική ψήφο».

Δημοσιογράφος: Από τη στιγμή που αποδέχεστε ότι υπήρχε θυμός, τότε γιατί ήταν σωστή η μονοδρομική λογική;

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Η μονοδρομική λογική ήταν σωστή ως προς την κατεύθυνση που πήρε η Ελλάδα, με την έννοια ότι οι συνομιλητές της ήταν η παγκόσμια κοινότητα, το ΔΝΤ δηλαδή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις...».

Δημοσιογράφος: Και οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων εντάχθηκε σε αυτή τη λογική...

Μ. Χρυσοχοΐδ
Keywords
Τυχαία Θέματα