Ο Κυρ. Πιερρακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, μίλησε στις 16/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Τα έσοδα στην Ελλάδα φαινόταν να λειτουργούν. Στο δημοσιονομικό κομμάτι ήταν από τα κυρίαρχα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας, φυσικά με υπερφορολόγηση και με όσα ζήσαμε αυτά τα χρόνια, αλλά η κατάσταση σε αυτό
τον τομέα λειτουργούσε καλά. Φαίνεται πως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία συζήτηση υστέρησης, η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση και σε συνάρτηση με αυτή που αφορά στην επόμενη φάση του προγράμματος. Τολμώ να πω ότι περιπλέκεται από τη πολιτική διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Βήμα - βήμα όμως θα πρέπει να το λύσουμε. Θα πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να κατοχυρωθεί η αναγκαία σταθερότητα, αλλά από μόνο του ούτε και αυτό αρκεί. Θα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα σε κάποια πράγματα. Να κλείσει και η διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πάμε στην πιστωτική γραμμή και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τη χώρα στο ξέφωτο... Αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατοχυρώνεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, μία σταθερότητα, η οποία φαίνεται να χάνεται. Μέσα σε λίγες μέρες χάθηκαν τα μισά οφέλη τα οποία υπήρχαν στο Χρηματιστήριο από το 2012 και μετά. Στη δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά στην οικονομία δυστυχώς υφίστανται και οι δανειοληπτικές ανάγκες της χώρας προκύπτουν από τις αγορές. Έτσι οι προτάσεις που ακούγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και φράσεις για τα νταούλια και τις αγορές, οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας, δεν βοηθούν. Λέμε για κερδοσκόπους, αλλά εγώ στη ζωή μου δεν έχω γνωρίσει κανένα χασοσκόπο. Οι αγορές λειτουργούν με συγκεκριμένους και πολύ σκληρούς κανόνες και σε αυτούς θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους πολίτες. Οι δηλώσεις αυτές δυστυχώς δημιουργούν αναταράξεις στο οικονομικό κλίμα και επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση... Οι υπερβολές σε προσωπικό επίπεδο με ενοχλούν και δεν τις υιοθετώ. Υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με τη δήλωση Στουρνάρα περί μείωσης της ρευστότητας της χώρας. Υπάρχει ένα δίλημμα, το λες αν ισχύει ή όχι, εφόσον είσαι κεντρικός τραπεζίτης; Άποψή μου είναι ότι πρέπει να ειπωθεί. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει, ούτε μου αρέσει το κλίμα που διαμορφώνεται, αλλά τι να κάνουμε, αυτό είναι. Θα πρέπει να το αποκρύψουμε;... Αυτή η φράση με τα νταούλια και τους χορούς δείχνει τη λανθασμένη αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία και το τι πρέπει να γίνει. Η διαπραγμάτευση κινείται με συγκεκριμένο λεξιλόγιο και λογική... Αν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής γραμμής από την αντιπολίτευση, ίσως να είναι και ήπιες οι περιγραφές που έρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο... Θεωρώ αυτονόητο ότι πλησιάζει η μέρα -αν ποτέ κυβερνήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- κατά την οποία ο κ. Τσίπρας θα πει το δικό τους "ουδείς αναμάρτητος", όπως το έκανε και ο κ. Σαμαράς, ενδεχομένως με άλλη διατύπωση».

* Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Έχουμε μπει σε μια νέα φάση, αυτή των κυβερνήσεων συνεργασίας με την οποία δεν είμαστε πολύ εξοικειωμένοι. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας από εδώ και πέρα θα πρέπει να δομούνται στη βάση προγραμμάτων. Όταν περάσουμε από τη φάση της κρίσης στην επόμενη, θα υπάρχουν προγράμματα και θα κάνουμε προγραμματικές επεξεργασίας. Όλα τα συνταγματικά κόμματα, εκ των πραγμάτων, θα συνομιλούν μεταξύ τους. Εμείς χρησιμοποιούμε έναν όρο, όχι κυβερνητική, αλλά εθνική σταθερότητα. Βλέπουμε τώρα, για παράδειγμα, ότι η ρητορική της αντιπολίτευσης παίζει ρόλο στην εθνική αποσταθεροποίηση που γίνεται. Πρέπει όλα τα συνταγματικά κόμματα να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας σε κάποια ζητήματα. Άρα, εκ των πραγμάτων, θα συνομιλήσουμε με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Εμείς θέλαμε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι στην κυβέρνηση από το 2012, στη διαχείριση του εθνικού θέματος. Δεν μπήκε στην κυβέρνηση με βάση τη δική του αντίληψη. Θα θεωρούσαμε θετικό να είναι και να συνομιλεί. Θα γίνει συζήτηση προγραμματικού χαρακτήρα και στην οποία, προφανώς, θέλουμε και εμείς να μετέχουμε. Είμαστε οι πρώτοι που μετέχουμε από το 2010...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Οι πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου μπορούν να συναινέσουν στο βραχιολάκι του Ν. Ρωμανού, αλλά τους είναι αδύνατον να συναινέσουν στη διαχείριση ενός κρίσιμου εθνικού θέματος. Φαίνεται ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να προοδεύσει, αν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Η σταθερότητα δεν φταίει για να λύσεις το πρόβλημα του 1,5 εκατομμυρίου και πλέον ανέργων. Πρέπει σε πέντε βασικά θέματα - πυλώνες του οικονομικού μοντέλου, να συμφωνεί και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Διότι, θα έρχεται η αντιπολίτευση και θα γκρεμίζει το έργο της κυβέρνησης, αν εκλεγεί. Χωρίς ξένες επενδύσεις, για παράδειγμα, δεν πρόκειται ποτέ η Ελλάδα ν' αναπτυχθεί. Πείτε μου όμως, μια ξένη επένδυση με την οποία συμφωνεί η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση... Σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τελευταίο διάστημα, διέπονται από τη λογική μιας σκληρής και συντηρητικής κυβέρνησης στη Γερμανία».

Δημοσιογράφος: Ανοίγει ή όχι η ψαλίδα; Ελαστικοποιείται σταδιακά αυτό ή όχι;

Κυρ. Πιερρακάκης: «Θα πρέπει να ελαστικοποιηθεί και θα το καταλάβουν και οι ίδιοι οι Γερμανοί, ότι κάποια πράγματα βρίσκονται και ενάντια στα δικά τους συμφέροντα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νόμισμα. Το νόμισμα, αυτή τη στιγμή, είναι πιο σκληρό απ' ότι αντέχει η Ένωση. Έπρεπε να είχε πληθωριστεί σημαντικά, ειδικά για το Νότο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ακολούθησε λογικές, όπως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) κ.λπ.. Είναι ένας από τους λόγους που οι χώρες του Νότου βυθίστηκαν στην κρίση...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα