Ο Κυρ. Μητσοτάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στις 16/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Υπάρχουν συναντήσεις στην Ευρώπη, που παραπέμπουν σε προετοιμασία για ενδεχόμενο ελληνικό ατύχημα":

«Ναι (σ.σ. εκτιμώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο). Και δυστυχώς, ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο -λυπάμαι που το λέω-, το κλίμα στη Βουλή παραπέμπει σε άλλες εποχές, ηρεμίας, που δυστυχώς δεν συνάδουν καθόλου με την κρισιμότητα
της κατάστασης. Το λέω αυτό, γιατί γνωρίζουμε πλέον ποια είναι τα χρονικά περιθώρια, μέσα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε... Υπάρχουν συναντήσεις που γίνονται στην Ευρώπη, οι οποίες παραπέμπουν ευθέως σε προετοιμασία σεναρίων για ενδεχόμενο ελληνικό ατύχημα και, απ' όλη αυτή την συζήτηση, η Ελλάδα απουσιάζει. Το δε ελληνικό πολιτικό σύστημα, όσο εκπροσωπείται στη Βουλή, συζητεί για αδιάφορα πράγματα. Ο κίνδυνος πια πρόσκρουσης με το παγόβουνο είναι κάτι παραπάνω από ορατός και υπάρχουν κάποιοι, ακόμα, οι οποίοι φαίνεται να πιστεύουν ότι την τελευταία στιγμή το ίδιο το παγόβουνο θα κάνει πίσω, επειδή ξέρει ότι σε περίπτωση πρόσκρουσης θα διαλυθεί το παγόβουνο και όχι το σκάφος. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική».

* Για εναλλακτικές προτάσεις για μείωση των δαπανών:

«Η πολιτική αύξησης φόρων είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική από μία πολιτική περικοπής δαπανών. Άρα, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε πραγματικά για δημοσιονομικά ισοδύναμα, πρέπει να δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το σκέλος των δαπανών. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις στο σκέλος των δαπανών, τις οποίες θα μπορούσε να συζητήσει η κυβέρνηση υπό μία βασική προϋπόθεση όμως, ότι μέσα από αυτή την πολιτική θα αναγνωρίσει ότι θα θίξει την δική της προσωπική εκλογική πελατεία. Παραδείγματος χάριν, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε διορθώσεις στρεβλώσεων στο ενιαίο μισθολόγιο -τις οποίες εγώ είχα αναγνωρίσει, είχα επισημάνει, είχα κοστολογήσει, είχα επιχειρήσει τότε να διορθώσω, αλλά δεν είχα ούτε εγώ τη σύμφωνη γνώμη της δικής μου κυβέρνησης, για να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση-, τότε θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια, μόνο και μόνο από διορθώσεις στρεβλώσεων, όχι από μείωση μισθών. Προφανώς κάποιοι μισθοί θα μειωθούν, αλλά γιατί να ανεχόμαστε σήμερα να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι να παίρνουν 800 και 1000 ευρώ παραπάνω από άλλους δημόσιους υπαλλήλους, κάνοντας την ίδια δουλειά; Η έννοια των προσωπικών διαφορών είναι ένα κεφάλαιο. Υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις σημαντικές στην περιφέρεια του δημοσίου και μεγάλα μισθολογικά και μη μισθολογικά προνόμια σε ΔΕΚΟ, τα οποία και πρέπει πια να τα αντιμετωπίσουμε με τρόπο αποτελεσματικό».

Δημοσιογράφος: Είχατε κάνει κάποια οικονομοτεχνική μελέτη, για το ποιο θα ήταν το όφελος από αυτή την προσαρμογή;

Κυρ. Μητσοτάκης: «Βεβαίως έχουν γίνει αυτά. Είναι 220 εκατομμύρια μόνο η προσωπική διαφορά και άλλα τόσα, τουλάχιστον, η πλήρης εναρμόνιση των ΔΕΚΟ με περικοπή μισθολογικών και μη μισθολογικών προνομίων. Αυτά που σας λέω μόνο αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο. Από εκεί και πέρα, τι θα κάνουμε με τις πρόωρες συντάξεις; Η πρόταση της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά μεσοβέζικη. Οι πρόωρες συντάξεις πρέπει να κοπούν αύριο. Αύριο, όχι σε 5 - 10 χρόνια, όχι με μεταβατικές διατάξεις. Δεν αντέχει άλλο ο προϋπολογισμός να βγάζεις σε σύνταξη ανθρώπους 53, 55, 57 ετών, οι οποίοι κατά κανόνα παίρνουν και μεγαλύτερες συντάξεις από ανθρώπους οι οποίοι είναι 75 και 80 ετών... Η μέση σύνταξη του 55άρη είναι υψηλότερη από τη μέση σύνταξη του 75άρη, είναι δίκαιο αυτό; Άρα, το ζήτημα των πρόωρων συντάξεων πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Πρέπει να δούμε ακόμα ζητήματα που αφορούν την πολιτική και ακύρωση αυτής της πολιτικής των επαναπροσλήψεων και της μεγέθυνσης του κράτους. Έξι χιλιάδες επαναπροσλήψεις ανθρώπων, οι οποίοι σήμερα είναι περιττοί, στην κρίση που αντιμετωπίζει το δημόσιο... Στην πολιτική, πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες είναι δύσκολες και μεταξύ σχολικών φυλάκων και καθαριστριών, προτιμώ να προσλάβω νοσηλευτές και νέα παιδιά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Αυτές είναι οι δύσκολες επιλογές, τις οποίες πρέπει να κάνουμε. Έξι χιλιάδες προσλήψεις των πελατών της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πολλοί εκ των οποίων είναι και προσωπικοί πελάτες του κ. Κατρούγκαλου, σε αυτή την απίστευτη σύγκρουση συμφέροντος, η οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας και για την οποία κανενός το αυτί δεν ιδρώνει. Έξι χιλιάδες, λοιπόν, προσλήψεις πελατών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σημαίνει έξι χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις νέων ανθρώπων, που έχουν πετύχει στο ΑΣΕΠ, που θα είναι πραγματικά χρήσιμοι, απαραίτητοι για τη δημόσια διοίκηση, στο κοινωνικό κράτος, τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τις ελεγκτικές αρχές, εκεί είναι που χρειαζόμαστε πραγματική ενίσχυση. Ανθρώπους με προσόντα, νέους, που αξιοκρατικά μπήκαν στο δημόσιο. Άρα, για κάθε δουλειά την οποία δημιουργεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., της κατηγορίας των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών, στερεί μία θέση απασχόλησης από αυτούς που σήμερα περιμένουν υπομονετικά στην ουρά των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και οι οποίοι είναι πραγματικά χρήσιμοι για το δημόσιο».

* Για τη Νέα Δημοκρατία:

«Σε μία εποχή που η χώρα καταρρέει, δεν θα λύσουμε στη Νέα Δημοκρατία τα δικά μας εσωκομματικά. Έχουμε πολιτικό συμβούλιο, σήμερα. Εγώ θα προσέλθω με τις απόψεις μου, έχω πολύ σαφείς απόψεις για το τι πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία στην παρούσα συγκυρία. Πιστεύω ότι ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πρέπει να ζητηθεί και να προκληθεί από τη Νέα Δημοκρατία, διότι αλίμονο εάν δεν μπορούν οι πολιτικοί αρχηγοί να καθίσουν στο τραπέζι σήμερα και να συζητήσουν με ανοιχτά χαρτιά και με πρακτικά -διότι αυτά τα οποία λέγονται έχουν και μία ιστορική αξία-, για τις εναλλακτικές προτάσεις. Πρέπει να μπορέσουμε μέσα σε 48 ώρες να βγούμε από το αδιέξοδο. Και πρέπει όλοι να προσέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Εγώ έκανα μία σειρά από συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, για το πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε το δημοσιονομικό κενό. Αυτό το οποίο λέω, είμαι πολύ σαφής, είναι ότι γενικές κουβέντες περί εθνικής συναίνεσης κι εθνικής στρατηγικής, δεν αρκούν αυτή τη στιγμή. Πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι, την ώρα που η χώρα βουλιάζει και την ώρα που η χώρα καταρρέει».

Δημοσιογράφος: Είστε υπέρ της άποψης για την εθνική διαπραγματευτική ομάδα;

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ναι, βεβαίως και είμαι, διότι μακάρι να μπορούσαμε να προσέλθουμε με μία εθνική στρατηγική μεταρρυθμίσεων και διαπραγματεύσεων και να μπορέσουμε να συνενώσουμε τεχνογνωσία από όλα τα επίπεδα. Σας διαβεβαιώ ότι εγώ ξέρω αρκετά καλά τον τομέα του κράτους, μπορώ να είμαι χρήσιμος στο να εντοπίσω περιπτώσεις -όπως τις έκανα ήδη μέσα από το δημόσιο λόγο μου-, πού μπορεί να περικοπεί ακόμα κρατική σπατάλη. Το θέμα είναι εάν θέλει κάποιος να ακούσει, πραγματικά. Υπάρχει ενδιαφέρον να ακουστούν αυτές οι προτάσεις;
Υπάρχει ελάχιστος χρόνος, αλλά πάντα υπάρχει χρόνος, μέχρι να γίνει το ατύχημα. Αυτή τη στιγμή το ατύχημα είναι προ των πυλών, λίγες μέρες μας χωρίζουν από γεγονότα, τα οποία ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμα. Θα μας κρίνει όλους πολύ αυστηρά η ιστορία. Όλοι πρέπει να μιλήσουμε πια και να μιλήσουμε και δημόσια και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να απέχει από αυτή τη συζήτηση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα