Ο Κ. Μανιατόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κώστας Μανιατόπουλος, μίλησε στις 16/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και το Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για ΕΥΑΘ:

«Το θέμα της ΕΥΑΘ "πάγωσε" λόγω δικαστικής απόφασης, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή και επηρεάζει κρίσιμα την ΕΥΑΘ
και φοβάμαι και την ΕΥΔΑΠ. Η απόφαση του ΣτΕ είναι πολύ σημαντική γιατί, εκτός από τα ποσοστά, αναφέρει τον δημόσιο έλεγχο και ο δημόσιος έλεγχος μπορεί να σημαίνει όχι μόνο το ποσοστό της ιδιοκτησίας του δημοσίου, αλλά και το management κ.λπ.. Η γενική γραμμή είναι ότι θα μείνει σαν εταιρία στον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου. Τώρα αν το ΤΑΙΠΕΔ θα επιστρέψει στο δημόσιο το σύνολο των μετοχών ή το μέρος εκείνο που εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου και θα διαθέσει με οποιονδήποτε τρόπο είτε στο χρηματιστήριο, είτε με άλλο τρόπο σε κάποιον επενδυτή ένα σχετικά μικρό ποσοστό, είναι κάτι που ακόμα δεν θα ήθελα να το πω με βεβαιότητα. Το συζητάμε ακόμα... Πρέπει να δούμε τι σημαίνει ακριβώς η παραχώρηση του management και πρέπει να ελεγχθεί πολύ προσεκτικά για να μην έχουμε καμιά αναστροφή».

* Για ΔΕΣΦΑ:

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη και περίεργη κατάσταση. Έχουν τελειώσει εδώ και περίπου 1,5 χρόνο όλα τα πρακτικά -γύρω στο Δεκέμβριο μονογράψαμε την συμφωνία- και περιμένουμε την ευλογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την έγκριση του όλου σχήματος... Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επικρατήσει τους τελευταίους μήνες διάφορες ιδέες. Η πρώτη ήταν να υπάρξει μια διακρατική συμφωνία. Αυτό δεν μπόρεσε να περάσει και αποσύρθηκε. Νομίζαμε ότι έληξε το θέμα, αλλά τώρα τίθεται το θέμα του κατά πόσο η εκτός Ευρώπης παραγωγός εταιρία του προϊόντος μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία της πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ. Εκτιμώ ότι και αυτό είναι λίγο ανερμάτιστη -αν μου επιτρέπετε την έκφραση-, απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτιμώ ότι θα βρεθεί κάποια λογική λύση. Αν όχι, τότε ανατρέπεται όλη η πώληση και γι' αυτό νομίζω ότι θα βρεθεί λογική λύση και μάλιστα σύντομα».

* Για τον Αστέρα Βουλιαγμένης:

«Το ζήτημα του Αστέρα Βουλιαγμένης το χειρίζεται κατά κύριο λόγο η Εθνική τράπεζα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, απ' όσο γνωρίζω,».

* Για τα περιφερειακά αεροδρόμια:

«Όσον αφορά τα περιφερειακά αεροδρόμια υπάρχει ένα ερωτηματικό για το αν θα προλάβουμε, όχι το διαγωνισμό και τη κατακύρωση του, αλλά την είσπραξη κάποιων ποσών. Εκεί το βλέπω λίγο δύσκολο, διότι οι καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί για διευκρίνηση μια σειράς θεμάτων που εξαρτώνται όχι μόνο από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και από περιφερειακά πράγματα, δηλαδή από υπουργεία, υπηρεσίες κ.λπ.... Τώρα τα περισσότερα έχουν διευκρινιστεί. Αυτό όμως οδηγεί στο να πάρουμε προσφορές, όχι όπως υπολογίζαμε τον Ιούνιο, Ιούλιο, αλλά τον Σεπτέμβριο. Άμα πάρουμε τις προσφορές τον Σεπτέμβριο, μέχρι τη κατακύρωση, μέχρι την επιλογή, δεν βλέπω είσπραξη για φέτος. Αυτό είναι ένα πρόβλημα».

Δημοσιογράφος: Για τις καθυστερήσεις δεν φταίει ποτέ το ΤΑΙΠΕΔ;

Κ. Μανιατόπουλος: «Ασφαλώς και το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να φταίει, κυρίως στο ότι δεν είναι αρκετά απαιτητικό και σκληρό, αλλά και στο ότι δεν επιμένουμε περισσότερο. Σαφώς πρέπει να επιμένουμε περισσότερο. Επιπλέον, μέσα στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει κατά περιόδους ένας φόρτος εργασίας, ο οποίος ναι μεν κατανέμεται σε εξωτερικούς συμβούλους, αλλά ακόμα και από εκεί μπορεί να εκφύγει κάτι. Δεν ισχυρίζομαι ότι φταίνε πάντα οι άλλοι. Φταίει και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το έργο μας. Σε τελική ανάλυση φταίει το ΤΑΙΠΕΔ, αυτός που είναι στη πρώτη γραμμή...».

* Για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ):

«Ο ΟΔΙΕ είναι μια περίπτωση φοβερών καθυστερήσεων, όπου φταίει και το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί δεν μπόρεσε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αλλά και το ότι χρειαζόταν να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες έγιναν μόλις τέλος Απριλίου και λόγω μνημονίου. Δηλαδή τρενάραμε, αργήσαμε... Από τον Απρίλιο αρχίσαμε να προχωράμε. Νομίζω ότι δεν θα έχουμε "ατύχημα", αλλά πραγματικά είμαστε οριακά σε όλη τη διαδικασία, διότι υπάρχει προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξουν δύο προσφορές, αλλά θέλω να επισημάνω ότι αυτός είναι ένας περίεργος χώρος, όπου κυκλοφορεί μια σειρά φημών -τελείως ανυπόστατων- ότι θα κλείσουν οι ιππόδρομοι, ότι δεν θα γίνονται ελληνικές ιπποδρομίες και ότι θα καταργηθεί όλο το σύστημα. Υπάρχει ενοχλητική φημολογία, αλλά είναι αδύνατον να καταπολεμηθεί, διότι ο καθένας λέει ό,τι θέλει».

* Για ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

«Είμαστε πρακτικά έτοιμοι να κάνουμε τον διαγωνισμό. Μένουν ορισμένα πράγματα, αλλά το βασικό που μένει δεν εξαρτάται από το ΤΑΙΠΕΔ. Χρειάζεται μια υποδομή. Υπάρχει ασάφεια ως προς το τρόπο που θα συντηρείται, θα επισκευάζεται και θα επεκτείνεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, διότι ακόμα συζητείται το πώς θα γίνει αυτό. Εκεί πραγματικά θα έχουμε πρόβλημα. Άρα δεν μπορούμε να κάνουμε το διαγωνισμό, όσο δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της υποδομής. Αυτό είναι ξεκάθαρο και βέβαιο».

Δημοσιογράφος: Άρα από το 1,5 δισ., τι θα εισπράξουμε φέτος;

Κ. Μανιατόπουλος: «Εκτιμώ ότι θα χάσουμε γύρω στα 200 εκατομμύρια κατ' έλαχιστον».

Δημοσιογράφος: Για το 2015 υπάρχει κάποιος άλλος από τους στόχους, πέραν της ΕΥΔΑΠ, όπου αντιμετωπίζουμε πρόβλημα;

Κ. Μανιατόπουλος: «Όλοι οι στόχοι είναι προβληματικοί. Για παράδειγμα, η μαρίνα Αλίμου που θα έπρεπε να ήταν κάτι σχετικά απλό, ξέρετε τι δυσκολίες φέρνει;... Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν ιδιαιτερότητες, δυσκολίες και κυρίως αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε διαμορφώσει ένα κλίμα αντίδρασης σε οποιαδήποτε πράξη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα