Ο Κ. Καραγκούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, μίλησε στις 9/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη χορήγηση αδειών στους κρατουμένους:

«Βεβαίως και πρέπει να γίνει πιο αυστηρός ο θεσμός της χορήγησης αδειών. Γι' αυτό άλλωστε φέραμε και τον θεσμό των ηλεκτρονικών βραχιολιών, ο οποίος πέρασε από τη Βουλή... Εγώ μάλιστα είχα κάνει ένα ταξίδι στην Ιταλία τους πρώτους δύο μήνες για να δω πως λειτουργεί αυτό το σύστημα...».

Δημοσιογράφος:
Αλλά δεν εφαρμόστηκε...

Κ. Καραγκούνης: «Θα σας εξηγήσω, διότι ακούγονται διάφορα πράγματα. Αυτή την στιγμή εκκρεμεί το προεδρικό διάταγμα. Πρέπει να βγει το προεδρικό διάταγμα, όπου στην ουσία θα καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Από την στιγμή που θα ολοκληρωθεί και το προεδρικό διάταγμα, θα πάμε σε ανοιχτό διαγωνισμό, ο οποίος μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. Βέβαια παίρνει ένα σχετικό χρονικό διάστημα, από 6 έως 7 μήνες -ίσως και πάρα πάνω-, αλλά μπορεί να γίνει και σύντομα. Φανταστείτε ότι πριν από 30 χρόνια δεν είχαμε καθόλου τέτοιο θεσμικό πλαίσιο και δεν είχαμε τέτοια τροποποίηση του άρθρου 282 του κώδικα πολιτικής δικονομίας. Μπορούμε δηλαδή, σ' ένα χρόνο, να έχουμε τα ηλεκτρονικά βραχιόλια που δεν θα εφαρμόζονται μόνο σε υπόδικους ή καταδίκους, αλλά και στους αδειούχους. Γιατί δεν μπορείς να καταργήσεις βέβαια και έναν ευρωπαϊκό θεσμό, όπως αυτός των αδειών. Ας μην φτάσουμε στο άλλο άκρο. Το να έχεις όμως μια επίβλεψη, μέσω αυτού του συστήματος, για το που βρίσκεται ο καθένας και ανά πάσα στιγμή να μπορείς να τον συλλάβεις, εάν παραβιάσει τους όρους, νομίζω ότι είναι καλό».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον θεσμό των αδειών για τέτοιες κατηγορίες εγκληματιών. Όχι μόνο για εγκλήματα τρομοκρατίας, αλλά και για βαρυποινίτες που έχουν καταδικαστεί για οργανωμένο έγκλημα και έχουν μια ιδιαίτερη επικινδυνότητα για την ελληνική κοινωνία, την δημόσια τάξη και ασφάλεια. Πρέπει τώρα να αυστηροποίησουμε τα πλαίσια και να αλλάξουμε τον θεσμό των αδειών, ώστε να απαγορεύεται η χορήγηση αδειών σε τέτοιες κατηγορίες κατηγορουμένων. Όπως πρέπει να γίνει αναμόρφωση και στο άρθρο 193 του ποινικού κώδικα για τις αποδράσεις. Γιατί όποιος αποδρά σήμερα, έχει ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτους. Η απόδραση πρέπει να θεωρείται κακούργημα. Όποιος αποδρά, πρέπει να γνωρίζει ότι θα εκτίσει 8, 10 ή και παραπάνω χρόνια. Εκτιμώ ότι με δύο τέτοιες νομοθετικές παρεμβάσεις, μπορούμε πραγματικά να λύσουμε σ' ένα πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα».

* Για το ενδεχόμενο ενοποίησης των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και για το πλαίσιο συντονισμού τους:

«Είναι δύο τελείως διαφορετικά υπουργεία. Εγώ δεν είμαι υπέρ μιας τέτοιας ενοποίησης. Έχουν διαφορετικές αρμοδιότητες. Και μάλιστα επειδή εγώ έχω υπηρετήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γνωρίζω πόσα πράγματα πρέπει να χειριστείς, καθώς είναι άλλο πράγμα οι φυλακές και άλλο το υπουργείο Δικαιοσύνης, το νομοθετικό του έργο και η λειτουργία των δικαστηρίων. Υπάρχουν σκέψεις και αντιλαμβάνομαι την πρόταση που έχει γίνει. Θα έλεγα όμως ότι χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ των δύο υπουργείων, όσον αφορά στη φύλαξη».

Δημοσιογράφος: Στο σωφρονιστικό σύστημα λέτε...

Κ. Καραγκούνης: «Ακριβώς. Υπάρχουν προτάσεις. Παλαιότερα η εξωτερική φύλαξη γινόταν από την αστυνομία. Υπάρχουν περιθώρια μεγάλης συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και αυτού της Δημόσιας Τάξης. Θα μπορούσε, δηλαδή, η αστυνομία ν' αναλάβει κομμάτι της φύλαξης...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα