Ο Κ. Χρυσόγονος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στις 27/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές:

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη φάση γι' αυτό και πρέπει όλοι να στηρίξουμε εμπράκτως την κυβέρνηση..... Η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει και μέσα στο επόμενο διάστημα, το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου -οπότε λήγει η τετράμηνη παράταση-, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Προς το παρόν,
όλα είναι στον αέρα. Δεν υπάρχει συμφωνία. Ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους υπάρχει, το οποίο μπορεί να καταλήξει σε ένα καλό, μέτριο ή και κακό αποτέλεσμα. Θα εξαρτηθεί και από τους συσχετισμούς δυνάμεων. Γι αυτό είπαμε ότι για 2 με 3 μήνες θα πρέπει να το στηρίξουμε όλοι».

* Για την αναγκαιότητα ευρύτερης συναίνεσης από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου:

«Συναίνεση ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει και η κυβέρνηση έδειξε κάποια δείγματα, όπως για παράδειγμα, στο θέμα της ανάδειξης του ΠτΔ... Η κυβέρνηση δεν επέλεξε έναν ΠτΔ από το αντιμνημονιακό μπλοκ ή από το χώρο της αριστεράς. Προτιμήσαμε να πάμε σε μια συναινετική εκλογή. Αυτό σηματοδοτούσε κάτι, νομίζω. Αλλά πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα άλλα κόμματα και κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της πρώην κυβέρνησης, τα οποία επί σειρά μηνών κινδυνολογούν και καταστροφολογούν ακατάσχετα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα πανικού ή και προσδοκίας για δήθεν grexit, που καταστρέφει τα δημόσια έσοδα και υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το ζήτημα δεν είναι τόσο ποιος θα ψηφίσει τι, όσο σε επίπεδο ρητορικής. Διότι η Νέα Δημοκρατία στήριξε την ρητορική της, προεκλογικά, στο ότι έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και θα βγούμε από τον πλανήτη... Είχε πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Έστω και τώρα ας το μαζέψουμε. Ενδεχόμενο grexit δεν υπάρχει. Είναι γελοίες αυτές οι συζητήσεις, αλλά έχουν μεγάλο αρνητικό αποτέλεσμα, διότι πανικοβάλλεται ο κόσμος και κάνει ανόητες και αυτοκαταστροφικές κινήσεις. Το να έχεις δύο και τρεις χιλιάδες ευρώ στο στρώμα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο στους πολίτες επειδή είναι επικίνδυνο για αυτούς, αλλά και στην εθνική οικονομία, διότι πάμε κάθε λίγο και λιγάκι και ζητιανεύουμε από τον κο Ντράγκι να μας αυξήσει τον ΕLA και μετά οδηγούμαστε σε αντιδιαπραγματεύσεις».

* Για την ψήφιση της συμφωνίας από την Βουλή:

«Τι να ψηφίσει το κοινοβούλιο σε αυτή τη φάση, το mail Βαρουφάκη; Δεν υπάρχει αντικείμενο ψηφοφορίας. Δεν υπάρχουν καν νούμερα εκεί, δεν υπάρχει καμία νομική δεσμευτικότητα...».

* Για τις φωνές κριτικής και στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Δεν μπορούσες να έχεις εκ των προτέρων ένα λεπτομερειακό σχεδιασμό, από τη στιγμή που δεν είχες τα στοιχεία που αποκτάς με την πρόσβαση στους φακέλλους των υπουργείων, όταν γίνεσαι κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό υποβλήθηκε 20 - 25 μέρες μετά τις εκλογές και η εξειδίκευσή του θα απαιτήσει σκληρή διαπραγμάτευση. Τώρα γίνεται η διαπραγμάτευση, είναι μπροστά μας. Όπως για παράδειγμα, όταν λέμε ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός του καθεστώτος του ΦΠΑ, αυτό μπορεί να ερμηνευτεί έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα. Το πώς θα ερμηνευτεί τελικώς όμως δεν είναι θέμα πειθούς και επιχειρημάτων του κ. Βαρουφάκη ή των συνομιλητών του από την άλλη μεριά, είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων».

Δημοσιογράφος: Άρα λέτε ότι στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης οποιοδήποτε μέτρο εξειδικευτεί, θα πρέπει να περάσει με νόμο από την Βουλή και εκεί θα κριθεί...

Κ. Χρυσόγονος: «Ακριβώς. Αν υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, θα περάσουν με νόμο από την Βουλή, δεν γίνεται αλλιώς. Σε εκείνη την φάση, όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση, ο καθένας θα δικαιούται να ασκήσει την κριτική του είτε μέσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είτε έξω από αυτόν.
Τώρα πρέπει όλοι να στηρίξουμε εμπράκτως και οι πολίτες να πληρώνουν τους φόρους τους -όσοι μπορούν- και να φέρουν τα λεφτά στις τράπεζες... Όλα είναι αλληλένδετα».

Δημοσιογράφος: Η συμφωνία δεν πρέπει να έχει ένα θεσμικό κύρος στην Ελλάδα; Με ποιο τρόπο θα γίνει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με υπουργικές αποφάσεις;

Κ. Χρυσόγονος: «Δεν υπάρχει συμφωνία. Το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στην ουσία ενέκρινε την θεωρητική παράταση της δανειακής σύμβασης, διότι λεφτά δεν έχουν καταβληθεί... Όταν υπάρξει συμφωνία για την εξειδίκευση των μέτρων, θα έρθει στην Βουλή για να ψηφίσουμε αυτά τα πράγματα».

* Για το ενδεχόμενο δανεισμού 20 - 30 δισ. ευρώ και νέο μνημόνιο:

«Αν συνεχίσουμε να πυροβολούμε τα πόδια μας, αυτός είναι ο κίνδυνος. Αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε συλλογικά, δικαιώνοντας αναδρομικά την ρήση του μακαρίτη Κ. Καραμανλή ότι "η χώρα έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο", θα κινδυνεύσουμε με τρίτο μνημόνιο».

Δημοσιογράφος: Ένα τέτοιο μνημόνιο χρειάζεται δημοψήφισμα ή άλλου τύπου διαδικασίες, κατά την γνώμη σας;

Κ. Χρυσόγονος: «Αν φθάσουμε σε νέα επαχθέστατα μέτρα, τα οποία ουσιαστικά θα είναι ίδια και χειρότερα από εκείνα που ζητούσαν οι δανειστές προεκλογικά και τα οποία απέρριψε ο ελληνικός λαός, βεβαίως θα χρειαστεί ανανέωση της λαϊκής εντολής με κάποιο τρόπο που μπορεί να είναι δημοψήφισμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα