Ο Κ. Χρυσόγονος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στις 15/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους:

Δημοσιογράφος: "Ήλιο" θα δούμε στη διαπραγμάτευση και τι ορίζετε εσείς ως θετική εξέλιξη;

Κ. Χρυσόγονος: «Ο χρόνος τελειώνει. Δεν μπορούμε να μπούμε στον Ιούνιο παρατείνοντας τις διαπραγματεύσεις, έστω και αν τυπικά υποτίθεται ότι η τρέχουσα δανειακή σύμβαση
έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου. Δεν είναι δυνατόν να μπούμε στον Ιούνιο χωρίς να έχουμε πάρει δανεικά, διότι θα οδηγηθούμε σε στάση πληρωμών κάποια στιγμή και η στάση πληρωμών θα δρομολογήσει σχεδόν άμεσα εξελίξεις. Άρα, πρέπει το αργότερο μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 21 - 22 Μαΐου να ληφθούν αποφάσεις και μάλιστα από τα συλλογικά όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ό,τι αφορά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τον καθορισμό της στάσης του κόμματος. Εκτιμώ ότι το αργότερο το επόμενο Σαββατοκύριακο πρέπει να συγκληθεί η κεντρική επιτροπή, η κοινοβουλευτική ομάδα -δεν ξέρω, αυτό θα το επιλέξει η ηγεσία του κόμματος- και να διεξαχθούν ψηφοφορίες».

Δημοσιογράφος: Επί συγκεκριμένου σχεδίου, επί αυτού που θα συμφωνηθεί, εννοείτε;

Κ. Χρυσόγονος: «Ή επί αυτού που δεν θα συμφωνηθεί, διότι είναι πιθανόν τελικά να υπάρξει αδιέξοδο -λιγότερο πιθανό βέβαια, πιθανότερο βλέπω να καταλήξουμε κάπου-, αλλά αν υπάρξει αδιέξοδο και πάλι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Δεν μπορούμε να τραβάμε άλλο το σχοινί της διαπραγμάτευσης, ούτε είναι δυνατόν να μπούμε στον Ιούνιο χωρίς καμία απόφαση, ούτε να ληφθούν αποφάσεις μόνο από την πολιτική γραμματεία ή από το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πρέπει να υπάρξει σύγκληση των συλλογικών οργάνων...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το ζήτημα είναι να καταλήξουμε κάπου. Ακόμα και αν καταλήξεις στο ότι θες να πας σε ρήξη, την ρήξη πρέπει να την προετοιμάσεις, να έχεις τη λαϊκή εντολή, που δεν υπάρχει λαϊκή εντολή για ρήξη αυτή τη στιγμή. Θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί από τη μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται χρόνο. Αν υποθέσουμε ότι ο λαός θα έδινε εντολή για ρήξη -όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιθανόν ότι θα έδινε εντολή για συμβιβασμό ακόμα και πέρα από τις κόκκινες γραμμές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.... Η ουσία είναι ότι όταν είσαι το αδύνατο μέρος σε μία διαπραγμάτευση, την ρήξη πρέπει να την προετοιμάσεις, δεν μπορείς να πας οποιαδήποτε στιγμή θα σε πάνε οι άλλοι με τις απαιτήσεις τους και αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο, εκτός αν υπάρχουν πράγματα που τα ξέρει η ηγεσία του κόμματος και δεν τα γνωρίζω εγώ».

Δημοσιογράφος: Σε προσωπικό επίπεδο υπάρχει περίπτωση ποτέ εσείς να προκρίνετε τη ρήξη έναντι κάποιου άλλου σεναρίου;

Κ. Χρυσόγονος: «Αν υπήρχε κάποιος χρηματοδότης, ο οποίος θα μας έδινε χρήματα για να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ και θα μας έδινε και κάποιες δεκάδες δισ. ακόμα για να σχηματίσουμε συναλλαγματικά αποθέματα και να πάμε στη δραχμή, θα ήταν ένα συζητήσιμο σενάριο... Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ρήξη, μπορούμε να αποφασίσουμε απόπειρα ρήξης, έχει διαφορά το ένα από το άλλο. Η απόπειρα ρήξης μπορεί να αποδειχθεί αποτυχημένη και στο τέλος να γυρίσεις πίσω σαν δαρμένος σκύλος. Από νομική άποψη, το να αποφάσιζε μία ελληνική κυβέρνηση -όχι η σημερινή κυβέρνηση, γιατί αυτή δεν έχει και εντολή-, να κόψει δραχμές δεν θα ισοδυναμούσε με αυτόματη έξοδο από την ευρωζώνη ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα και αν η απόφαση για να κόψουμε δραχμές συνοδευθεί από υποβολή αίτησης για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση -που πρέπει να ληφθεί η απόφαση αυτή από το κοινοβούλιο, ως αντίθετη πράξη της προσχώρησης-, ακόμα και αν η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο αποφάσιζαν κάτι τέτοιο, η αίτηση δεν θα ενεργοποιούσε αμέσως την έξοδο. Θα την ενεργοποιούσε όταν θα συνάπτονταν σχετική συμφωνία με όλα τα κράτη, ή αλλιώς η έξοδος θα επέρχονταν δύο χρόνια μετά την υποβολή της αιτήσεως. Σε όλο αυτό το διάστημα θα εξακολουθούσαμε νομικά να είμαστε και μέλος της Ένωσης και μέλος της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Αν στην πράξη αποδειχθεί ότι η δραχμή δεν θα μπορέσει να επιβληθεί στις συναλλαγές -γιατί αυτό είναι ένα τεράστιο στοίχημα- το αποτέλεσμα θα ήταν να προκληθεί τεράστια πολιτική αναταραχή, να πέσει η κυβέρνηση η οποία θα είχε την "τόλμη", την πρωτοβουλία, να κάνει κάτι τέτοιο και να έρθει μία άλλη κυβέρνηση, η οποία θα επαναφέρει τη χώρα εκεί που ήταν πριν, υπό πολύ δυσμενέστερους όρους και με πολύ χειρότερα μέτρα... Από νομική άποψη η έκδοση δραχμών απλώς σημαίνει παραβίαση του εργασιακού δικαίου, δεν σημαίνει ότι νομικά βγήκες από την ευρωζώνη, για την οποία παραβίαση θα σου κάνουν και μία προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μπορεί να καταδικαστείς και σε ένα πρόστιμο. Το ζήτημα της ρήξης, ακόμα και αν αποφασίσεις να τυπώσεις δραχμές, είναι ένα ανοιχτό στοίχημα. Αν δεν έχεις συναλλαγματικά αποθέματα για να μπορέσεις να περάσεις το μεταβατικό διάστημα μέχρι την διευκρίνιση της ισοτιμίας του νέου νομίσματος και αν στο εσωτερικό δεν μπορέσεις να επιβάλεις τη νέα δραχμή, διότι, για παράδειγμα, ο κόσμος δεν θα της έχει εμπιστοσύνη και θα προτιμά να συναλλάσσεται με τα ευρώ, τα οποία τα έχει σωρεύσει στα στρώματα, εκεί μπορεί απλώς να κάνεις μία προσπάθεια η οποία να αποδειχθεί αποτυχημένη. Άρα, πρέπει να έχουμε μπροστά μας την πραγματικότητα και να καταλαβαίνουμε μέχρι που μπορούμε να πάμε και που μπορούμε να δώσουμε γροθιά και που όχι. Στο μαχαίρι σίγουρα δεν μπορείς να δώσεις γροθιά».

Δημοσιογράφος: Η συμμετοχή μας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS θα έχει αποτέλεσμα οικονομικής ουσίας και μήπως θα έχει και επιπτώσεις γεωπολιτικής ουσίας;

Κ. Χρυσόγονος: «Αυτή η τράπεζα θα ενεργοποιηθεί -υποτίθεται- το 2016, αν και εφόσον... Άρα αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Μία και αναφέρεστε στα BRICS, η Ρωσία δεν νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής χρεοκοπίας, διότι και αυτή βρίσκεται κάτω από πολύ δυσχερή οικονομική πίεση, αυτή τη στιγμή και έχει ισορροπήσει προς το παρόν με τη βοήθεια της Κίνας. Για τους υπόλοιπους - Ινδούς, Βραζιλιάνους- δεν το συζητάμε καν. Ούτε έχουν κανένα ιδιαίτερο συμφέρον και δεν έχουν και τη δυνατότητα ακόμα περισσότερο... Ο μόνος που θα είχε τα οικονομικά μεγέθη για να πάρει στην πλάτη του την Ελλάδα από αυτούς θα ήταν η Κίνα. Αν η Κίνα έχει κάποιο ενδιαφέρον δεν το ξέρω και δεν έχω δει και καμία σχετική ένδειξη».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κίνδυνος αυτό να μας απομακρύνει από αυτό που ορίζουμε ως Δύση;

Κ. Χρυσόγονος:«Προφανώς. Αυτό θα ήταν μία μείζων επιλογή και γι' αυτό θα χρειαζόταν και δημοψήφισμα... Αν δεν βρεθεί τέτοιος "χορηγός", υποστηρικτής, δεν καταλαβαίνω πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί το σενάριο της ρήξης».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανοίξει συζήτηση για το αν ανήκει ή όχι στην Ευρώπη και στη Δύση;

Κ. Χρυσόγονος: «Για να ανοίξουμε μια τέτοια συζήτηση, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα και αυτή τη στιγμή στο βαθμό που δεν υπάρχει δεδηλωμένη ή υποκρυπτόμενη πρόθεση κάποιου έξω από τη Δύση να μας βοηθήσει για να έρθουμε σε ρήξη, δεν μπορούμε καν να συζητήσουμε αυτό το ενδεχόμενο».

Δημοσιογράφος: Περιθώριο, πολιτικά, να πάμε πίσω πληρωμές προς την ΕΚΤ έχουμε;

Κ. Χρυσόγονος: «Έχουμε περιθώριο να μην πληρώσουμε, αλλά η απάντηση της ΕΚΤ θα ήταν την άλλη μέρα να μας κλείσει την στρόφιγγα του ELA, να αυξήσει το ποσοστό έκπτωσης επί των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, άρα στην ουσία να οδηγήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε ασφυξία, σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, περιορισμούς στις αναλήψεις από τις τράπεζες, αυτά που είδαμε και στην Κύπρο. Το να μην πληρώσεις την ΕΚΤ θα ήταν ισοδύναμο ρήξης με την Ευρώπη. Το να μην πληρώσεις το ΔΝΤ θα ήταν ισοδύναμο ρήξης με ολόκληρο τον κόσμο...».

* Για Γ. Στουρνάρα:

Δημοσιογράφος: Ο κ. Στουρνάρας πρέπει να παραμείνει στη θέση του;

Κ. Χρυσόγονος: «Ο κ. Στουρνάρας μπορεί από μόνος του να αποφασίσει να αποχωρήσει, διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να παραιτηθεί, ούτε μπορεί να κηρύξει λήξασα τη θητεία του, παρά μόνο παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της χώρας με βάση την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καταστατικό της ΕΚΤ. Άρα, μία κίνηση απομάκρυνσης του κου Στουρνάρα θα ήταν το ισοδύναμο της μη πληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν. Θα ήταν, δηλαδή, απόπειρα ρήξης... Ο κ. Στουρνάρας είναι ένα πρόσωπο με συγκεκριμένο πολιτικό παρελθόν, έστω και αν ποτέ δεν έβαλε υποψηφιότητα για καμία αιρετή δημόσια θέση, το γεγονός ότι ήταν υπουργός Οικονομικών επί σχεδόν δύο χρόνια σε μία κυβέρνηση που είχε ένα εντελώς συγκεκριμένο προσανατολισμό και ιδεολογικό πρόσημο, τον καθιστούσε αντικειμενικά από τότε ακατάλληλο για να καταλάβει μία θέση, όπου θα έπρεπε να είναι ένα πρόσωπο γενικής αποδοχής, όπως η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Όμως η προηγούμενη κυβέρνηση τον διόρισε ουσιαστικά, όπως είχε το δικαίωμα και αυτός ο διορισμός ισχύει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με βάση το καταστατικό της ΕΚΤ και με βάση τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλει να γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, άρα είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτός είναι και δεν μπορούμε να τον βγάλουμε, παρά μόνο αν είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τα πράγματα σε ρήξη με τους εταίρους...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
δανειακή σύμβαση, αθηνα, ιουνίου, μαΐου, θες, δημοψηφισμα 2015, δημοσκοπηση, ΔΝΤ, δραχμη, σκύλος, σημαίνει, διευκρίνιση, νέα, συμμετοχή, τραπεζες, ρωσία, ελλαδα, ΕΚΤ, κυπρος, στουρναρας, συγκεκριμένο, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, διορισμος, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ρωσία, αιτηση, εξοδος, ηγεσια, θητεια, κινα, πιεση, σημερινη, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γροθια, δανειακή σύμβαση, διαστημα, δυνατοτητα, διευκρίνιση, ευρω, ειπε, υπαρχει, επρεπε, ευρωπη, ισχυει, θες, κυβερνηση, κινηση, μαΐου, μπορεις, νοημα, νομικη, ομαδα, ουσιαστικα, ουσια, παμε, ρηξη, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, συμμετοχή, σκύλος, χειροτερα, χρονος, αδυνατο, ανηκει, δικαιωμα, δωσεις, ενωση, χωρα, ιδιαιτερο, ιουνίου, κωστας, μπροστα, οργανα, σημαίνει, τραπεζα, υπαρχουν πραγματα
Τυχαία Θέματα