Ο Κ. Χατζηδάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστης Χατζηδάκης, μίλησε την 1/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την διαπραγμάτευση στο Παρίσι:

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται από καλύτερη βάση, με μεγαλύτερη αξιοπιστία, διότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά και αυτό μπορεί ως ένα βαθμό να εξαργυρωθεί στην διαπραγμάτευση. Δεν
πιστεύω στην διπλωματία του χτυπήματος στο τραπέζι. Πιστεύω στην αποφασιστικότητα, αλλά και στην ανάγκη να είσαι αξιόπιστος, όταν διαπραγματεύεσαι. Δεν ξέρω πόσο δημοφιλές είναι αυτό στον τόπο μας, αλλά όλα τα χρόνια που ήμουν στο ευρωκοινοβούλιο με έκαναν να το πιστέψω ακόμα περισσότερο...
Θα είναι μια διαπραγμάτευση σε δύο γύρους. Τώρα είναι μια εκατέρωθεν βολιδοσκόπηση... Στην πρώτη συνάντηση, στο Παρίσι, η έμφαση θα δοθεί σε μια εντονότερα πολιτικά διάσταση. Στην δεύτερη επαφή, που θα γίνει στην Αθήνα, θα υπάρχει μια πιο τεχνοκρατική προσέγγιση. Πιστεύω ότι από τις διαπραγματεύσεις αυτές θα βγει κάτι καλό, με την έννοια μιας μεγαλύτερης χαλάρωσης με τον α ή β τρόπο, πράγμα που μπορεί να έχει αντανάκλαση στην συνέχεια και στις διαπραγμάτευση για το χρέος. Υπάρχει μια βασική προϋπόθεση για την χώρα από εδώ και πέρα. Να μην υπονομεύσει η πολιτική την οικονομία, με την προεδρολογία και με την ανασφάλεια που δημιουργείται στις αγορές, λόγω του ότι η αξιωματική μας αντιπολίτευση έχει τα χαρακτηριστικά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Το ορθότερο θα ήταν -αν είχαμε άλλα χαρακτηριστικά, ως πολιτικό σύστημα-, να το αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα, με χαμηλότερους τόνους και με μια πατριωτική συνεννόηση, διότι αυτό επιτάσσεται σε τέτοιες στιγμές... Από την κυβέρνηση θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και θα γίνουν οι απαιτούμενες κινήσεις, για να υπογραμμιστεί και η συναινετική διάθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, διότι αυτή είναι η κατεύθυνση...
Η δική μου εντύπωση είναι -χωρίς να θέλω να αποκλείσω κανέναν-, ότι με δεδομένη την συγκυρία των πραγμάτων και την προσωπικότητά του, η υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα. Τώρα, αν υπάρξουν άλλοι, οι οποίοι θα ενώσουν τους 180 ευχερέστερα από τον Φ. Κουβέλη, θα φανεί».

* Για την διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας:

«Ο στόχος είναι -και πρέπει να είναι-, η μεγάλη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Όλες οι λέξεις που χρησιμοποίησα έχουν το νόημα τους. Και το μεγάλη και το σύγχρονη και το ευρωπαϊκή και το κεντροδεξιά. Μια Νέα Δημοκρατία που θα καλύπτει τον χώρο που κάλυπτε παλιότερα η Νέα Δημοκρατία, όπως τον καλύπτει αυτήν την ώρα το CDU στην Γερμανία ή το Partido Popular στην Ισπανία, για παράδειγμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση είμαι σίγουρος ότι θα κινηθούμε και δεν έχει τόση μεγάλη σημασία -όλα έχουν σημασία, μην υποτιμούμε τίποτα-, το επίπεδο των προσώπων στην κορυφή, όσο έχει η προσέγγιση και με μεσαία και χαμηλότερα στελέχη, που ενδεχομένως για τον α ή β λόγο έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία, τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η προσέγγιση με τον απλό ψηφοφόρο, τον απλό κεντροδεξιό. Το ουσιώδες είναι για μένα να προχωρήσουμε με μια πολιτική ταυτότητα τέτοια, η οποία θα ταιριάζει σε αυτό που είπα και όχι σε ένα πολιτικό σούπερ - μάρκετ».

* Για τα κόκκινα δάνεια:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για τα επιχειρηματικά δάνεια. Έχει καταθέσει κάποιες πρώτες προτάσεις στην Τρόικα. Θα γίνουν και κάποιες συζητήσεις στο Παρίσι και αργότερα στην Αθήνα και -φαντάζομαι-, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρχει μια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που θα υπακούει σε κάποιες αρχές και κανόνες. Όχι μια νομοθεσία για τους μπαταχτσήδες, αλλά για να διευθετηθούν εκκρεμότητες και να δοθούν ευκαιρίες σε αυτούς που έχουν δυνατότητα να προχωρήσουν μπροστά.
Ως προς την πρώτη κατοικία, υπήρχε μια ρύθμιση μεταβατική για το 2014, που την διαπραγματευτήκαμε σκληρά και δεν την δέχτηκε η Τρόικα και νομοθετήσαμε με ανοχή της Τρόικας, αλλά όχι με συμφωνία. Από εκεί και πέρα, στον ίδιο νόμο, υπήρξε ρύθμιση για ένα μόνιμο μοντέλο, το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο, από το 2015 και μετά... Είδα μια ανακοίνωση του ΠαΣοΚ, για παράδειγμα, ότι μπορεί να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις και να υπάρξει πληρέστερη προστασία. Είναι κάτι προς απόδειξη. Θα πρέπει να το αποδείξουν αυτοί που το λένε και, γιατί όχι, αν υπάρχει τέτοιο θέμα, να το δούμε. Κανείς δεν έχει δογματισμό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα