Ο Κ. Αρβανιτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μίλησε στις 20/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Πρέπει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ο πρύτανης και οι πρυτανικές αρχές να κάνουν ό,τι πρέπει βάσει των αρμοδιοτήτων που τους δίνει ο νόμος, ώστε να ανοίξει το πανεπιστήμιο. Ο νόμος είναι σαφής και εδώ υπάρχει ένα "πινγκ πονγκ" ευθυνών. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αυτά είναι αυτοδιοίκητα πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Το υπουργείο έχει έναν εποπτεύοντα ρόλο και εμείς, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε προκειμένου

να μείνουν τα ανοικτά τα πανεπιστήμια .

Και πρόσθεσε: «Έχει γίνει εξαντλητικός διάλογος μέσα στα πλαίσια του περιορισμένου και κατεπείγοντος χρόνου, μέσα στον οποίο κινείται η χώρα. Δηλαδή, κάλεσα και το συντονιστικό των πρυτάνεων τον Αύγουστο και τέλος Ιουλίου -δύο φορές μάλιστα- και μετά κατ' επανάληψιν τα ιδρύματα αυτά, τα οποία ουσιαστικά επηρεάζονται από την διαθεσιμότητα και σε τελευταίο επίπεδο κάλεσα και του πρυτάνεις των δύο κυρίως αθηναϊκών πανεπιστημίων και πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος μέσα στα πλαίσια των περιορισμών του συντετμημένου πολιτικού χώρου και των αναγκών της χώρας. Διάλογος έγινε. Και επιπλέον θα πω το εξής. Εδώ ζητήθηκε, γιατί έτσι πρέπει, από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να αυτοαξιολογηθούν και να μας παρουσιάσουν προτάσεις. Όσον αφορά στο θέμα της διαθεσιμότητας, εκεί πράγματι έγινε η αυτοαξιολόγηση, αλλά όλοι είπαν ότι "εμείς θέλουμε και άλλους. Δεν μας φτάνουν αυτοί".

Δημοσιογράφος: Θα αναγνωρίσετε όμως ότι σ' ένα πανεπιστήμιο, οι καθηγητές ή οι πρυτανικές αρχές -και εσείς πανεπιστημιακός είστε-, γνωρίζουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει. Και άκουγα τον πρόεδρο της Νομικής να λέει ότι "με την λίστα που βγήκε στην δημοσιότητα, το τμήμα της Νομικής μένει με τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους". Και να προσθέσω και κάτι άλλο που είπε ο κ. Φορτσάκης, στο οποίο θα ήθελα απάντηση. Το γεγονός -και γι' αυτό επέρριψε ευθύνη σε εσάς, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου-, ότι δεν υπάρχει σ' αυτή τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας το ζήτημα των 300 αποσπασμένων διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται είτε στο υπουργείο Παιδείας, είτε σε υπουργικά ή κομματικά γραφεία.

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Πρώτον, γιατί αυτές οι προτάσεις του κ. Φορτσάκη δεν ετέθησαν στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου , όταν αυτή αποφάσισε ότι χρειάζεται και άλλους υπαλλήλους; Ο κ. Φορτσάκης εκ των υστέρων λέει ότι "πράγματι έχετε δίκιο, έχουμε υπεράριθμους, απλώς δεν είναι αυτοί που λέτε εσείς. Μπορούσατε να πάρετε από τους αποσπασμένους". Όλα αυτά γιατί δεν ετέθησαν μέσα στην Σύγκλητο και εμφανίζονται εκπρόθεσμα ως προτάσεις; Δεύτερον, εδώ έχουμε ένα πανεπιστήμιο με 1.330 διοικητικούς υπαλλήλους, για έναν επωφελούμενο πληθυσμό, που αν βάλουμε και τους μη ενεργούς φοιτητές, φτάνει τις περίπου 80.000. Η διαθεσιμότητα θα επηρεάσει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ως εξής. Από τους 1.330 υπαλλήλους, θα παραμείνουν γύρω στους 800. Και από αυτούς που θα φύγουν, δεν θα απολυθούν όλοι. Οι περισσότεροι θα απορροφηθούν μέσα από τη δια-ιδρυματική διαθεσιμότητα από ιδρύματα που παρουσιάζουν ελλείψεις. Αλλά ας πούμε ότι μένουν γύρω στους 850. Στο υπουργείο Παιδείας, έχουμε έναν πληθυσμό περίπου 200.000 και η κεντρική υπηρεσία έχει μόλις 1.000. Αυτό που λέει λοιπόν ο κ. Φορτσάκης, δηλαδή αν γίνει διοικητική αναδιάρθρωση, το πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει με 800 - 850 άτομα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν ανήκουν στους καθηγητές ή σε ορισμένες σχολές, διότι εδώ εντοπίζεται η παθογένεια. Οι περισσότεροι υπάλληλοι μονιμοποιήθηκαν σε μια νύχτα. Ήταν παλιοί ερευνητές ή βοηθοί ερευνητών, συνάδελφων καθηγητών»

Δημοσιογράφος: Με το νόμο Παυλόπουλου, έγινε αυτό, αν δεν κάνω λάθος...

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Με διάφορους νόμους. Εδώ λοιπόν έχουμε μια ιδιοκτησιακή σχέση. Δεν είναι έτσι. Πρέπει να υπάρξει διοικητική αναδιάρθρωση και αυτοί οι 850 να ανακατανεμηθούν, ώστε να φτάσουν σε κάθε σχολή... Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι το Καποδιστριακό να κάνει ό,τι έπρεπε ήδη να έχει κάνει και να το συζητήσουμε. Να γίνει, δηλαδή, ένας εξορθολογισμός, μια εκπόνηση ενός οργανισμού και η απαιτούμενη αναδιάρθρωση. Έχουμε πει -και το είπα και στον πρύτανη σήμερα -, ότι μετά από αυτή την απόφαση θα πρέπει και αυτός να πάρει την διοικητική του ευθύνη και να πει στους υπαλλήλους ότι η απόφαση είναι παράνομη και ότι πρέπει να ανοίξουν την μπάρα, καθώς δεν μιλάμε πλέον για απεργία, αλλά για ομηρία και κατάληψη. Οφείλει να καλέσει φοιτητές και καθηγητές, για να γίνουν τα μαθήματά τους».

Δημοσιογράφος: Και τι σας απάντησε ο πρύτανης; Υπήρξε ανταπόκριση;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Νομίζω ότι θα πρέπει να ασκήσει τις αρμοδιότητές του. Θα το δούμε και στις ενέργειες του».

Δημοσιογράφος: Το ενδεχόμενο επίταξης των διοικητικών υπαλλήλων το σκέφτεστε, ως ένα σενάριο, αν δεν ανταποκριθούν οι πρυτανικές αρχές;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Ξέρετε ότι κάναμε μια επιστράτευση 86.000 ανθρώπων, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στη χώρα, καθώς ήταν επιβεβλημένη, προκειμένου να διασφαλίσουμε το αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων. Γνωρίζετε, γιατί είστε έμπειρη δημοσιογράφος, ότι ο πανεπιστημιακός χώρος έχει μια άλλη ιδιαιτερότητα και ένα άλλο ιστορικό βάρος, υπό την έννοια ότι έχουν διαδραματιστεί ιστορικά γεγονότα και η επίταξη θα οδηγούσε, κατά την άποψή μου, σε μια γενικότερη ανάφλεξη και αναταραχή, την οποία δεν επιθυμεί κανείς αυτήν την στιγμή καθώς δεν θα έλυνε το πρόβλημα...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Όταν όλες οι ελληνικές οικογένειες και η κοινωνία έχουν "ματώσει",δεν μπορούν 500 άνθρωποι -και μάλιστα στην περίπτωση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, λίγες περιπτώσεις, οι οποίες γνωρίζουμε πως έχουν "μπει από τα παράθυρα", για να μην πω πράγματα τα οποία δεν τιμούν κανέναν-, να κρατούν σε ομηρία λες τις ελληνικές οικογένειες. Είναι δυσανάλογο κοινωνικά».

Δημοσιογράφος: Έχουν "μπει όλοι από τα παράθυρα";

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Θα σας πω μόνο τούτο. Τριακόσιες δεκατρείς περιπτώσεις υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ είναι συνεπώνυμοι. Και 180, είτε μιλάμε για άνδρα είτε για γυναίκα, έχουν το ίδιο επίθετο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα