Ο Κ. Αρβανιτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984


Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μίλησε στις 8/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιώργο Αποστολίδη.

 Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη νέα σχολική χρονιά:


«Είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ούτως ώστε τα πράγματα να διεξαχθούν ομαλά. Επί δύο μήνες τώρα, δίνουμε στο υπουργείο τη μάχη για βιβλία στις τάξεις και προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να είναι στις θέσεις τους χωρίς κενά. Από εκεί και έπειτα, τα προβλήματα είναι γνωστά. Η εκπαιδευτική

κοινότητα υφίσταται και αυτή τις γενικότερες περικοπές και θυσίες που υφίσταται όλη η ελληνική κοινωνία, αλλά πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με αυταπάρνηση και πάντοτε σε δύσκολες συνθήκες τελούν το λειτούργημά τους, θα κάνουν και αυτό τον χρόνο το καθήκον τους και θα βοηθήσουν όλοι μαζί, ώστε η πατρίδα να βγει από την κρίση».

* Για τα βιβλία:


«Τα βιβλία θα είναι στα σχολεία. Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και αυτό το οποίο θέλω να κατακτήσουμε είναι να μην υπάρχει πια αυτή η αγωνία . Να είναι αυτοματοποιημένες οι διαδικασίες και ανεξαρτήτως υπουργείου, αυτά να είναι διασφαλισμένα και πάντοτε στην ώρα τους».

* Για τους εκπαιδευτικούς:


«Δεν σας κρύβω ότι το πρώτο πράγμα που η πολιτεία πρέπει να μελετήσει, μετά την πάροδο αυτής της κρίσης, είναι οι εκπαιδευτικοί να έχουν ένα μισθό ο οποίος θα τους επιτρέπει να επιτελούν το τόσο κρίσιμο λειτούργημά τους. Από εκεί και έπειτα, το θέμα των κενών μας απασχολεί ιδιαίτερα, υπό την έννοια ότι ο τρόπος τοποθέτησης των εκπαιδευτικών παρουσιάζει μεγάλες στρεβλώσεις και γι' αυτό παρουσιάζονται τα κενά. Διότι, όταν έχουμε 156.000 εκπαιδευτικούς και κάθε χρόνο έχουμε περίπου 15.000 αναπληρωτές, για 14.900 σχολικές μονάδες, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κενά. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών δημιουργεί στρεβλώσεις. Πρέπει να εξορθολογιστεί ο τρόπος τοποθέτησης των εκπαιδευτικών και αυτό μελετάμε για την επόμενη σχολική χρονιά, ούτως ώστε και εκεί οι διαδικασίες να είναι ορθολογικές και αυτοματοποιημένες και να μην ανησυχούμε στην έναρξη κάθε χρονιάς πώς και πού θα υπάρχουν κενά».

* Για τις απεργίες:


«Δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι δραματικές οι περικοπές. Οι εκπαιδευτικοί, τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Υπάρχει απόγνωση, αγωνία και δεν μπορώ να επικρίνω τη στάση τους. Αλλά, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει όλοι μαζί να δούμε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε μια αγωνιώδη μάχη. Δίνουμε μια μάχη για την ύπαρξή μας. Επομένως, παρά τις περικοπές, τις θυσίες που υφιστάμεθα, πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα