«Ο Ιπτάμενος Ολλανδός»

Μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ παγκοσμίως, ορόσημο του γερμανικού ρομαντισμού, ο «Ιπτάμενος Ολλανδός», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, στις 7, 9, 11, 13 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη όπερας Γιάννη Κόκκου και σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Στην παράσταση συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι λυρικοί καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

Στο μεταξύ σε μια κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης, η
Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει 1500 δωρεάν θέσεις σε ανέργους, στη γενική δοκιμή, που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 9μμ.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες της Λυρικής σκηνής που παίρνουν μέρος στην παράσταση, ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου.

«Είναι η πρώτη όπερα του Βάγκνερ με αυτή τη μορφή», επεσήμανε ο κ. Κορωναίος, τονίζοντας, επιπλέον, ότι «αποτελεί πρώιμο έργο του συνθέτη και είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο από τις μελέτες του πάνω στην Ιταλική σχολή».

«Δεν είναι η γνωστή βαριά μουσική που ακούμε συνήθως από τον Βάγκνερ, αλλά ένα ανάμεικτο ακόμα σχήμα, της δικής του μουσική και της επήρειας από τις διάφορες σχολές και κυρίως την Ιταλική», είπε.

Αναφερόμενος στον σκηνοθέτη και σκηνογράφο της παράστασης, χαρακτήρισε τον κύριο Κόκκο μια εξαιρετική παρουσία που επιτέλους έρχεται και στην Ελλάδα.

Τον ρόλο του Ολλανδού ερμηνεύουν δύο από τους διασημότερους τενόρους στον κόσμο, ο περιζήτητος Γερμανός βαρύτονος Τόμας Γ. Μάγερ και ο Τόμας Γκατσέλι, ενώ της Ζέντα η εξαιρετικά διάσημη Ζαν Μισέλ Σαρμπονέ.

Όσον αφορά στην αποψινή παράσταση, που θα παρακολουθήσουν οι 1500 άνεργοι, ο γνωστός
τενόρος είπε «είναι μια προσπάθεια της Λυρικής σκηνής και του καλλιτεχνικού διευθυντή της, του κ. Μιχαηλίδη να προσφέρει τον πολιτισμό ακόμα και σε ανθρώπους που δεν θα είχαν σε διαφορετική περίπτωση την ευκαιρία».

Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει ένας από τους κορυφαίους Έλληνες
αρχιμουσικούς, ο Λουκάς Καρυτινός, ο οποίος διηύθυνε το 1994 τον Ιπτάμενο Ολλανδό στο θέατρο Ολύμπια.
Keywords
Τυχαία Θέματα