Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ζητά «ζεστό» χρήμα στην οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διοχετεύσει έως 80 δισ. ευρώ «ζεστού» χρήματος στην εξασθενημένη ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, προειδοποιώντας ότι το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες κινδυνεύει να αποτύχει, χωρίς ένα επαρκές ποσό μετρητών για την τόνωση της ζήτησης.

Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από έργα υποδομών και άλλα προγράμματα.
«Φοβάμαι ότι (το σχέδιο) μπορεί να είναι τελικά απογοητευτικό», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα για την εποπτεία του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο ορισμένοι αποκαλούν «New Deal».

Ο κ. Μακρόν μίλησε ευθαρσώς για «ψεύτικες» (fake) μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία στο παρελθόν. Οι «πραγματικές» μεταρρυθμίσεις είναι τώρα το προαπαιτούμενο για ένα κατάλληλο πρόγραμμα στήριξης από τους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός. «Είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε μία δυναμική (για το πακέτο στήριξης) και το μεταρρυθμιστικό πακέτο μας είναι κρίσιμο, επειδή μα αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ζητήσουμε με τη σειρά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για να προωθήσει τις επενδύσεις, υποστήριξε ο κ. Μακρόν, αλλά πιστεύει ότι το Βερολίνο αλλάζει στάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα