Ο Γ. Ζανιάς στο Eurogroup

Ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup. Θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει χρόνο για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας και τις βασικές αρχές και προσδοκίες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας. Θα κάνουν

μια γενική επισκόπηση των δημοσιονομικών θεμάτων ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Από αυτή θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση, ύψους 5 δισ. ευρώ καθώς και το δεύτερο «πακέτο» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση που θα ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας θα έχει ως επίκεντρο την επέκταση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά 2 χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016.

Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση του προγράμματος θα είναι το βάθος της ύφεσης που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 6% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές μισθών, ενώ δύσκολες θεωρούνται και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Keywords
Τυχαία Θέματα