Ο Γ. Τραγάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο A' αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Τραγάκης, μίλησε στις 8/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.


Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα και τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής:

«Η δικαστική εξουσία επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον της, όπως και οι διωκτικές αρχές. Νομίζω ότι είναι τώρα η ώρα της πολιτικής ηγεσίας να επιτελέσουμε

κι εμείς το καθήκον μας. Και είναι δικό μας καθήκον πλέον να κατεβάσουμε αυτό το μόρφωμα στα ποσοστά που είχε το 2009 και προηγουμένως, δηλαδή περίπου στο 0,5%...».

Δημοσιογράφος: Να προσθέσω στο συλλογισμό σας ότι με βάση τη δημοσκόπηση της GPO υπάρχει ένα ποσοστό 78%, που λέει ότι το πολιτικό σύστημα ανέχθηκε αυτό το μόρφωμα...

Γ. Τραγάκης: «Σε οποιοδήποτε ερώτημα αν ανατρέξετε διαχρονικά σε δημοσκοπήσεις... Για παράδειγμα, συλλαμβάνουν κάποιον επ' αυτοφόρω να κάνει φόνο. Θα δείτε ότι δημοσκοπικά το 80% περίπου θα είναι υπέρ της καταδίκης του και το 20% θα έχει αμφιβολίες. Αυτό δεν μας ανησυχεί, διότι στην ίδια δημοσκόπηση θα είδατε ότι το 80% καταδικάζει και αναγνωρίζει ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα εκτός συνταγματικού τόξου».

Δημοσιογράφος: Εγκληματική οργάνωση λέει το 77%...

Γ. Τραγάκης: «Ναι, το 80% -το στρογγυλεύω-, λέει ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Αυτό δεν είναι το σημαντικό. Το σημαντικό για μας είναι τα ποσοστά που καταγράφει στη δημοσκόπηση, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου κι όχι την εκτίμηση. Διότι αν ανατρέξουμε σε παλιότερες δημοσκοπήσεις -πριν από 2-3 μήνες-, θα δείτε ότι τουλάχιστον ανεκόπη ο ρυθμός αύξησης, διότι είχε μονίμως αυξητική τάση. Από το Μάιο του 2013, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ανοδική τάση για την Χρυσή Αυγή. Τώρα, όχι μόνο αυτή η ανοδική τάση έχει τελειώσει, αλλά έχει αρχίσει και η μείωση. Μην ξεχνάτε ότι το 10,8% έγινε περίπου 6,8 - 7%, που σημαίνει ότι έχει υποστεί μια μείωση περίπου του 35% - 40%. Αυτό νομίζω θα συνεχιστεί. Για να συνεχιστεί όμως, πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες».

* Για το ζήτημα της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής:

«Χτες, 7 Οκτωβρίου, ήρθε το απόγευμα στη Βουλή, εκ μέρους του πρωτοδικείου Αθηνών, απ' τα ανακριτικά γραφεία, για την ένταξη σε εγκληματικό αγώνα και την διεύθυνση αυτής... Υπάρχει και διάταξη που αναφέρεται σε ανατροπή του ισχύοντος πολιτεύματος. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική κατηγορία, που έρχεται σαν επιστέγασμα του πρώτου κατηγορητηρίου, που είχε έρθει εναντίον των υπόδικων έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Τώρα αναφέρεται σε τρεις καινούργιους βουλευτές, τον Γερμενή, τον Ηλιόπουλο και τον Μπούκουρα, με αυτές τις βαριές κατηγορίες και με άλλες κατηγορίες εναντίον και των υποδίκων, Παναγιώταρου και Κασιδιάρη. Για αυτά απαιτείται τώρα άρση ασυλίας από την ολομέλεια της Βουλής. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ότι την Πέμπτη, στην επιτροπή που έχουμε στη Βουλή σε ό,τι αφορά τις άρσεις των ασυλιών, δηλαδή στην επιτροπή δεοντολογίας, θα ληφθεί σίγουρα απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία να έρθει το θέμα στην ολομέλεια. Η εκτίμηση είναι ότι και στην ολομέλεια όλοι οι βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της άρσης ασυλιών, τις οποίες θα φέρουμε αμέσως μετά, την επόμενη εβδομάδα ίσως».

* Για το ενδεχόμενο να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νομιμότητας:

«Δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για να τεθεί εκτός νομιμότητας... Δεν προβλέπεται βάση του Συντάγματος. Όταν όμως τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις του δικαστηρίου, είναι σίγουρο ότι μαζί με τις αποφάσεις αυτές θα στερηθούν και των πολιτικών τους δικαιωμάτων οι κατηγορούμενοι. Στερούμενοι των πολιτικών τους δικαιωμάτων, αυτομάτως εκπίπτουν από τη βουλευτική ιδιότητα και τις έδρες καταλαμβάνουν αναπληρωματικοί, πηγαίνοντας κατά σειρά από τον πρώτο αναπληρωματικό μέχρι τον τελευταίο».

* Για την κρατική χρηματοδότηση, την βουλευτική αποζημίωση και τη συμπεριφορά στο κοινοβούλιο:

«Η κρατική χρηματοδότηση είναι ένα θέμα στο οποίο εγώ προτρέπω όλα τα κόμματα να έχουμε ομοφωνία. Διότι ήρθε μία τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα βραχιολάκια, που έχει ο υπουργός. Η τροπολογία δεν βρήκε σύμφωνη γνώμη από όλα τα κόμματα, την πήρε πίσω και θα τη φέρει αναμορφωμένη στην ολομέλεια. Πιστεύω ότι σε αυτό θα πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουμε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου ομόφωνα».

Δημοσιογράφος: Αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης λέει αυτή;

Γ. Τραγάκης: «Αναστολή και αν μετά την τελεσιδικία της αποφάσεως, για παράδειγμα -που δεν πιστεύω ότι θα γίνει-, αθωωθούν, θα τους δοθούν αναδρομικά τα χρήματα. Ορισμένα κόμματα λένε ότι αυτές είναι βιαστικές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να δώσουν το παράδειγμα ή το δικαίωμα μελλοντικά να γίνει κάποια τέτοια πράξη και εναντίον άλλου κόμματος. Η απάντηση είναι ότι δεν πιστεύω ότι κανένα άλλο κόμμα θα κατηγορηθεί ως εγκληματική οργάνωση ή ότι θα κατηγορηθεί για κακουργηματικές πράξεις ο αρχηγός του και θα καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Από εκεί και πέρα, τέτοιος φόβος δεν υπάρχει...
Το δεύτερο θέμα είναι αυτό της βουλευτικής αποζημίωσης και των ατελειών που έχουν οι βουλευτές... Έχουμε για παράδειγμα την βουλευτική ατέλεια, την ατέλεια στα ταχυδρομεία, έχουμε τους επιστημονικούς συνεργάτες, τους μετακλητούς υπαλλήλους. Από τη στιγμή που δεν επιτελούν τα βουλευτικά τους καθήκοντα οι προφυλακισμένοι βουλευτές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτά τα προνόμια θα πρέπει να εκπέσουν. Το θέμα είναι με τη βουλευτική αποζημίωση. Εδώ οι θέσεις είναι δύο. Η μία είναι να κοπεί οριστικά όλη η βουλευτική αποζημίωση. Η δεύτερη θέση είναι εκείνη που ισχύει και στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ότι όταν ένας δημόσιος υπάλληλος καταδικαστεί αμετάκλητα για κακουργηματική πράξη, του καταβάλλεται μόνο το 33% του μισθού του για βιοποριστικούς λόγους. Δεν ξέρω αν θα ισχύσει κάτι τέτοιο και για τη συγκεκριμένη περίπτωση...».

Δημοσιογράφος: Η πρόταση της πλειοψηφίας ποια είναι;

Γ. Τραγάκης: «Είναι σίγουρο ότι συμφωνούμε ομόφωνα σε ό,τι αφορά τις ατέλειες και τα προνόμια και θα συμφωνήσουμε πιστεύω σε μία λύση σε ό,τι αφορά την βουλευτική αποζημίωση. Δεν μπορώ να ξέρω από τώρα ποια λύση θα προκριθεί, γιατί γίνονται ζυμώσεις στα κόμματα, για να μας φέρουν τις απόψεις τους στη διάσκεψη των προέδρων και να αποφασίσουμε. Πάλι το λέω και το πιστεύω, ότι πρέπει να γίνει ομόφωνα, για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι απέναντί τους. Η τρίτη πρωτοβουλία η οποία πρέπει να ληφθεί είναι η συμπεριφορά τους εντός του κοινοβουλίου. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει επανειλημμένα εμάς, στο προεδρείο... Έχουμε τα μέσα που μας προσφέρουν το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και οι νόμοι, για να επιβάλλουμε την τάξη. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από μία απλή επίπληξη και να καταλήξουμε μέχρι και πρόταση μομφής».

Δημοσιογράφος: Χρειάζεται εδώ αλλαγή στον κανονισμό της Βουλής;

Γ. Τραγάκης: «Όχι, ο κανονισμός τα καλύπτει όλα. Παραδείγματος χάρη, η σκληρότερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε κάποιον είναι η ποινή της μομφής, που σημαίνει ότι θα απέχει των δραστηριοτήτων του κοινοβουλίου επί το χρονικό διάστημα που θα αποφασίσει η ολομέλεια της Βουλής, το οποίο ξεκινά από 15 ημέρες. Και θα γίνει και περικοπή της βουλευτικής του αποζημίωσης. Αυτά τα όπλα τα έχουμε, πρέπει να τα εφαρμόσουμε. Αν και η πρόβλεψή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή, μάλλον δείχνουν "αρσακειάδες". Από την πρώτη συνεδρίαση που έγινε, σε θέματα που είχαμε για κάποιες κυρώσεις συμβάσεων την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και χθες στον αγιασμό».

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

Δημοσιογράφος: Το κομμάτι του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, δεν είναι μέσα στις άμεσες πρωτοβουλίες;

Γ. Τραγάκης: «Ασφαλώς και είναι και θα λυθεί σύντομα. Διότι, κατά δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, έχουν κατατεθεί τέσσερα αντιρατσιστικά νομοσχέδια -ένα από κάθε κόμμα-, θα υπάρξει συγκερασμός των τεσσάρων προτάσεων αυτών των νομοσχεδίων και θα φέρει ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση συντομότατα...
Νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκαν οι προτάσεις για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο -η πρωτοβουλία ανήκε στο ΠαΣοΚ, όπως γνωρίζετε-, η κυβέρνηση είχε επιφυλαχθεί ότι θα φέρει ένα δικό της νομοσχέδιο. Μετά, όταν άρχισαν να κατατίθενται σωρηδόν και από τα υπόλοιπα κόμματα αντιρατσιστικά νομοσχέδια, λογικό ήταν να θέλει να φέρει ένα συγκερασμό αυτών των απόψεων... Αργήσαμε λίγο».

Δημοσιογράφος: Γιατί η αρχική θέση ήταν ότι δεν χρειάζεται νέο νομοθέτημα, ενδεχομένως κάποιες συμπληρωματικές διατάξεις, το νομικό οπλοστάσιο είναι επαρκές, ακούγαμε τότε...

Γ. Τραγάκης: «Η ζωή, όπως είδατε, άλλα πρεσβεύει και οι πράξεις τους άλλα πρέσβευαν, οπότε έγινε αδήριτη ανάγκη να γίνει αυτό».

* Για το νόμο περί ευθύνης υπουργών:

Δημοσιογράφος: Με αφορμή την καταδίκη του πρώην υπουργού, ακούω από πολλούς νομικούς τις τελευταίες μέρες, ότι θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να αναλάβει μία πρωτοβουλία, προκειμένου να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών...

Γ. Τραγάκης: «Βεβαίως. Είμαι απόλυτα σύμφωνος στο να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών... Χρειάζεται, βεβαίως. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα προνόμια. Έχω την αίσθηση ότι ακόμα και το θέμα της βουλευτικής ασυλίας θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά πια, με τις ιδιάζουσες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να αντιμετωπίζονται οι πολιτικοί όπως όλοι οι πολίτες».


«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Keywords
Τυχαία Θέματα