Ο Γ. Στεργίου στον ΑΘΗΝΑ984

O γενικός γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων, Γιώργος Στεργίου, μίλησε στις 07/09 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για αθέμιτες συμπεριφορές των ασφαλιστικών εταιριών:

«Στο κομμάτι των συμβολαίων που αφορούν τον καταναλωτή, τα νοσοκομειακά και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά προϊόντα, είναι γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια -φυσικά και κάτω από την πίεση πολλών καταγγελιών, διότι δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε
τη συμμετοχή και τη δύναμη που έχει ο πολίτης-  και ήδη έχουμε προχωρήσει στην επιβολή προστίμων.
Ο προκάτοχός μου, αν δεν κάνω λάθος, επέβαλε αρκετά υψηλά πρόστιμα σε ασφαλιστικές εταιρίες και από την ενημέρωση που έχω, ήδη ολοκληρώνουμε και κάποιες νέες περιπτώσεις και θα προβούμε σύντομα σε σχετικές ανακοινώσεις... Είναι γεγονός πάντως ότι πολλές φορές η επιβολή κυρώσεων δεν αποτελεί λύση σε τέτοιου είδους ζητήματα. Όμως από την άλλη, δημιουργείται μία σχετική νομολογία που δεν υπήρχε στο ελληνικό δίκαιο, γεγονός που αποτελεί  ισχυρό βήμα για αγωγές, αποζημιώσεις».

* Για τα θύματα  περιπτώσεων αθέμιτου ανταγωνισμού:

«Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί συνολικά την Ε.Ε. και μάλιστα αρκετά κράτη - μέλη έχουν ήδη  προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαβούλευση για το πώς θα διαχειριστεί η Ε.Ε. τέτοιου είδους υποθέσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχει, άλλωστε εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Χατζηδάκη, ότι θα πάρουμε νομοθετική πρωτοβουλία ακριβώς για τις συλλογικές αποζημιώσεις θυμάτων επιχειρήσεων ή καταναλωτών από παραβιάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού. Εμείς θέλουμε με την ενίσχυση αυτού του νομοθετικού πλαισίου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις εταιρίες στο να παραβαίνουν το δίκαιο του ανταγωνισμού. Δηλαδή, να ισχυροποιήσουμε την αποτρεπτικότητα του νομοθετικού πλαισίου».

* Για τις χρεώσεις στις γραμμές εταιριών για ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ:

«Είναι γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη σύγχυση μέσα από τον διαφημιστικό βομβαρδισμό των καταναλωτών, γι' αυτό ακριβώς η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στις 23 Αυγούστου με σχετικό δελτίο τύπου σύγκρινε τις τιμές και ενημέρωνε τους καταναλωτές σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέχουν στις χρεώσεις. Κι εδώ θέλω να πω ότι η χρέωση από σταθερό τηλέφωνο είναι ανά κλήση, άρα δεν είναι χρονοχρέωση από κινητό τηλέφωνο. Όμως σε τρεις από τις  εταιρίες είναι ανά λεπτό και η τέταρτη εταιρία είναι ανά κλήση πάλι. Νομίζω ωστόσο ότι ο καταναλωτής έχει διαμορφώσει πλέον πολύ καλύτερη εικόνα για το πώς γίνονται αυτές οι χρεώσεις. Μέχρι στιγμής πέραν των διαμαρτυριών για το θέμα τη χρέωσης, δεν είχαμε καταγγελίες Όπως και για ηθελημένες καθυστερήσεις από  πλευράς τηλεφωνικών κέντρων στη διαδικασία της παροχής της υπηρεσίας».

* Για την αγορανομική διάταξη του υφυπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές στα κ
Keywords
Τυχαία Θέματα