Ο Γ. Στεργίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου, μίλησε στις 7/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για κόκκινα δάνεια:

«Και στη χθεσινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει πλήρης σύμπνοια για το σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει και δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, διότι φαίνεται ότι σε αυτό το σχέδιο τουλάχιστον -για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων και όχι μόνο δανείων, γενικά οφειλών-, συμφωνούν και οι παράγοντες της εγχώριας αγοράς. Και δεν εννοώ μόνο τις τράπεζες,
αλλά κατά κύριο λόγο τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων. Άρα, λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε και κανένας να διαφωνεί. Παρόλα αυτά όμως, διαχειριζόμαστε ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, που είναι μοναδικό για τα παγκόσμια χρονικά, όχι μόνο για τη χώρα μας. Μιλάμε για το μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος που έχει σκάσει στα παγκόσμια χρονικά, σαν ποσοστό πάντα του Ακαθάριστου Ελληνικού Προϊόντος... Έχουμε προχωρήσει, έχουμε πάρει πρωτοβουλίες όμως το θέμα είναι τόσο σύνθετο και έχει πολλές και διαφορετικές πτυχές. Μακάρι να μπορούσε να αντιμετωπιστεί μ' ένα σχέδιο νόμου ή με μία και μόνο πρωτοβουλία. Δεν έχει αντιμετωπιστεί πουθενά στο κόσμο και είναι εξαιρετικά δύσκολο ν' αντιμετωπιστεί στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, η λύση την οποία προκρίνουμε αυτή τη στιγμή για την επίλυση των επιχειρηματικών οφειλών -διότι ο σκοπός για τον οποίο προτάσσουμε τις επιχειρηματικές οφειλές σε αυτή τη φάση, δεν είναι άλλος από το να μπορέσουν οι ιδιώτες, τα φυσικά πρόσωπα και οι μισθωτοί ν' αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να λύσουμε μια και έξω το όποιο πρόβλημα έχουμε με καθυστερούμενα δάνεια-, είναι να βρούμε δουλειά, αν είμαστε άνεργοι ή να βελτιώσουμε τις αποδοχές μας, αν ήδη δουλεύουμε. Άρα, λοιπόν, αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης στις επιχειρήσεις, πώς θα συμβούν αυτά τα δύο πράγματα; Πάντοτε υπάρχουν σκέψεις, όχι μόνο για ειδικές ομάδες φορολογουμένων ή επιχειρηματιών. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε σε μια πρωτοβουλία, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Αν δεν ανατάξουμε την επιχειρηματική οικογένεια στη χώρα μας, δύσκολα θα μπορέσει να επέλθει η περιβόητη και περιπόθητη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη την οποία προβλέπουμε και στον επόμενο προϋπολογισμό δεν θα έλθει μόνο από ξένες επενδύσεις ή από κάπου μαγικά από το εξωτερικό, αλλά από τις εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως, κάποια στιγμή, θα πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με το χθες, δηλαδή με τις οφειλές τους και θα πρέπει ν' ασχοληθούν με το κύριο αντικείμενο της δουλειάς τους που είναι να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, τις υπηρεσίες τους, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και στο τέλος να κερδίσουν».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν δάνεια που δεν θα ρυθμιστούν;

Γ. Στεργίου: «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, αυτή τη στιγμή, σε κάτι τέτοιο. Η πρόθεση μας είναι να υπάρχει μια συνολική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους. Μια παράμετρος, την οποία θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε, είναι ότι δυστυχώς στο παρελθόν, με την πρακτική των οριζόντιων ρυθμίσεων που ακολουθούσε το ελληνικό κράτος, επιβράβευε συνήθως αυτούς που κατ' επιλογήν δεν πλήρωναν τις οφειλές τους και έδινε ένα πολύ άσχημο μήνυμα σε όσους προσπαθούσαν να το κάνουν ακόμα και με πολύ μεγάλη πίεση. Αυτό το πράγμα θέλουμε να το αντιστρέψουμε και θα το κάνουμε. Τους μπαταχτσήδες στη σημερινή εποχή δεν μπορούμε να τους ανεχτούμε. Λειτουργούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και όλων εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης. Πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις σύντομα. Εμείς, έτσι και αλλιώς, είχαμε δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε προχωρήσει σε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία. Ο στόχος μας παραμένει ως έχει. Δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία το τι θα έχει μεσολαβήσει μέχρι να έρθει αυτή η ρύθμιση στη Βουλή. Το σημαντικό είναι να είναι αποτελεσματική και αυτός είναι ο στόχος μας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπήκε στο τραπέζι από την ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2014. Δεν είναι κάτι το οποίο το συζητάγαμε εδώ και δύο χρόνια. Αλλά μέχρι και το καλοκαίρι του 2014, όπου με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης, του κ. Δένδια, ξεκινήσαμε αυτή τη προσπάθεια, είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο κομμάτι μάλλον το παρακολουθούσαμε αμήχανα, διότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν μπορούσε να είναι άλλη από τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών. Σήμερα, λοιπόν, που σταθεροποιήθηκαν τα δημοσιονομικά, που έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και το τραπεζικό σύστημα σίγουρα πατάει καλύτερα στα πόδια του απ' ότι πριν -από ένα ή δύο χρόνια-, νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια αποτελεσματική διευθέτηση των επιχειρηματικών οφειλών, αλλά και να διευθετήσουμε και τις οφειλές προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία... Στόχος της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και είμαστε σταθεροί και πιστοί σε αυτό το πλάνο. Τώρα νομίζω ότι και για τους πλειστηριασμούς είχαμε κάνει μια ανάλογη κουβέντα πριν προχωρήσουμε στη νομοθέτηση, την οποία -όπως γνωρίζετε- τελικά προχωρήσαμε με την ανοχή των πιστωτών μας. Αντιλαμβάνεστε ότι θα κάνουμε αυτό που προτάσσει το χρέος προς τη πατρίδα, αλλά και την οικονομία της χώρας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα