Ο Γ. Σταθάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιώργος Σταθάκης, μίλησε στις 27/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για αύξηση στο ποσοστό χρέους:

«Δεν ξέρω πώς ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται πως θα εξομαλυνθεί το χρέος. Η αποπληρωμή του χρέους αυτού έχει μεταφερθεί μετά το 2020 και μέχρι το 2020 καλούμαστε -μετά την ευνοϊκή ρύθμιση των επιτοκίων-, να πληρώσουμε 83 δισ., τα οποία είναι αδύνατον να βρεθούν, διότι έχουν υπολογιστεί με βάση τις ιδιωτικοποιήσεις -περίπου
40 δισ., ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν μάξιμουμ 6 -7 δισ.- και δεύτερον, με το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, που υποτίθεται ότι θα είναι πολύ μεγάλο για τα επόμενα 7 χρόνια, κάτι το οποίο είναι αδύνατο με τις συνθήκες ύφεσης που υπάρχουν στην οικονομία. Άρα πέρα από το ύψος του χρέους και η εξυπηρέτησή του είναι πρακτικά αδύνατη».

* Για ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους:

«Νομίζω ότι το κούρεμα ήταν η προσφορότερη λύση ευθύς εξαρχής. Έπρεπε να προηγηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους (σ. σ. πριν μπούμε στο μνημόνιο), διότι επιβεβαιώνεται η αρχική σκέψη που είχαμε οι οικονομολόγοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ότι το μνημόνιο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος. Αυτός ο αρχικός ισχυρισμός ήταν τελείως παραπλανητικός έως λάθος. Τώρα, εκ των πραγμάτων, ολοκληρώνεται το μνημόνιο τον Μάιο του 2014 -τουλάχιστον η χρηματοδότηση των Ευρωπαίων εταίρων- και διαπιστώνουμε ότι έχουμε ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό, 10 δισ. και κάτι παραπάνω, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι δεν είναι βιώσιμη καν η πορεία μέχρι το 2020. Άρα η συζήτηση για το κούρεμα είναι προφανής και αυτονόητη. Χρειάζεται κούρεμα για να γίνει βιώσιμο το χρέος. Οι πιο μετριοπαθείς υπολογισμοί μιλούν για ένα κούρεμα της τάξης του 40%...
Οι λύσεις, ήδη μέχρι σήμερα, έχουν αποδείξει ότι το μνημόνιο είναι ανεξάρτητο ζήτημα. Το έχουν επιβάλλει οι Ευρωπαίοι -και κυρίως οι Γερμανοί-, στις μικρότερες χώρες, ενώ για τις μεγάλες χώρες οι οποίες δεν εντάχθηκαν στο μνημόνιο, ενώ έχουν ισοδύναμα προβλήματα -όπως π.χ η Ιταλία-, επελέγησαν κάποια υπαρκτά εργαλεία, με τα οποία πρώτον η Ιταλία δεν μπήκε στο μνημόνιο και ταυτόχρονα όμως διατήρησε την θέση της στις αγορές, στην αναχρηματοδότηση του χρέους. Λόγω της παρέμβασης της ΕΚΤ, η Ιταλία δεν μπήκε σε μνημόνιο και δεν χρηματοδοτείται από τους Ευρωπαίους. Χρηματοδοτείται από τις αγορές, έχοντας μια πολύ μεγάλη ανοικτή πίστωση στην ΕΚΤ, την οποία χρησιμοποιεί, όποτε οι αγορές αυξάνουν τα επιτόκια. Άρα υπάρχουν εργαλεία και μηχανισμοί με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, γι' αυτό και οι πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας είναι καθαρά πολιτικές. Οικονομικά υπάρχουν οι τρόποι να είναι διαχειρίσιμο αυτό. Πέρα από το κούρεμα, με τα ευρωομόλογα, μέσω της ΕΚΤ και με δεκάδες άλλους μηχανισμούς».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι σαφής. Πρέπει πάση θυσία να βγει η χώρα από το μνημόνιο, να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες διατηρούν την δημοσιονομική σταθερότητα, αναδιανέμοντας τα φορολογικά και κοινωνικά βάρη. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει να έχουμε μεγάλο έλλειμμα. Ταυτόχρονα να στραφούμε σε μια πολιτική που θα δημιουργεί και τις προϋποθέσεις -που είναι και η θεραπεία του προβλήματος-, για ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να γίνει με τρόπους οι οποίοι είναι στον αντίποδα αυτών που επιχειρεί να κάνει το μνημόνιο στον τομέα αυτό και αναφέρομαι στο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, την μείωση των μισθών και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει πρόταση ανάπτυξης ακριβώς στον αντίποδα αυτών των μέτρων και λέει σταθεροποίηση των μισθών και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας...».

Δημοσιογράφος: Για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, δύο λύσεις υπάρχουν -από ό,τι αντιλαμβάνομαι-, είτε να προσφύγει η χώρα ξανά στις αγορές, είτε να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο... Ανάμεσα σε αυτές τις δύο λύσεις, ποια πρέπει να επιλεγεί;

Γ. Σταθάκης: «Νομίζω ότι πρέπει και το χρηματοδοτικό κενό να ενταχθεί σε μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, με δεδομένο ότι εμείς θα εγκαταλείψουμε την πολιτική του μνημονίου με τους εταίρους, προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το χρέος και να αφεθεί η χώρα μας -και αυτό θα κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική. Θα εγκαταλείψουμε το μνημόνιο και θα εφαρμόσουμε μια οικονομική πολιτική η οποία θα επαναφέρει την χώρα σε τροχιά σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας».

Δημοσιογράφος: Άρα μου περιγράφετε έξοδο στις αγορές;

Γ. Σταθάκης: «Εμμέσως. Μόλις, με την πρώτη ευκαιρία δημιουργηθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για αυτό...
Το κενό θα έχει επαναδιαπραγμάτευση και των δανειακών πληρωμών. Διότι το χρηματοδοτικό κενό υπάρχει μαζί με το πρόγραμμα πληρωμής των τόκων το μεσοδιάστημα. Εννοώ ότι αν στην διαπραγμάτευση μπει ρήτρα ανάπτυξης -την οποία θεωρούμε απαραίτητη για μια ευνοϊκή μεταχείριση της χώρας-, θα είναι και η επαναδιαπραγμάτευση όλου του προγράμματος πληρωμής των τόκων από τώρα μέχρι το 2020, που μόλις πριν σας επέδειξα ότι είναι ανεφάρμοστο».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει σε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο του κόμματός σας η δημιουργία μιας μορφής ενός ταμείου στο οποίο να είναι ως εγγύηση η δημόσια περιουσία, προκειμένου η χώρα να δανειστεί από τις αγορές;

Γ. Σταθάκης: «Θα θέλαμε να το αποφύγουμε αυτό. Είναι μια σκέψη η οποία θα έχει πάρα πολλές παρενέργειες. Το αποκλείω. Το εργαλείο στο οποίο περισσότερο προσανατολιζόμαστε είναι ένα επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί τόσο από εγχώριες, όσο και από διεθνείς πηγές. Επενδυτικό ταμείο αυθεντικό, με ομόλογα ειδικού σκοπού. Τα ομόλογα ειδικού σκοπού εκδίδονται έναντι των επενδύσεων, που καλείται αυτό το ταμείο να χρηματοδοτήσει. Μπορεί να έχουν πάρα πολλές μορφές και εκδίδονται έναντι αυτών των επενδύσεων και των αποδόσεων που θα έχουν αυτές οι επενδύσεις στο μέλλον».

Δημοσιογράφος: Η εγγύηση για αυτά θα μπορούσε να είναι μέρος της δημόσιας περιουσίας;

Γ. Σταθάκης: «Όχι, κατά την γνώμη μου. Η δημόσια περιουσία θα είναι μέρος των ίδιων των επενδύσεων, όχι των εγγυήσεων».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα