Ο Γ. Σταθάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιώργος Σταθάκης, μίλησε στις 30/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την συζήτηση με την Τρόικα που θα διεξαχθεί στο Παρίσι:

«Σημασία έχουν τα θέματα που είναι προς συζήτηση (σ.σ. και όχι το μέρος). Προφανώς (σ.σ. αυτή η κίνηση της κυβέρνησης) έχει κάποιο πολιτικό συμβολισμό ή επιδιώκει να έχει κάποιο πολιτικό συμβολισμό, με την έννοια ότι πλησιάζει το τέλος του παραδοσιακού μνημονίου,
αλλά δεν έχει ουσία νομίζω. Η ουσία είναι ότι το μνημόνιο -το οποίο τελειώνει το 2016-, ουσιαστικά έχει αποτύχει, σε σχέση με τους στόχους του και αυτό επιβάλλει μια συζήτηση για χρονική παράταση στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου μέχρι το 2018 - 2020, δηλαδή ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων το οποίο θα αφορά και το χρηματοδοτικό κενό, την αναδιάρθρωση του χρέους και τους όρους υπό τους οποίους θα συμβεί και το ένα και το άλλο».

* Για την επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης:

«Θεωρώ δεδομένο ότι αν παραμείνει το πλαίσιο, όπως είναι στο μεσοπρόθεσμο, με αυτού του τύπου τα πλεονάσματα μέχρι το 2020, προφανώς η Ελλάδα θα παραμείνει παγιδευμένη σε μια αδυναμία να εξέλθει ή να αποκτήσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Άρα, εκ των πραγμάτων, αντικείμενο της διαπραγμάτευσης θα είναι και η αναπροσαρμογή αυτή του μεσοπρόθεσμου... Η ιδανικότερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν μια σημαντική απομείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα απομείωνε ουσιαστικά τους πόρους που είναι δεσμευμένοι ή που θεωρητικά είναι δεσμευμένοι για τόκους μέχρι το 2022. Όλες οι λύσεις, το άμεσο και το έμμεσο κούρεμα, καταλήγουν στον ίδιο παρανομαστή, ο οποίος είναι η σημερινή παρούσα αξία του δημόσιου χρέους... Άρα η σημερινή αξία του χρέους έχει σημασία και αυτή πρέπει να απομειωθεί τουλάχιστον ή γύρω στο 50% -εκεί συγκλίνουν οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί-, για να χαρακτηριστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος... Οι τόκοι που πληρώνουμε μέχρι το 2020 είναι απαγορευτικοί, είναι η δεύτερη διάσταση στο χρέος, διότι αν απομειωθεί η παρούσα αξία τους, θα μειωθούν και οι σχετικοί τόκοι μέχρι το 2020, αλλά αυτή τη στιγμή είναι και ένα αυτόνομο θέμα. Δηλαδή η ελληνική οικονομία πρέπει να αποκτήσει δυναμική, κάτι που δεν μπορεί να γίνει υπό τους σημερινούς κανόνες, δηλαδή της κατάστασης του δημόσιου χρέους. Συνεπώς, πρέπει να βρεθεί η άριστη λύση που θα την αποδεσμεύσει από αυτό. Αλλά δεν φτάνει αυτό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο ιδιωτικό χρέος εντός της χώρας και το χρέος που έχουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις προς το δημόσιο. Άρα είναι τρία διαφορετικά θέματα που συσχετίζονται το ένα με το άλλο».

* Για τις τράπεζες:

«Η δική μας προσέγγιση από την αρχή ήταν ότι πρέπει να φτιαχτεί υποχρεωτικό κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα υποχρεώνει τις τράπεζες να κάνουν και να ακολουθήσουν το όποιο κανονιστικό πλαίσιο επιλέξουμε πως είναι το καλύτερο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αναδιαρθρώνοντας τα δάνεια με συγκεκριμένο τρόπο, μέθοδο και αποτέλεσμα... Η απάντηση είναι απλή. Θέλουμε ένα ειδικό καθεστώς για τα κόκκινα δάνεια. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε ένα καθεστώς το οποίο να διατηρεί την ισότητα. Δηλαδή και τα νοικοκυριά που είναι οριακά και διατηρούν τα δάνειά τους να μπορούν να ενταχθούν στο ίδιο σύστημα, εφόσον οι κανόνες είναι οι ίδιοι, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της τιμής των ακινήτων και τη μείωση εισοδήματος των νοικοκυριών».

* Για ενδεχόμενες εκλογές:

«Οι εκλογές το επόμενο τρίμηνο είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Στα θέματα των τραπεζών μπορεί να τα πάω καλύτερα. Φυσικά και προετοιμαζόμαστε, διότι υπάρχει πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές, αν όχι στο τρίμηνο, στην διάρκεια του χειμώνα, εάν η οικονομική κατάσταση παραμένει όπως είναι και αν τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν τον Σεπτέμβριο είναι τόσο προβληματικά και ασταθή, όσο φανταζόμαστε».

Δημοσιογράφος: Άρα προβλέπετε προσφυγή σε κάλπες, με θέμα όχι απαραίτητα την εκλογή του Προέδρου, αλλά την οικονομία;

Γ. Σταθάκης: «Βεβαίως. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι πολύ ασταθής η κατάσταση της οικονομίας αυτή τη στιγμή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα