Ο Γ. Σωτηρέλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλης, μίλησε στις 3/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάσο Παππά.
Μεταξύ άλλων, είπε:
Δημοσιογράφος: Πώς μπορεί να υποχρεωθεί μια κυβέρνηση να κάνει εκλογές, χωρίς να τις θέλει;

Γ. Σωτηρέλης: «Να υποχρεωθεί να κάνει εκλογές χωρίς να τις θέλει, δεν είναι δυνατόν, παρά
μόνο αν χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αν χάσει την πλειοψηφία της Βουλής, τότε δρομολογούνται οι διαδικασίες, όχι κατά ανάγκην για τις εκλογές, γιατί δεν σημαίνει ότι πάμε κατευθείαν για εκλογές. Με βάση το Σύνταγμα, θα συγκληθούν οι αρχηγοί των κομμάτων και μόνο...».

Δημοσιογράφος: Θα έχουμε πάλι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης;

Γ. Σωτηρέλης: «Όχι. Πάμε κατευθείαν σε μια κοινή συνάντηση και αμέσως μετά πάμε είτε σε υπηρεσιακή εκλογή, είτε σε διακομματική εκλογή. Κυρίως, πάμε σε υπηρεσιακή εκλογή».

Δημοσιογράφος: Μπορεί ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να επιβάλλει εκλογές με ένα τρόπο; Υπάρχουν διαδικασίες, μηχανισμοί, μεθοδεύσεις;

Γ. Σωτηρέλης: «Όχι, δεν είναι δυνατόν. Με βάση το ισχύον Σύνταγμα, δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Παρά μόνο εάν γίνει πρόταση μομφής και δεν τελεσφορήσει. Εκεί, όμως, χρειάζεται 151 βουλευτές. Δηλαδή, από όλη την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Πράγμα που σημαίνει, ότι πρέπει να έχει διασφαλιστεί μια εναλλακτική πλειοψηφία».

Δημοσιογράφος: Μαζικές παραιτήσεις βουλευτών, χωρίς να αναπληρωθούν από τους επιλαχόντες;

Γ. Σωτηρέλης: «Αυτό δεν οδηγεί σε εκλογές, γενικές. Οδηγεί σε εκλογές, τοπικές».

Δημοσιογράφος: Αν έχουμε να κάνουμε με την Α΄, Β΄ Αθήνας, την Α΄, Β΄ Θεσσαλονίκης, τον Πειραιά, που είναι τα 2/3 της ελληνικής Επικράτειας;

Γ. Σωτηρέλης: «Ναι, αλλά θα αφορά όμως μόνο την πλήρωση των εδρών αυτών».

Δημοσιογράφος: Άρα η σκέψη του κ. Καρατζαφέρη, που φαίνεται ότι πηγαίνει προς τα εκεί, θα είναι ατελέσφορη; Αν ο στόχος είναι οι εκλογές;

Γ. Σωτηρέλης: «Προφανώς, δεν μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές ούτε αυτή η κίνηση, διότι οι εκλογές θα γίνουν μόνο για την αναπλήρωση των κενών εδρών. Οπότε, δεν θα συμμετάσχει το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη -εφόσον παραιτούνται οι βουλευτές του- και δεν ξέρουμε ποιοι θα συμμετάσχουν».

Δημοσιογράφος: Άρα δεν θα έχει έδρες, στην περίπτωση αυτή;

Γ. Σωτηρέλης: «Ακριβώς... Και τώρα, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν όλοι. Αν θεωρήσουν γελοιοποίηση της διαδικασίας αυτό το πράγμα, μπορούν να μην συμμετάσχουν κάποια κόμματα».

Δημοσιογράφος: Πάντως, αυτό είναι μια εκφυλιστική κατάσταση, έτσι δεν είναι;

Γ. Σωτηρέλης: «Είναι δύο πράγματα: πρώτον, είναι μια εκφυλιστική κατάσταση καθ' εαυτήν, διότι είναι μια γελοιοποίηση του Συντάγματος. Δεύτερον, δείχνει το βαθμό δημοκρατίας στα κόμματα. Διότι βλέπουμε έναν αρχηγό κόμματος, ο οποίος εξαγγέλλει τις σκέψεις του χωρίς να έχει ερωτηθεί κανείς, από ό,τι φαίνεται... Και βεβαίως, κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνουν οι αναπληρωματικοί. Άντε και να
Keywords
Τυχαία Θέματα