Ο Γ. Πεταλωτής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠαΣοΚ, Γιώργος Πεταλωτής, μίλησε στις 30/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις δηλώσεις Θ. Πάγκαλου:

«Ο κ. Πάγκαλος μας έχει συνηθίσει σε έναν ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτές οι δηλώσεις μόνο αμηχανία μπορούν να προκαλέσουν σε όλους, από την στιγμή που έτσι δίνουμε αφορμή να ειπωθούν και πάλι διάφορα κατά της χώρας μας και να βρεθούμε και θύτες στα καλά καθούμενα...
Όταν αυτές
οι δηλώσεις γίνονται από κάποιους οι οποίοι είχαν συγκεκριμένη, πολύ σημαντική και σοβαρή θέση, νομίζω ότι δημιουργούν όλο αυτό το άσχημο κλίμα. Και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος θυμάμαι ότι πολλές φορές το ύφος των δηλώσεων του κ. Πάγκαλου μας είχε φέρει σε αμηχανία, με τρόπο τέτοιο ώστε να κρύβονται πολλά θετικά του κ. Πάγκαλου και να προβάλλονται αυτές οι ιδιαιτερότητές του».

* Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Όταν πλέον, εκλογικά -όχι ουσιαστικά-, είμαστε ένα μικρό κόμμα και υπάρχει στήριξη με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο αυτής της κυβέρνησης, είναι επόμενο ότι θα υφίστανται και επιθέσεις εναντίον του ΠαΣοΚ, οι οποίες πολλές φορές είναι άνευ ουσίας και με έναν τρόπο που δεν ταιριάζουν, τουλάχιστον στην αξιωματική αντιπολίτευση. Για την υπόθεση Καμμένου δεν εκπλήσσομαι, γιατί αυτό είναι το επίπεδο του κ. Καμμένου και το έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά, θεωρώ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική. Όταν βλέπουμε ότι σε άλλες φάσεις υπάρχει ένα λιβάνισμα μερίδας της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα της τάσης Καραμανλή από τον κ. Τσίπρα, πραγματικά είναι περίεργο αυτό που συμβαίνει προς το ΠαΣοΚ... Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στοχεύει σε λάθος στοχεύσεις και με λάθος τρόπους. Εκτιμώ ότι στοχοποιείται το ΠαΣοΚ, από το οποίο υποθέτω ότι διάφοροι προσδοκούν εκλογικά οφέλη».

* Για το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας:

«Και εμείς, ως ΠαΣοΚ, πέρα από τις αήθεις επιθέσεις -ας μείνω στις πολιτικές επιθέσεις-, δίνουμε την ευκαιρία και την αφορμή να το κάνουν. Όταν συγκυβερνούμε ουσιαστικά εδώ και πάνω από ένα χρόνο, χωρίς καμία δέσμευση -δεν μιλώ για κόκκινες γραμμές-, χωρίς κανένα σημείο συμφωνίας -τα οποία ανακοινώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και για να είμαι ειλικρινής δεν πείθουν και εύκολα κανέναν-, θα έπρεπε να περιμένουμε ότι τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο θα είχαμε καταιγισμό επιθέσεων...
Πρώτα απ' όλα, πιστεύω ότι η προγραμματική συμφωνία θα έπρεπε να γίνει ως μια δέσμευση για μια αναγκαία συγκυβέρνηση -αν θεωρούσαμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει αναγκαία συγκυβέρνηση-, από την αρχή σχηματισμού της κυβέρνησης. Μάλιστα, αν δει και συγκρίνει κανείς το τι γίνεται στη Γερμανία, όπου είμαστε στον τρίτο μήνα και ακόμα γίνονται διαπραγματεύσεις όχι για το ποιοι υπουργοί και ποια υπουργεία, αλλά βάση ποιας προγραμματικής συμφωνίας θα συγκυβερνήσουν τα κόμματα, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ζοφερή. Εννοείται διάβασα αυτά τα σημεία. Είναι σημαντικά, νομίζω όμως ότι δεν πείθουν κανέναν ότι μπορεί να είναι σημεία συμφωνίας. Ίσα - ίσα, δίνουν μια εντύπωση -κατά την άποψή μου-, όχι σωστή βέβαια, ότι πάμε για μεγαλύτερα επίπεδα συνεργασίας, ακόμα και για συγκυβερνήσεις σε απώτερο χρόνο. Για να μην υπάρχουν όμως τέτοιες λάθος εντυπώσεις, θα έπρεπε το ΠαΣοΚ πολύ συγκεκριμένα και μέσα από άλλες διεργασίες να συμπεριφερθεί πιο σοβαρά και πιο συγκροτημένα, εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον».

Δημοσιογράφος: Έχει βάση -κατά την εκτίμησή σας-, το σενάριο που λέει ότι ορισμένοι στο κόμμα σας βλέπουν ενδεχομένως θετικά την πιθανότητα να υπάρξει στο επόμενο διάστημα ένα ενιαίο κόμμα ΠαΣοΚ - Νέας Δημοκρατίας;

Γ. Πεταλωτής: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ακούσει κάποια τέτοια συγκεκριμένη συζήτηση από κάποιον, από πρόσωπα. Αλλά και μόνο που δημιουργείται αυτή η εντύπωση και πλανάται αυτή η άποψη, με όποιο τρόπο πλανάται, σημαίνει ότι θα έπρεπε να κοπεί με τον καλύτερο τρόπο και κάνοντας ξεκάθαρα τα μηνύματα που δίνουμε και στους ψηφοφόρους και στα μέλη του ΠαΣοΚ, αλλά κυρίως στην κοινωνία, όπου επίσης θα έπρεπε πραγματικά να υπάρχει μια διακριτή στάση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ. Όσο θολώνουν τα πράγματα, τόσο και τα μηνύματα που περνούν στον κόσμο είναι θολά και κατ' εμέ απαράδεκτα».

* Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά:

«Με τη γνώση που έχω -διότι τότε ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσπαθούσα να έχω μια πληροφόρηση για το τι γίνεται-, έχω την αίσθηση ότι αυτά στα οποία αναφέρεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι περί όνου σκιάς και ότι θα έπρεπε να είναι πολύ πιο συγκροτημένες η πληροφόρηση και οι απόψεις του, από το να δημιουργούνται πυροτεχνήματα. Διότι αυτά που λέγονται από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι πυροτεχνήματα σε σχέση με τα υποβρύχια. Και εγώ είμαι υπέρ της άποψης να διερευνηθούν τα πάντα. Όταν πάμε πάλι σε μια σκανδαλολογία άνευ ουσίας και αντικειμένου -σύμφωνα τουλάχιστον με την πληροφόρηση που έχω-, πιστεύω ότι κάθε άλλο παρά ένα στίγμα προοδευτικότητας και αλλαγής νοοτροπίας απευθύνει η αξιωματική αντιπολίτευση, που προσπαθεί ακόμα να πάρει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα