Ο Γ. Πεταλωτής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ, Γιώργος Πεταλωτής, μίλησε την Κυριακή 10 Μαρτίου, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την αναβολή επέκτασης των μεταλλείων χρυσού στη Θράκη:

«Είναι μια εξέλιξη η οποία έχει να κάνει με την αλήθεια, την πραγματικότητα και τον ρεαλισμό που επιβάλει το να μη γίνονται "επενδύσεις" οι οποίες είναι επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον και δεν ωφελούν καθόλου το δημόσιο συμφέρον... Εδώ και 13 - 14 χρόνια υπάρχουν εταιρείες οι οποίες
έχουν δεσμεύσει δημόσιους χώρους με αποικιοκρατικές συμβάσεις και ουσιαστικά χαριστικά -γιατί είναι ελάχιστο το όφελος του ελληνικού κράτους, τελείως δυσανάλογο με τις επιπτώσεις- και οι κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας, της Ροδόπης και του Έβρου, ήταν τέτοιες που σε όλα τα επίπεδα έδειχναν -και σε επίπεδο άμεσων κινητοποιήσεων των πολιτών και εκφρασμένες σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής-, ότι αυτή η επένδυση δεν πρέπει να γίνει για πολύ συγκεκριμένους και τεκμηριωμένους λόγους... Νομίζω ότι είχε καταστεί σαφές στην κυβέρνηση ότι στη Θράκη ίσως είχαμε και περισσότερες (σ.σ. αναταραχές), γιατί δεν υπάρχει κόσμος που να δουλεύει στα μεταλλεία, που σημαίνει ότι ενώ στη Χαλκιδική είχε υποστηριχτές, διότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν, στη Θράκη οι υποστηριχτές ήταν ελάχιστοι και είναι αυτοί που επωφελούνται από συγκεκριμένες τακτικές και μεθοδεύσεις, με χρήματα κάτω από το τραπέζι, εδώ και πολλά χρόνια...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά ήταν αυθαίρετες, χωρίς να ενημερώσει κανέναν και έγιναν μάλιστα στα πλαίσια μιας επιχείρησης σοβαρότητας και αποφασιστικότητας την οποία προβάλλει ο κ. Σαμαράς κατά ένα πολύ λανθασμένο τρόπο, τουλάχιστον σε ατή την περίπτωση. Το ευτύχημα είναι ότι δεν εγκλωβίστηκε από αυτή την επίδειξη της σοβαρότητας. Ο δε κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης, γιατί υπάρχει και ο κ. Κουβέλης ο οποίος εκφράζει και ένα κόμμα το οποίο είναι πιο αριστερό και φιλοπεριβαλλοντικό και θα ήταν πραγματικά πολύ παράταιρο να πει "ναι" σε μια τέτοια επένδυση, ενημερώθηκαν από τους δύο τοπικούς φορείς και δήλωσαν ότι θα ασκήσουν βέτο για να μη προχωρήσει αυτή η επένδυση».

* Για το ΠαΣοΚ:

«Πιστεύω ότι στο σημερινό ΠαΣοΚ, που είναι δημοσκοπικά συρρικνωμένο και κοινωνικά απαξιωμένο, είναι πραγματικά απαράδεκτη πολυτέλεια να ερίζουμε στο ποιος θα γίνει γραμματέας της κεντρικής επιτροπής και ποιοι θα εκλεγούν στο πολιτικό συμβούλιο. Όλα αυτά είναι μακριά από την κοινωνία και νομίζω ότι προσθέτουν κάποιες μονάδες θυμού και οργής της κοινωνίας απέναντι σε ένα κόμμα που δυστυχώς ανέλαβε την "καυτή πατάτα" της διαχείρισης της κρίσης και πήρε όλα τα πολιτικά κόστη, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Οι ευθύνες είναι πολλές αλλά οι ευθύνες και των πολιτικών δυνάμεων που το κατακρίνουν, σήμερα, είναι ίσως περισσότερες».

Και πρόσθεσε: «Έβλεπα το συνέδριο ως μια ευκαιρία για να λήξει επιτέλους η εννιάμηνη απραξία του κόμματος, το οποίο το μόνο που κάνει είναι να συγκυβερνά ή μάλλον, να στηρίζει την κυβέρνηση παίρνοντας πολιτικά κόστη, που δεν του ανήκουν, στην σημερινή τουλάχιστον εποχή. Ήταν μια ευκαιρία για συζήτηση και για να ξεκινήσουμε, έστω και τώρα, να βρούμε ένα νέο χαρακτήρα, ένα νέο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Πρέπει να υπάρξουν οργανώσεις, που δεν υπάρχουν, δυστυχώς, γιατί η ηγεσία το επέλεξε και αντί γι' αυτό βλέπουμε να γίνονται όλες αυτές οι κόντρες, οι οποίες σε άλλες περιόδους ίσως θα ήταν συγχωρητέες και επιβεβλημένες. Τώρα είναι τουλάχιστον αναβλητικές μιας νέας αρχής. Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει είναι να δώσουμε ένα πολιτικό στίγμα για να αποδείξουμε ότι αυτά που λέμε σχετικά με την κεντροαριστερά, την σοσιαλδημοκρατία και ένα κίνημα μεταρρυθμίσεων οι οποίες δεν γίνονται δυστυχώς σήμερα, τα εννοούμε κιόλας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα